Hematit – proprietati, caracteristici si beneficii ale acestei pietre deosebite

Hematit – proprietati, caracteristici si beneficii ale acestei pietre deosebite

Hematitul este una dintre pietrele semipretioase cele mai apreciate, datorita proprietatilor pe care le are. Avand o istorie bogata si o serie de beneficii pe care trebuie sa le iei in considerare, acesta face parte din categoria pietrelor care iti pot imbunatati viata, din mai multe puncte de vedere. De aceea, este esential sa afli toate informatiile de care ai nevoie pentru a intelege mai multe lucruri despre hematit. 

 

Cuprins

  1. Hematit – Istorie, proprietati si caracteristici
  2. Ce beneficii poate avea un hematit?

1. Hematit – Istorie, proprietati si caracteristici

Denumirea de hematit vine din limba greaca, unde cuvantul αίμα (haima) inseamna sange. Acest nume are legatura atat cu faptul ca exista si varietati de hematit care au culoarea rosie, cat si cu faptul ca reprezinta un minereu de fier, fiind forma minerala a oxidului feric. Totusi, sunt mai multe nuante specifice acestui mineral – asadar, poti gasi variante negre, gri, argintii, maronii, cenusii, rosiatice sau rosii. 

 

De-a lungul istoriei, hematitul a fost o piatra foarte importanta. In epoca victoriana, era considerat a fi o piatra pretioasa si era utilizat, deseori, in procesul de realizare a ornamentelor. De asemenea, samanii antici foloseau acest mineral in tratamentele pe care le aplicau bolnavilor, intrucat, credinta acestora spunea ca hematitul absoarbe bolile din organism si duce, astfel, la vindecarea pacientului.

 

De altfel, au fost descoperite amulete din hematit in majoritatea mormintelor de faraoni. Egiptenii credeau in rolul lor benefic, atat pe timpul vietii, cat si in viata de dupa moarte. Hematitul era folosit pentru oprirea hemoragiilor si pentru stimularea producerii de hematii (globule rosii), iar, in viata de apoi, ofereau protectie si sprijin celui decedat.

 

In Evul Mediu, se spunea ca aceasta piatra este piatra sangelui, deoarece apa se colora in rosu dupa ce era folosita la lustruirea pietrei. In plus, se credea ca acest mineral reprezinta o cale catre invincibilitatea luptatorilor – de aceea, de exemplu, amerindienii se pictau cu vopseaua pe care o creau din hematit, cu scopul de a fi protejati in lupte. Un alt obicei care a aparut in secolele XVIII si XIX avea legatura cu doliul – accesoriile si bijuteriile din hematit se purtau in aceasta perioada.

 

Hematitul contine fier si se formeaza in urma unor fenomene de natura vulcanica. Are o duritate cuprinsa intre 5.5, si 6.5 (din 10) si este opac, cu un aspect usor metalic. Daca intra in contact cu apa pentru un timp mai indelungat, rugineste (din cauza fierului din componenta).

  

2. Ce beneficii poate avea un hematit?

In ceea ce priveste beneficiile pe care le poate avea un hematit asupra ta, este bine sa privesti aceste avantaje din mai multe perspective. Din punctul de vedere al zodiei, este potrivit pentru Scorpion, Capricorn, Varsator, Pesti, Fecioara si Berbec. Este ideal pentru cei nascuti in lunile martie si decembrie, dar si pentru cei care, in zodiacul chinezesc, sunt nascuti in anul Cocosului. Marte si Saturn sunt planetele guvernatoare, iar numarul 9 se afla in stransa legatura cu hematitul (de aceea, este benefic pentru cei nascuti intr-o zi de 9). Se poate oferi ca dar pentru cei care aniverseaza 11 ani (de nastere, de casatorie, de relatie etc.). De asemenea, este ideal pentru cei care lucreaza in domenii precum: sport, afaceri, avocatura etc. 

 

La nivelul organismului, poate avea o serie de efecte benefice:

 

  • ofera protectie energetica,
  • ajuta la concentrare, atentie si organizare mentala,
  • scade efectul energiilor negative,
  • imbunatateste circulatia sanguina,
  • are capacitatea de a stimula increderea si stima de sine,
  • ajuta la eliminarea dependentelor si la tratarea bolilor de natura sanguina.

 

De altfel, este bun si pentru bolile circulatorii, hepatice sau cardiace. Favorizeaza regenerarea tesuturilor si a pielii – de aceea, este recomandat celor care au cicatrici sau alte probleme similare. Este potrivit si pentru indepartarea crampelor musculare, a anxietatii, a insomniei si a afectiunilor care au legatura cu spatele si coloana vertebrala.

 bijuterii hematit

Asadar, pietrele semipretioase se pot dovedi a fi utile pentru o multime de afectiuni si probleme. Daca hematitul este cel care te poate ajuta, il poti purta zilnic, optand pentru accesorii inedite si originale, precum bratari, cercei sau alte elemente asemanatoare, pe care le poti crea chiar tu cu ajutorul unor accesorii, precum accesoriile pentru bratari handmade.



In concluzie, cerceteaza cu atentie care sunt avantajele de care te poti bucura si gaseste piatra ideala pentru tine. Chiar daca, in prima faza, nu esti sigura de avantajele pe care ti le poate aduce hematitul, important este sa incerci si, apoi, sa observi efectele pe care le are asupra ta!

 

Sursa foto: Pixabay.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat