Ce semnifica ochiul albastru - care este insemnatatea celebrului simbol turcesc si cum il poti integra in viata ta de zi cu zi pentru protectie spirituala

Ce semnifica ochiul albastru - care este insemnatatea celebrului simbol turcesc si cum il poti integra in viata ta de zi cu zi pentru protectie spirituala

The evil eye is always watching” este zicala dupa care se ghideaza numerosi dintre adeptii spiritualitatii ai culturii estice. Ochiul albastru, cunoscut sub diverse denumiri in intreaga lume, precum khamsa (in cultura araba), evil eye (in culturile englezesti), nazar (in cultura indiana) sau nazar boncuk (in Turcia) este una dintre cele mai faimoase si des utilizate amulete spirituale.

 

Dar ce semnifica, totusi, aceste celebre cercuri concentrice care iau forma unui ochi? Care este istoria lor? Si, cel mai important, cum poti folosi acest simbol in parcursul tau energetic si spiritual? Vei afla raspunsul tuturor acestor intrebari pe parcursul urmatorului articol. 

 

Cuprins:

  1. Ochiul albastru turcesc: care este istoria sa si este, intr-adevar, Turcia cultura de origine?
  2. Ce semnifica ochiul albastru - care este semnificatia acestui simbol si de ce este necesar pentru evolutia spirituala?
  3. Simbolul ochiului albastru - cum il poti include in viata ta de zi cu zi pentru protectie energetica

 

1. Ochiul albastru turcesc: care este istoria sa si este, intr-adevar, Turcia cultura de origine?

Desi ochiul albastru este cel mai des asociat cu Turcia, istoria sa este foarte indelungata si se intinde cu mult peste granitele acestei tari. Simbolul ochiului magic dateaza de mai bine de 5000 de ani, inca din perioada paleoliticului tarziu. Semnificatia acestuia, asa cum o stim in ziua de astazi, provine de la grecii antici, de unde s-a raspandit rapid in tot restul lumii, dar mai ales in Orientul Mijlociu si in Turcia, tara responsabila pentru crearea si popularizarea celebrei amulete protectoare. Despre rolul protector al acestei amulete magice, cunoscute in cultura greaca sub numele de „mati” au vorbit numerosi poeti si dramaturgi greci, precum Platon, Hesiod si Plutarch. De asemenea, ilustratii asemanatoare cu celebrul ochi albastru din prezent au fost gasite pe articolele grecesti de vesela, datand pana in secolele 5 si 6 I.HR. Cu toate acestea, primele versiuni ale amuletei au fost descoperite in orasul antic Tell Brak, parte a Mesopotamiei antice si a Syriei de astazi si se pare ca dateaza din circa anul 3.300 I.Hr. 



Simbolul cel mai des intalnit al „ochiului malefic” este format din patru cercuri concentrice care iau forma unui ochi, in diferite nuante de albastru, negru si alb. Acesta este cel mai des intalnit in Turcia si Grecia. Destul de des utilizata este, insa, si varianta egipteana a acestui simbol stravechi, cunoscuta sub numele de „Ochiul lui Horus” care, pe langa protectie impotriva intentiilor negative, se spune ca ofera purtatorului si vindecare si sanatate. Asemenea „ochiului turcesc”, si Ochiul lui Horus este deseori infatisat pe un fundal albastru sau este el insusi albastru, aceasta fiind o culoare asociata de traditiile antice cu pacea si protectia. 



2. Ce semnifica ochiul albastru - care este semnificatia acestui simbol si de ce este necesar pentru evolutia spirituala?

Egiptenii erau cei ce credeau cu tarie in puterea protectoare si vindecatoare a ochiului. Se foloseau de acest simbol pentru a inlatura maleficul, avand convingerea ca binecunoscutul ochi albastru functioneaza ca o oglinda, trimitand blestemele si gandurile de rau augur inapoi la emitator. 

 

Se spune ca „Ochiul raului” (malocchio) dupa cum este cunoscut in limba italiana sau „deochiul”, dupa cum este interpretat chiar in cultura noastra, este un blestem trimis voluntar sau involuntar catre o persoana din invidie sau gelozie, atunci cand o alta persoana care o priveste considera ca nu este vrednica de viata pe care o are sau de lucrurile pe care le detine. In traditia hindusa, ochiul este considerat drept cel mai puternic portal energetic, iar prin urmare privirea „rau famata” este cea mai puternica arma energetica. Tot hindusii sunt cei care cred ca acest soi de blestem poate fi lansat inconstient si prin admiratie sau apreciere, aducand ghinion si pierderi repetate persoanei admirate, crez care a fost preluat si in cultura noastra, in ceea ce intelegem prin „deochi”. 


In functie de cultura despre care vorbim, amuleta ochiului albastru este strict directionata catre protectia purtatorului impotriva acestui tip de blestem - actionand ca o oglinda, amuleta te va proteja de gandurile negative si pline de invidie ale celor din jurul tau, trimitandu-le inapoi la cel care ti le transmite. In majoritatea culturilor acesta are un rol de protectie general, actionand ca un scut pentru purtator atat impotriva gandurilor negative si deochiului, cat si impotriva spiritelor malefice si a violentei.

 

3. Simbolul ochiului albastru - cum il poti include in viata ta de zi cu zi pentru protectie energetica

Cea mai usoara metoda de a include amuleta protectoare in viata ta de zi cu zi este prin intermediul elementelor decorative, al talismanelor, al charmurilor si al bijuteriilor. Bratarile si pandantivele care poarta simbolul ochiului albastru sunt considerate a fi printre cele mai puternice surse de protectie impotriva gandurilor negative venite din exterior. 

 

Daca decizi sa porti amuleta ochiului albastru sub forma de bratara, este recomandat sa o porti pe incheietura stanga, daca ai nevoie de protectie in sfera emotionala (iubire, sanatate, invingerea temerilor etc.) si pe incheietura dreapta, daca vrei protectie in sfera analitica (cariera, bani, proiecte personale etc.). Daca ti-ai propus, in schimb, sa iti confectionezi propriul tau colier protector si vrei sa porti talismanul ca pandantiv, incearca sa folosesti un lantisor mai lung, pentru ca ochiul magic sa poata sta cat mai aproape de inima, zona cea mai vulnerabila atacurilor energetice. Pentru protectie suplimentara, poti combina simbolul ochiului albastru cu alte amulete cu acelasi scop, precum Mana Fatimei sau cu cristale protectoare, precum obsidianul negru, ochiul tigrului sau labradorit


In cazul in care bijuteria se rupe sau se pierde, trebuie sa stii ca aceasta si-a indeplinit scopul si nu mai era capabila de a te proteja in continuare. In aceasta situatie, singurul lucru pe care il ai de facut este sa achizitionezi sau sa realizezi o noua bijuterie cu acest totem, care sa continue misiunea celei anterioare. 

 

Ochiul albastru este un simbol cu o istorie complexa si foarte interesanta, oferind protectie diferitelor culturi de mii de ani. Chiar daca societatea s-a schimbat, insemnatatea spirituala a acestuia ramane la fel, iar o bijuterie sau un accesoriu infatisand acest talisman te poate proteja de gandurile si de energiile negative ale celor din jur, indiferent in ce mod alegi sa il porti. 

 

Surse foto: Unsplash.com, Magazinuldepietre.ro. 



WhatsApp Chat WhatsApp Chat