Pietre pretioase VS semipretioase - vezi cum faci diferenta si ce trebuie sa stii despre acestea!

Pietre pretioase VS semipretioase - vezi cum faci diferenta si ce trebuie sa stii despre acestea!

Pietrele pretioase au fost dintotdeauna materia de baza in crearea bijuteriilor cele mai dorite de catre femei, motiv pentru care se afla in tendintele modei chiar si in zilele noastre, cu diferenta ca acum nu doar femeile, dar si barbatii cauta si poarta accesorii care au in componenta lor pietre pretioase. Daca, in schimb, esti genul de persoana care nu doreste sa aloce un buget consistent pentru crearea unei garderobe ce cuprinde bijuterii sau accesorii cu pietre pretioase, poti, de asemenea, sa te bucuri de astfel de bijuterii si accesorii care sunt realizate, insa, prin folosirea unor pietre semipretioase. Vezi care este diferenta dintre pietre pretioase si semipretioase si ce ce trebuie sa stii despre acestea!

 

Cuprins:

 

 

  • Diferenta dintre pietre pretioase si semipretioase
  • Care sunt pietrele pretioase si semipretioase?
  • Pietre pretioase sau semipretioase - pe care le alegi?

 

 

1. Diferenta dintre pietre pretioase si semipretioase

 

In zilele noastre vezi peste tot bijuterii sau accesorii care mai de care mai frumoase, mai atractive, in numeroase culori si modele, fiind renumite pentru faptul ca sunt realizate prin folosirea unor pietre pretioase sau semipretioase. Care este, totusi, diferenta intre pietre semipretioase si pretioase? 

 

Ei bine, in industria bijuteriilor exista pietre naturale, considerate pietre pretioase, care sunt, de altfel, cele mai dorite si mai cautate, dar si cele care au un pret mai ridicat. Acestea sunt, de regula, cele mai greu de obtinut pietre, au o calitate superioara si fac parte din categoria premium a industriei de bijuterii. Mai apoi, urmeaza pietrele sintetice sau semipretioase si pietrele false. Pietrele sintetice sunt pietre create in laboratoare specializate, cu ajutorul unor tehnologii moderne de fabricare. Prin urmare, acestea au un pret mai scazut decat pietrele naturale si sunt mult mai usor de obtinut. De asemenea, pietrele sintetice sau pietrele semipretioase nu sunt false, ci doar obtinute prin modalitati diferite. 

 

Pietrele naturale sunt obtinute prin extractie din surse naturale, in timp ce pietrele semipretioase sunt obtinute in laborator, dar contin aceleasi minerale ca pietrele naturale si nu difera ca aspect, structura, compozitie sau abilitate optica de acestea. In privinta pietrelor false, acestea nu au duritate, compozitie chimica, abilitati optice si caracteristici detaliate la fel ca cele naturale sau semipretioase, fiind pietrele de care trebuie, in general, sa te feresti, daca nu esti in cautare de gablonturi. Pietrele false nu reprezinta nimic altceva decat imitatii care nu stralucesc la fel ca cele naturale si au un aspect ieftin, fiind, de altfel, realizate cu un cost foarte scazut, motiv pentru care sunt si cele mai ieftine de pe piata. Acestea sunt realizate de regula din materiale precum sticla, plastic sau rasina. 



Bineinteles, o persoana care isi doreste in garderoba sa bijuterii sau accesorii autentice va vrea, cu siguranta, ca pietrele acestora sa fie unele naturale sau, cel putin, pietre semipretioase. Pietrele false nu sunt indicate a fi achizitionate nu datorita pretului scazut, ci datorita calitatii scazute a acestora. Pietrele false se zgarie usor, nu stralucesc nici pe departe la fel ca o piatra semipretioasa sau pretioasa, nu isi va pastra aspectul pentru o perioada indelungata de timp si arata, in general, ieftin, lucru care nu este atractiv intr-o garderoba stilata si eleganta. Cu atat mai mult pentru evenimentele importante din viata ta, nu ar trebui sa optezi pentru pietre false, ci pentru unele pretioase sau, daca bugetul tau este unul mai restrans, pentru pietre semipretioase. 

 

 2. Care sunt pietrele pretioase si semipretioase?

Exista numeroase nume si forme de pietre pretioase si semipretioase si probabil ca nu vei reusi sa le memorezi pe toate. Nici nu este necesar sa tii minte toate aceste nume si tipuri pietre pretioase, dar ar fi indicat sa poti recunoaste o piatra pretioasa si sa o poti distinge de una semipretioasa sau de una falsa, pentru a evita sa cazi in capcana vanzatorilor de pietre false care incearca sa te convinga ca piatra din fata ta este naturala.

 

Tocmai de aceea, ar trebui sa stii care sunt pietrele pretioase si semipretioase si cum arata acestea, lucru care nu este deloc greu de observat. O clasificare pietre semipretioase nu este greu de realizat. Trebuie sa stii, pentru inceput, ca o piatra naturala este intotdeauna imperfecta, va avea poate, o zgarietura sau mici denivelari, dar, totodata, pietrele naturale sunt reci, au o culoare intensa si de obicei reflecta lumina. Poti, de asemenea, sa realizezi un mic test, si anume sa suflii aer cald pe suprafata unei pietre, iar pentru a vedea daca aceasta este una pretioasa, se va aburi in 2 secunde. Totodata, pietrele naturale nu pot fi zgariate usor. Daca o piatra se zgarie usor, atunci este, cu siguranta, fie semipretioasa, fie una falsa.

 

Un alt indicator al calitatii pietrelor este pretul. Pietrele pretioase sunt mai scumpe, fiind mai rare, pe cand o piatra semipretioasaare un pret mediu, iar una falsa ar trebui sa aiba un pret foarte mic. In acelasi timp, pietrele naturale sunt mai usoare decat cele false, insa depinde si de tipul acestora. Alt indicator poate fi faptul ca pietrele autentice nu au bule de aer in interior, insa pietrele false au. Totodata, pietrele false stralucesc mult mai tare decat cele naturale, care refracta mai degraba lumina.

 

In ceea ce priveste tipul pietrelor naturale, acestea, dupa diamant, sunt cele mai dure pietre, daca vorbim, spre exemplu, de rubin, smarald sau de safir, care au un punctaj de 9 pe scala Mohs a duritatii si nu pot fi zgariate nici macar cu o moneda sau cu un obiect ascutit. De asemenea, sunt si printre cele mai scumpe pietre pretioase. 



Alta piatra pretioasa des falsificata si intalnita pe piata este ametistul, care are cateva caracteristici importante prin care il poti deosebi de o piatra falsa. Acesta, spre deosebire de alte pietre, poate rusi sa zgarie sticla, ramanand in urma zgarieturii o dunga alba. De asemenea, acesta are o culoare de intensitate mare pe toata suprafata pietrei, culoare care se va schimba in functie de unghiul din care privesti piatra si nici acesta nu poate fi zgariat cu obiecte metalice, pe cand o piatra falsa se va zgaria foarte repede si usor.

 

Jadul este si el o piatra intalnita des si foarte apreciata, fiind usor de recunoscut datorita temperaturii sale, caci un jad natural este rece la atingere si ramane rece chiar si dupa cateva secunde bune tinut in palma. Lumina poate fi un bun indicator atunci cand vrei sa recunosti un jad natural, caci daca privesti aceasta piatra in lumina, vei observa anumite impuritati care seamana cu niste fibre foarte subtiri. De asemenea, este o piatra foarte grea raportat la dimensiunea sa.

 

Un alt mod de a deosebi pietre naturale de cele semipretioase sau de cele false este cu ajutorul unui sistem de clasificare, si anume cei 4 C, care inseamna culoare, taietura/cut, claritate si caratele pietrei, prin care se clasifica diamantul. In cazul diamantelor, spre exemplu, taietura este un criteriu extrem de important, urmat de claritate si de numarul de carate, care pot sa difere in functie de dimensiune si de locul extractiei.

 

3. Pietre pretioase sau semipretioase - pe care le alegi? 

 

In ceea ce tine de valoarea acestor pietre, fie ele pretioase, semipretioase sau false si pe care ar trebui sa le alegi ca sa faca parte din garderoba ta, ei bine, totul tine de preferintele personale. Daca nu vrei sa aloci un buget generos pentru achizitionarea unor pietre si accesorii cu pietre naturale, pretioase, care sunt mai scumpe, atunci poti opta pentru bijuterii sau accesorii care sunt realizate cu ajutorul unor pietre semipretioase. Trebuie sa stii ca daca ai accesorii sau bijuterii cu pietre semipretioase, realizate in laborator, nu inseamna ca acestea sunt false sau lipsite de valoare, deoarece diferenta principala a acestora fata de pietrele naturale este modul de obtinere, respectiv de realizare. Acest lucru inseamna ca poti alege bijuterii cu pietre semipretioase, deoarece vor rezista bine in timp, isi pastreaza proprietatile si stralucirea si, in plus, te bucuri de un pret bun raportat la calitatea acestora.

 

Mai mult decat atat, exista numeroase modele si culori atunci cand decizi sa cauti pe piata astfel de bijuterii, ceea ce inseamna ca vei gasi fara doar si poate un model pe gustul tau. O recomandare buna atunci cand incepi sa cauti bijuterii si accesorii cu pietre naturale sau semipretioase este sa alegi modele care sa te reprezinte si pe care sa le poti purta in mai multe combinatii stilistice. Spre exemplu, o brosa, un colier, o pereche de cercei sau un inel sunt bijuterii esentiale in orice garderoba, iar tu poti alege o piatra pretioasa care sa iti puna in evidenta ochii sau parul, spre exemplu. Poti opta pentru pietre semipretioase in culorile tale favorite. Optiunile in acest sens sunt aproape nelimitate, caci exista numeroase modele si culori din care poti alege si fata de care nu te vei plictisi.

 

Bijuteriile realizate din pietre semipretioase si din pietre naturale, pretioase sunt bijuterii care nu se demodeaza in timp, fiind mereu actuale si mereu le poti gasi locul intr-o tinuta noua, indiferent de vechimea acestora. Totodata, reprezinta o idee foarte buna atunci cand iti doresti sa faci un cadou deosebit pentru o persoana importanta din viata ta, cum ar fi mama, sora, iubita, bunica sau poate chiar sefa de la birou, prin intermediul unei ocazii speciale sau a unei zile de nastere. 

 

Prin urmare, bijuteriile care sunt realizate folosind pietre naturale sau pietre semipretioase reprezinta, fara doar si poate, accesorii care nu trebuie sa lipseasca din garderoba ta, atunci cand vrei sa ai un stil elegant si sa iti construiesti o garderoba stilata, versatila si bine accesorizata. Mai mult decat atat, astfel de bijuterii pot ramane in familia ta pentru multe generatii, iar tu le vei putea transmite mai departe copiilor sau nepotilor tai, peste ani si ani, fiind reprezentative pentru o familie cu bun gust, clasa si rafinament in societatea zilelor noastre. Asa ca nu ezita niciodata atunci cand observi data viitoare o bijuteriile cu o piatra naturala sau semipretioasa care iti atrage atentia, ci achizitioneaz-o, chiar daca reprezinta, poate, un efort financiar, caci astfel de bijuterii nu isi pierd valoarea in timp, ci, din contra, devin mai valoroase si mai interesante odata cu anii care trec peste ele, daca sunt ingrijite in mod corespunzator. 

 

Sursa foto: Pexels.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat