Topazul si proprietatile sale impresionante + scurta clasificare in functie de paleta cromatica

Topazul si proprietatile sale impresionante + scurta clasificare in functie de paleta cromatica

Topazul este o piatra pretioasa deosebita prin frumusetea si caracteristicile sale. El se gaseste si sub denumirea de diamant sasesc si este un mineral din categoria pietrelor pretioase care se formeaza si se dezvolta in interiorul rocilor magmatice, dobandind, de regula, o gama cromatica pastelata sau cristalizandu-se in format incolor.

         Aceasta piatra pretioasa este iubita in toate variantele sale coloristice pentru aspectul elegant si gratios pe care il insufla bijuteriilor, dar si pentru proprietatile sale asupra starii de spirit si asupra organismului. Mai multe detalii despre topaz vei descoperi in continuarea acestui articol.

Cuprins

  1. Topazul – proprietati si caracteristici
  2. Topazul – proprietatile terapeutice si spirituale in functie de cromatica sa 

         2.1. Topazul albastru – proprietati

         2.2. Topazul roz – proprietati

         2.3. Topazul imperial – proprietati

         2.4. Topazul mistic – proprietati

1.  Topazul – proprietati si caracteristici

         Cel mai mare producator de topaz este Brazilia, dar acesta poate fi extras si din zacamintele Indiei, Pakistanului sau Australiei. In forma sa naturala, acesta este cel mai adesea incolor. Nuantele de albastru, rosu, galben, roz sau maroniu se regasesc arareori cu intensitati pronuntate. Acesta este motivul pentru care, pentru a-i potenta culorile vibrante, se recurge la bombardarea cu electroni sau iradierea topazului.

         Asemeni altor pietre semipretioase, valoarea sa este afectata de greutate, taietura sau stralucire. Claritatea este un alt factor determinant al calitatii: fiind un cristal destul de moale, este dificila prelucrarea acestuia, iar fracturile si incluziunile pot afecta valoarea sa. Topazul a fost adesea confundat cu alte cristale, dar, in prezent, are drept caracteristica definitorie fatetarea si decupajul alungit sau in forma de para.

Topaz

2. Topazul – proprietatile terapeutice si spirituale in functie de cromatica sa 

         Culoarea determina, de asemenea, pretul diamantului sasesc. Topazul rosu este cea mai rara si mai scumpa varianta a sa. Cu toate acestea, cea mai celebra varianta este cea albastra. Combinand-o pe aceasta cu accesorii de argint, poate fi inteleasa de la sine popularitatea sa, deoarece confera un efect de profunda eleganta.

 2.1. Topazul albastru – proprietati

         Prin procesul de iradiere sunt obtinute cele mai deosebite nuante de albastru ale topazului: london blue, blue sky sau swiss blue. Topazul de un albastru intens natural este foarte rar si foarte scump, insa, pietrele semipretioase iradiate sunt mult mai accesibile ca pret si adorate de catre bijutieri.

         Topazul albastru este un simbol al iubirii si adoratiei. De asemenea, el este asociat chakrei Vishuddha, motiv pentru care potenteaza comunicarea si exprimarea de sine. Vibratia sa linistitoare tempereaza impulsivitatea si stresul, facand loc creativitatii. Acesta este si motivul pentru care poate fi utilizat in timpul meditatiei sau al manifestarilor, acutizand perceptia psihica. Este considerat un bun ajutor in tulburarile de alimentatie, favorizand cresterea metabolismului, dar si o buna functionare a tiroidei.

topaz

 2.2. Topazul roz – proprietati

         Topazul roz se gaseste si el destul de rar si in nuante pale. Acesta este, cel mai adesea, o varianta coloristica reprodusa prin iradierea topazului incolor, care se regaseste in cantitati mult mai mari. Asemeni rarului topaz rosu, cel roz vine in ajutorul celor a caror incredere in sine este zdruncinata si ajuta la eliminarea indoielilor.

 2.3. Topazul imperial – proprietati

         Acesta este tipul de topaz cu o istorie bogata si de sange albastru. Era detinut doar de catre Tar si familia sa in Rusia secolului al XIX-lea. Intr-o singura piatra se pot regasi mai multe nuante de portocaliu, galben sau rosu. A fost mult timp confundat cu peridotul, datorita culorii galbui.

Beneficiile terapeutice ale acestui tip de topaz sunt mult mai vaste, incluzand capacitatile de detoxifiere si efectele asupra ficatului sau pancreasului. Topazul imperial aduce echilibrul, concentrarea si sporeste procesul de dezvoltare personala. Favorizeaza integritatea si onestitatea, dar si o mai buna deschidere in relatiile interpersonale.

topaz galben

 2.4. Topazul mistic – proprietati 

         Topazul mistic este, de fapt, topaz incolor supus unui proces numit CVD, prin intermediul caruia pe suprafata pietrei este aplicat un strat de titan vaporizat care va interfera cu lumina, astfel incat sa confere cel mai diversificat aspect cromatic.

Acest topaz policrom are capacitatea de a spori trasaturile nobile ale purtatorului si este un simbol al bucuriei. De asemenea, i-au fost atribuite puteri in vindecarea sau ameliorarea starilor de depresie sau insomnie, ale tulburarilor nervoase si hormonale. Asemanator acestei bijuterii este si topazul azotat, a carui paleta de culori este data de un proces asemanator.

topaz

        Topazul este o piatra pretioasa a carei frumusete este adesea asemanata diamantului. In combinatiile potrivite, bijuteriile care contin topaz vor oferi o nota suplimentara si deosebita de eleganta, indiferent de culoarea aleasa. In plus, aceste bijuterii stralucitoare vor ajuta purtatorul in procesul sau de dezvoltare personala, atat pe plan fizic, cat si spiritual sau emotional. 

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat