Proprietatile pietrelor semipretioase - care sunt acestea, cum le intretii si ce asocieri sa NU faci

Proprietatile pietrelor semipretioase - care sunt acestea, cum le intretii si ce asocieri sa NU faci

De mii de ani, pietrele semipretioase poarta un loc special in culturile diverselor populatii, atat datorita legendelor si miturilor ce au luat nastere in jurul lor, cat si gratie proprietatilor speciale, atribuite de catre pasionatii din acest domeniu. Indiferent ca este vorba despre safir, ametist, perle sau orice alta varietate, fiecare dintre aceste materiale cu aspect unic este considerat special si este asociat cu o serie de puteri particulare. De aceea, obiectele realizate din astfel de pietre sunt adesea oferite drept cadouri sau purtate pentru a aduce noroc.

 

In articolul de mai jos, vei afla mai multe despre cele mai valoroase pietre semipretioase din perspectiva proprietatilor extraordinare, despre disiparea acestor puteri, precum si despre intretinerea cristalelor si asocierile mai putin fericite.

 

Cuprins:

  1. Proprietatile pietrelor semipretioase

1.1. Proprietatile celor mai populare pietre semipretioase

1.2. Proprietatile pietrelor semipretioase in functie de culoare

  1. Isi pot pierde pietrele semipretioase proprietatile?
  2. Cum sa intretii pietrele semipretioase pentru ca acestea sa-si prelungeasca eficacitatea
  3. Ce pietre semipretioase nu trebuie sa asociezi

 

1. Proprietatile celor mai populare pietre semipretioase

Cei care apeleaza la pietrele semipretioase pentru sporirea bunastarii, a norocului si a echilibrului interior, asociaza fiecare tip de bijuterie cu anumite proprietati. Poate fi vorba despre capacitatea de a oferi intelepciune, de a proteja impotriva energiilor negative ori chiar despre puteri terapeutice. In continuare, vei afla ce proprietati au cele mai cautate pietre semipretioase.

1.1. Proprietatile celor mai populare pietre semipretioase

Desi acestea sunt numeroase si poti alege dintr-o gama extrem de variata, anumite pietre sunt recunoscute ca fiind foarte puternice si benefice celor care le poarta.

 

  • Ametistul

Porta numele de “piatra intelepciunii” deoarece are puterea de a revela in cel care o poarta acele calitati ascunse si neexplorate. De asemenea, este responsabil pentru oferirea unor puteri extraordinare de ordin spiritual, mai ales in situatiile dificile sau extenuante. In plus, cu ajutorul ametistului, vei reusi sa dobandesti pacea interioara dupa care tanjesc multe persoane si sa ridici o pavaza impotriva gandurilor si energiilor negative. Acest lucru te va ajuta sa te odihnesti si sa te descurci cu succes in fata provocarilor vietii. Ajuta in lupta cu anxietatea si sporeste increderea in sine.

 1.1. ametist

Ametist

 

  • Cuartul roz

Este asociat cu iubirea pura si poate combate starile negative, precum stresul, furia, gelozia sau vinovatia. Este un bun adjuvant in lupta cu depresia si frica. Prin atragerea energiilor pozitive, precum afectiunea, camaraderia si toleranta, te va ajuta sa creezi relatii calduroase si de durata cu cei din jurul tau. Ceea ce putini stiu despre cuartul roz este ca ajuta la exprimarea creativitatii si talentelor artistice reprimate. Ca protector al indragostitilor, te va ajuta in momentele de cumpana din viata personala.

 

  • Jadul

Este destinat celor care isi doresc sa aiba parte atat de o dragoste pura, cat si de liniste si armonie pe plan interior. Prin energiile sale, jadul poate activa acele insusiri ideale din persoana care il poarta. Fiind asociat curajului, te ajuta sa abordezi provocarile pe care inclini sa le amani pe termen nedefinit. Jadul este un talisman norocos pentru relatia mama-copil si actioneaza cu un protector pentru amandoi. Nu in ultimul rand, fidelitatea intr-o relatie sta sub semnul jadului. 

 

  • Opalul

Joaca un rol crucial in evolutia si dezvoltarea armonioasa a copilului si are puterea de a cultiva conexiunile autentice de prietenie intre oameni. Opalul este asociat sentimentelor de iubire si de compasiune, insa are efecte si in alte aspecte ale existentei umane. El te ajuta sa devii mai creativ si sa faci fata neafectat provocarilor care pot aparea in relatiile interumane.

 

  • Perla alba

Datorita modului in care ia nastere, perla este considerata fiica elementelor naturale acvatice, terestre si aeriene. Multumita vibratiilor specifice, multe persoane considera ca aceasta ar putea sa purifice sangele de componentele nocive. Prin calitatile sale fortifiante, poate asigura vigoarea si vitalitatea. Culoarea alba este asociata cu puritatea si delicatetea. In anumite culturi, perla este considerata protectoarea tinerelor mirese, pe care le apara de dezamagiri in dragoste.

 

  • Safirul

Reprezinta un alt exemplu de piatra semipretioasa apreciata atat pentru aspectul sau rafinat, cat si pentru proprietatile deosebite. Ca simbol al iubirii pure, safirul va ajuta la crearea unui mediu in care sinceritatea, loialitatea si onestitatea vor fi valori predominante. Cei care duc o existenta marcata de temeri pot beneficia de pe urma safirului. Acesta scoate la iveala cutezanta si increderea in propriile forte. Aceasta piatra semipretioasa mai poate ajuta si cu privire la atragerea bunastarii, a pacii interioare si a implinirii planurilor.

Safir

1.2. Proprietatile pietrelor semipretioase in functie de culoare

 

Pietrele semipretioase pot fi grupate in categorii in functie de culorile lor. Trasaturile si proprietatile lor depind si de cromatica acestora. 

 

  • Pietre de culoare rosie

Asa cum poti intui foarte usor, aceasta nuanta este asociata pasiunii, energiei, focului si vitalitatii. Pietrele rosii pot oferi tarie si rezistenta corpului, nuanta fiind simbolul sangelui. Cu ajutorul unei bijuterii concepute din pietre de aceasta culoare, poti capata motivatie si curaj, iti vei reenergiza organismul, mintea si spiritul. De asemenea, vei avansa in toate planurile vietii, deoarece vei capata cutezanta sa actionezi si sa nu mai amani sa capeti ceea ce iti doresti. Setea de a trai si pasiunea pentru ceea ce iubesti vor atinge din nou cote maxime. Proprietatile vindecatoare ale acestei culori se pot regasi la jaspul imperial rosu, granat si mocait

 

  • Pietre portocalii

Culoare a puterii, portocaliul se aseamana cu rosul, insa are o subtilitate mai mare si este asociat cu creativitatea. Detine proprietati terapeutice rar intalnite la alte nuante, fiind un simbol al caldurii si al energiei solare. Actioneaza ca un stimulent al creativitatii, poate readuce entuziasmul si increderea de sine in viata ta si iti poate creste puterea personala pe diverse planuri. Pietrele portocalii sunt benefice in perioadele de schimbare ale vietii, oferindu-ti flexibilitate si adaptabilitate. Te ajuta sa nu opui rezistenta inutila oportunitatilor care se indreapta catre tine. Daca doresti sa creezi o bratara pentru tine sau pentru o persoana draga, poti apela la calcit, carneol sau piatra soarelui.

 

  • Pietre de culoare verde

Acestea sunt ideale pentru cei care isi cultiva si isi ingrijesc spiritul asemenea unei gradini. Ca simbol al abundentei, verdele pietrelor semipretioase poate fi purtator de noroc in ceea ce priveste bogatia vietii tale. Te poate ajuta in ceea ce priveste evolutia personala si in crearea unor noi inceputuri, atunci cand simti ca trebuie sa lasi in urma anumite aspecte neplacute si sa dai startul unei noi etape. Prin echilibrarea emotiilor si prin conectarea la propriile tale instincte, pietrele verzi sunt mereu de bun augur. Atunci cand te simti lipsit de energie si iti doresti sa revii la o stare vibranta, plina de viata si intelepciune, poti apela la jad, aventurin, malachit si smarald.

1.2. smalard

Smarald

 

  • Pietre albastre

Ceea ce ofera un caracter special pietrelor semipretioase albastre este puterea lor de a te ajuta atunci cand doresti sa reconciliezi relatiile cu o anumita persoana. De asemenea, te pot ajuta sa readuci la viata relatii de prietenie mai vechi si sa regasesti pacea si comunicarea armonioasa cu membrii familiei tale. Prin energiile lor, redau claritatea mintii si a ratiunii, te ajuta sa rezolvi si sa pui deoparte conflicte si te sprijina in exprimarea onesta a dorintelor inimii tale.

2. Isi pot pierde pietrele semipretioase proprietatile?

 

Poate ca te intrebi daca proprietatile minunate ale pietrelor pretioase se pot disipa sau chiar disparea in timp. Cu alte cuvinte, daca exista o ”data de expirare” a acestora. Dat fiind ca ele sunt create in mod natural, energiile pietrelor sunt extrem de puternice si greu de indepartat. 

 

Desi nu se poate spune ca ele isi vor pierde cu totul puterile, anumite persoane cred ca exista o perioada limitata in care acestea isi manifesta proprietatile la nivel maxim. In schimb, exista o multitudine de factori care le influenteaza eficacitatea.

 

In primul rand, depinde de greutatea fiecarei pietre in parte cata energie poate impartasi cu purtatorul sau. Apoi, fiecare piatra interactioneaza intr-un anumit fel cu energia planetei care este asignata nativului. Prin urmare, in functie de zodia ta, o piatra poate avea efecte mai mai intense sau mai putin intense.

 

In al doilea rand, va trebui sa iei in calcul care este istoricul pietrei respective, cand a fost realizata si daca a mai fost purtata inainte de o alta persoana. In continuare, vei afla durata pentru care cateva dintre aceste pietre sunt eficace la nivel maxim.

 

Rubinul si safirul te pot acompania intre 8 si 10 ani fara sa-si piarda din puteri, daca nu au mai fost folosite anterior de catre alti purtatori. In cazul smaraldului, perioada este ceva mai scazuta, de 5 pana la 8 ani. Coralul, ochiul pisicii si granatul Hessonite iti pot fi de ajutor intre 3 si 5 ani. in ceea ce priveste perla naturala, aceasta are proprietati care dureaza intre 5 si 8 ani. Restul pietrelor semipretioase au o durata care se intinde pe aproximativ 3 ani de zile.

 

3. Cum sa intretii pietrele semipretioase pentru ca acestea sa-si prelungeasca eficacitatea

Pentru ca aceste obiecte pretioase sa aiba o durata de viata mai lunga, ele trebuie ingrijite, asa cum procedezi cu orice alte posesiuni ale tale. In mod evident, ele au nevoie de cateva procese speciale prin care pot fi purificate.

 

Cel mai simplu mod prin care poti face acest lucru este sa la asezi sub un jet continuu de apa. O piatra ar trebui sa fie curatata timp de aproape un minut. Aceasta metoda este recomandata pentru pietrele mai dure, precum cuartul. Evita sa faci asta cu selenitul, de exemplu.

 

De asemenea, le poti scufunda in apa sarata. Indiferent ca este vorba de apa oceanica, marina sau pur si simplu, amestecata cu sare, aceasta va absorbi energiile negative. Le poti lasa intr-un astfel de bol pana la 48 de ore. Aceasta metoda nu este recomandata pentru pietre poroase, precum malachitul, selenitul sau calcitul.

 

Orice piatra pretioasa poate beneficia de pe urma expunerii la razele soarelui sau ale lunii. Nu uita pietrele in lumina puternica de zi o perioada prea lunga deoarece isi pot pierde din stralucire. 

 

O alta metoda ingenioasa de a purifica pietrele este cu ajutorul salviei, o planta recunoscuta pentru puterile sale vindecatoare. Poti aprinde, intr-un loc sigur, o frunza de salvie cu ajutorul unui chibrit, iar pietrele pot fi expuse la fumul care iese in urma arderii. Este nevoie de doar 30 de secunde pentru ca acest procedeu sa-si faca efectul.

 

Nu ignora nici efectele extrem de puternice ale vibratiilor sonore. Foloseste orice instrument iti permite sa produci un sunet de lunga durata, iar acesta va transmite din energiile sale pietrei respective. Este suficient sa faci asta timp de 5 pana la 10 minute. Avantajul acestei metode este ca poate fi aplicata oricarui tip de piatra.

4. Ce pietre semipretioase nu trebuie sa asociezi

Pentru a te bucura de proprietatile pietrelor, este necesar sa faci asocieri care potenteaza puterile acestora si sa porti optiuni care nu isi anuleaza reciproc beneficiile. Regulile de compatibilitate intre aceste pietre se bazeaza pe criterii precum culorile, astrele specifice, dar si proprietatile lor intrinseci.

 

Una dintre recomandarile in aceasta privinta este sa nu asociezi rubinul cu ochiul pisicii, cu granat, safir sau diamante, deoarece sunt pietre asociate cu soarele si, prin puterile lor, devin antagoniste.

 

Cuartul este incompatibil cu mineralele: perle, opal sau piatra lunii. Aceasta credinta isi are originea in cultura hindusa. De asemenea, pietrele specifice planetelor Venus si Mercur nu pot fi alaturate. Asadar, anumite safire, precum cele galbene, nu pot fi asociate cu diamantele sau smaraldul.

4. opal

Opal

Safirele de culoare albastra sunt considerate incompatibile cu coralul sau perlele. Nici rubinul nu este o pereche potrivita pentru safirul albastru.

De asemenea, trebuie sa retii ca este recomandat ca ochiul pisicii sa fie purtat fara alte pietre in jurul sau, iar pietrele albastre si verzi nu vor fi asociate cu coralul rosu.

Prin urmare, daca alegi pietrele semipretioase pentru bijuteriile tale, respecta aceste indicatii si criterii, iar beneficiile vor fi acelea pe care le astepti. De asemenea, poti avea parte si de surprize, deoarece energiile pietrelor pretioase au si aspecte misterioase, inca nedescifrate.

Sursa foto: unsplash.com, magazinuldepietre.ro



WhatsApp Chat WhatsApp Chat