Piatra lunii și purtarea sa din Antichitate până în prezent - Istorie, proprietăți și tipuri de bijuterii

Piatra lunii și purtarea sa din Antichitate până în prezent - Istorie, proprietăți și tipuri de bijuterii

Piatra lunii și purtarea sa din Antichitate până în prezent - Istorie, proprietăți și tipuri de bijuterii Dacă ești adepta bijuteriilor cu pietre, cu siguranță știi că ai de unde alege atunci când vrei să porți o bijuterie specială, dar și atunci când cauți să ai o anumită stare sufletească.

Există atât de multe variante de pietre pe care le poți purta, încât este păcat să nu ai mai multe în caseta de bijuterii, iar dintre toate, piatra lunii (sau moonstone) este una dintre cele mai versatile, mai ales că poate avea mai multe culori și poate fi asortată mai multor tipuri de ținute.

Însă ce este atât de special la aceasta? În primul rând, faptul că a apărut încă din antichitate și este înconjurată de foarte multe legende. Așadar, ești invitat/ă să intri în această lume fascinantă și să descoperi călătoria pietrei lunii din Antichitate și până acum.

Cuprins:

  1. Piatra lunii și legendele care o înconjoară
    1.  Descoperirea pietrei lunii în India
    2.  Piatra lunii în mitologia greacă
    3.  Piatra lunii în Roma antică
  2. Piatra lunii în prezent
    1.  Piatra lunii – proprietăți
    2.  La ce bijuterii poți purta piatra lunii

1. Piatra lunii și legendele care o înconjoară

Multe pietre își au originea în Antichitate, iar cea a lunii este una dintre cele mai vechi. Plină de proprietăți fizice și metafizice, aceasta și-a păstrat popularitatea, fiind una dintre cele mai purtate în prezent.

Ca și compoziție, aceasta are formula chimică KAlSi3O8, bazându-se pe elemente precum silicatul de sodiu, aluminiul și potasiul, făcând parte din grupul feldspaților și fiind un mineral ortoclaz.

Așadar, dacă ești adepta pietrelor semiprețioase minerale, o poți purta oricând. Însă de unde provine ea și cum a apărut? Există o legendă legată de apariția pietrei lunii. Această legendă spune că piatra lunii a apărut în India, iar de acolo, ea a început să fie purtată de populația întregului pământ.

În prezent, ea poate fi montată atât pe coliere, brățări, dar și inele, culoarea sa albă lăptoasă potrivindu-se la perfecție cu orice ținută. Însă ce spun legendele despre piatra lunii și proprietățile acesteia? În afara faptului că ea a apărut prima dată în India, mai sunt și alte mituri care o înconjoară.

1.1. Descoperirea pietrei lunii în India

Dacă ești o persoană pasionată de cele mai vechi legende și de pietrele semiprețioase, trebuie să știi că aceasta a fost purtată pentru prima data de zeul Ganesha, în frunte. Aceasta avea proprietatea de a-i oferi putere. Mai mult de atât, ea este considerată sacră în țara sa de origine, India, putând fi expusă doar pe pânze de culoarea galbenă.

Tot în India, piatra lunii este adeseori oferită în dar cu ocazia nunților, deoarece este considerat că aduce armonie, pace, siguranță și echilibru. Așadar, bijuteriile care o au încastrată îți vor asigura liniștea pe durata întregii zile.

Dacă te gândești să adaugi în colecția ta câteva bijuterii cu piatra lunii, dar nu știi încă un preț al acesteia, nu trebuie să îți faci griji, deoarece acestea nu sunt foarte costisitoare. Mai mult de atât, având în vedere proprietățile sale, vei face una dintre cele mai durabile investiții.

1.2. Piatra lunii în mitologia greacă

Revenind la piatra lunii și legendele pe care le are în jurul său, cu siguranță ești la curent cu mitologia greacă, însă se poate să îți fie mai puțin cunoscut faptul că aceștia, fascinați fiind de frumusețea acesteia, i-au dat un nou nume – Afroselena – plecând de la zeița iubirii, Afrodita, și cea a lunii, Selena. Grecii (și nu numai) considerau că piatra lunii are proprietăți protective datorită spiritelor bune care o guvernează.

Astfel, aceasta aduce belșug și prosperitate atunci când vine vorba despre cultivarea pământului și rodul acestuia. Se crede că piatra lunii are atât proprietăți fizice, cât și metafizice, ea fiind purtată său ținută aproape de:

  • mistici - care credeau în proprietățile sale meditative și calmante;
  • vrăjitori - care o foloseau în funcție de fazele lunii pentru a realiza diverse vrăji;
  • marinari - care credeau că aceasta le poarta noroc în călătoriile lungi pe mare.

Astfel că multe dintre aceste legende care înconjoară piatra lunii rămân prezente și în aceste zile, iar dacă dorești să porți bijuterii care o conțin, se consideră că aceasta te va ajuta să fii o persoană calmă și conectată cu tine însăți.

Această piatră are diverse nuanțe, însă cea alba, lăptoasă este cel mai des întâlnită. O poți găsi, însă, și în alte nuanțe, precum negru, albastru deschis, gri sau bej, așadar este destul de ușor de asortat.

1.3. Piatra lunii în Roma antică

În afara grecilor și a indienilor, și romanii credeau în proprietățile pietrei lunii, în Roma aceasta fiind asociată cu zeița vânătorii și a lunii, Diana. Mai mult de atât, aceștia credeau că piatra își trage puterile din razele lunii datorită culorii albe ale acesteia. Romanii considerau că piatra lunii are proprietăți terapeutice, ceea ce s-a transmis până în prezent.

Printre lucrurile mai puțin știute despre aceasta, trebuie menționat că era uneori confundată cu opalul. În zilele curente, piatra lunii albă este printre cele mai căutate.

2. Piatra lunii în prezent

În prezent, piatra lunii este purtată de femei din întreaga lume, având în vedere că este folosită în realizarea de tot felul de bijuterii simple sau complexe. Aceasta se potrivește foarte bine atât cu argintul, dar și cu aurul.

Ea este o piatră semiprețioasă și se consideră că are proprietăți benefice și atrage calmul și liniștea interioară.

Lăsând la o parte aceste caracteristici, aceasta se potrivește de minune unor ținute diverse, putând fi purtată atât în fiecare zi, cât și la evenimente speciale precum nunți, petreceri și aniversări.

Dacă ești adepta horoscopului, trebuie să știi că piatra lunii are diverse proprietăți, astfel că aceasta cade în semnul al celor buni și blânzi, din zodii precum Rac, Pești, Fecioară, Balanță, Vărsător, Scorpion.

Aceasta este asociată cu ziua de luni și cu anumite luni din an, precum februarie, aprilie, iunie, august, septembrie și octombrie.

Acest lucru nu înseamnă că nu o poți purta și dacă nu ești în aceste semne zodiacale sau nu ești născut/ă în perioadele menționate aici. Poți beneficia de proprietățile benefice ale acesteia indiferent de situație.

2.1. Piatra lunii – proprietăți

Proprietățile pietrei lunii sunt numeroase. De cele „descoperite” în Antichitate și cele în care oamenii cred în prezent nu există diferențe foarte mari, acest lucru demonstrând cât de avansate erau civilizațiile care precedau lumea actuală.

Piatra lunii albă este considerată a avea cele mai multe proprietăți benefice, printre ele numărându-se următoarele: echilibrul și stabilitatea emoțională; puritatea; deschiderea către nou; iubirea; speranța; optimismul; fertilitatea (aceasta proprietate dăinuind din Antichitate când pământul era roditor); calmarea stresului și a somnului; ajutorul, sau mai bine zic, influența pozitivă în luarea unor decizii.

Pe de altă parte, toate acestea pot fi potențate și de piatra lunii neagră și proprietățile sale deosebite. Aceasta aduce noroc, înțelegere, sănătate, liniște și favorizează odihna. Fiind o piatră feminină, moonstone, are proprietăți liniștitoare și influențează în mod benefic psihicul. Având în vedere că stresul este una dintre cele mai frecvente probleme ale zilelor actuale, aceasta va avea un efect de calmare a laturii emoționale, așadar, este perfectă pentru tine dacă ai nevoie de ajutor pe această parte. Aceasta este văzută la fel că Luna, care este cunoscută pentru efectul său calmant și echilibrat, creând armonie și relaxare, iar dacă seara îți place să o privești, se poate să regăsești în interiorul tău această stare.

Se spune că în acest fel te vei simți și dacă alegi să porți piatra lunii. Mai mult de atât, aceasta te va ajuta să te simți mai puternică și mai stabilă din punct de vedere psihic, cu ajutorul său putând lua decizii mult mai ușor.

Dacă ar trebui descrisă, se poate spune că piatra lunii are foarte multe caracteristici ce influențează viața de zi cu zi a unei femei, în special, iar atunci când este purtată, se consideră că aceasta poate ajuta o persoană să treacă peste momentele dificile.

De multe ori, se spune despre pietrele prețioase și semiprețioase că au și alte caracteristici. Despre piatra lunii se spune că are proprietăți terapeutice cu influențe directe asupra fluxului sanguin, aceasta stimulându-l în așa fel încât va aduce beneficii directe asupra corpului și minții.

Alte efecte terapeutice ale pietrei lunii sunt și: reglarea somnului; reducerea hiperactivității; îmbunătățirea stărilor de anxietate. Mai mult de atât, se spune că un efect foarte bun al pietrei lunii curcubeu este ajutorul oferit persoanelor care suferă de tulburări legate de somn, și anume, cei care poartă coliere sau alte bijuterii în jurul gâtului când merg la culcare vor dormi mult mai liniștiți. Piatra lunii poate fi purtată în foarte multe variante. În epoca modernă, aceasta poate fi plasată temporal în vremea Art Nouveau, când era purtată cel mai des.

Mai mult de atât, cel care a făcut-o populară în acele timpuri a fost René Lalique, unul dintre cei mai faimoși meșteri aurari din Franța. Așadar, el inspiră și acum crearea de bijuterii bazate pe aceasta.

2.2. La ce bijuterii poți purta piatra lunii

Când vine vorba de piatra lunii și purtarea sa în era actuală, trebuie să știi că ai o varietate foarte mare de bijuterii în care aceasta se poate regăsi.

Ceea ce este interesant legat de ea este că are o greutate redusă și poate părea rece la atingere. Denumită și „Ochi de Pește” sau „Ochi de Lup”, ea poate fi încastrată atât în coliere, alături de una sau mai multe pietre prețioase sau semiprețioase, în inele, cercei sau brățări, chiar și în cele handmade.

Ca duritate, aceasta este de 6 din 10 pe scara Mohs, așadar, trebuie să îi acorzi o grijă sporită și să fii atentă la căzăturile bijuteriilor pe care este montată. Atunci când alegi să porți bijuterii cu piatra lunii, trebuie să ții cont de câteva reguli de îngrijire ale acesteia pentru a te bucura cât mai mult de ea: aceasta este destul de fragilă și nu este recomandat să fie ținută lângă alte bijuterii cu pietre; este recomandat și evitarea ținerii sale în lumina directă a Soarelui; schimbările bruște de temperatură îi pot afecta proprietățile. Avantajul său este că se curăță foarte ușor, astfel că nu vei avea nevoie decât de apă și săpun atunci când crezi că trebuie spălată.

În ceea ce privește alegerea pietrei lunii, un mic truc de care te poți folosi atunci când o selectezi pe cea pe care o vrei montată pe o anumită bijuterie este că aceasta trebuie să fie foarte clară. De asemenea, acesta poate fi și principiul după care te poți ghida dacă dorești să faci o cadou. Piatra lunii este una dintre cele mai vechi minerale apărute pe Pământ. Deși este înconjurată de legende, ceea ce este bine știut este că ea a fost „adoptată” de foarte multe civilizații antice, ceea ce a dus, cel mai probabil, la perpetuarea ei până în ziua de azi.

Piatra lunii are foarte multe proprietăți fizice și metafizice, printre cele mai cunoscute fiind cele legate de asigurarea unei stări de bine și a echilibrului emoțional. De asemenea, având o legătură directă cu astrul pe care îl reprezintă, aceasta va fi un mare ajutor pentru persoanele care se confruntă cu probleme de somn.

În ceea ce privește bijuteriile pe care aceasta poate fi montată, ea se poate regăsi atât în brățări, inele, cercei sau coliere și poate fi înconjurată și de alte pietre semiprețioase. Atunci când o alegi, trebuie să fii atent/ă ca aceasta să fie cât mai clară. Deși culoarea cel mai des întâlnită este albul lăptos, aceasta mai are și alte nuanțe, iar cea albă și cea neagră sunt adeseori alese pentru contrastul lor, dar și proprietățile benefice pe care le au asupra psihicului.

În concluzie, piatra lunii este un mineral care ține de sfera feminității, aceasta fiind foarte versatilă și putând fi purtată în foarte multe feluri. Fie că o alegi separat pentru a o monta pe bijuteriile pe care le ai, fie că preferi varianta în care aceasta vine deja încastrată în diverse piese, legendele indiene, grecești și romane spun că aceasta influențează starea de bine, echilibrul mental și somnul.

Surse foto: Pixabay.com/ro, Pexels.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat