Clasificarea pietrelor semipretioase – Ce reprezinta ”duritatea” unui mineral si cum se foloseste scara Mohs?

Clasificarea pietrelor semipretioase – Ce reprezinta ”duritatea” unui mineral si cum se foloseste scara Mohs?

Pietrele semipretioase au fascinat omenirea inca din cele mai vechi timpuri. Ele sunt folosite fie pentru caracteristicile lor estetice, fie pentru proprietatile terapeutice. Exista nenumarate pietre semipretioase si mai multe tipuri de clasificare a lor. Cele mai multe pietre apartin familiei mineralelor, iar acestea sunt clasificate, in general, in functie de compozitia lor chimica, structura cristalina, prezenta impuritatilor, duritate, culoare, transparenta etc.

Una dintre cele mai cunoscute si acceptate clasificari a pietrelor semipretioase este in functie de duritatea lor pe scara Mohs. Afla din acest articol cum poti diferentia pietrele semipretioase tinand cont de acest criteriu.

Cuprins:

  • Ce reprezinta scara duritatii Mohs?
  • Cum se testeaza pietrele semipretioase folosind scara duritatii Mohs?
  • Sfaturi utile pentru folosirea scarii duritatii Mohs

1. Ce reprezinta scara duritatii Mohs?

Testul de duritate Mohs este unul dintre cele mai importante criterii pentru clasificarea cristalelor. Acest test compara rezistenta unui mineral la zgarieturi si foloseste 10 minerale de referinta cunoscute sub numele de scara duritatii Mohs.

Friedrich Mohs, un mineralog german, a dezvoltat acesta scara in 1812. El a selectat 10 minerale cu o duritate diferita, le-a supus unor teste extrem de migaloase, zgariindu-le suprafetele, si apoi le-a dat o nota de la 1 la 10, care inseamna de la foarte moale pana la foarte dur. Talcul este considerat cel mai moale mineral deoarece se poate zgaria foarte usor, iar diamantul este piatra pretioasa care are duritatea 10 pe scara Mohs.

Iata care sunt toate cele 10 minerale folosite de Mohs, fiecare cu gradul sau de duritate:

  1. Talc
  2. Gips
  3. Calcit
  4. Fluorit
  5. Apatit
  6. Ortoclaz
  7. Cuart
  8. Topaz
  9. Corindon
  10. Diamant

2. Cum se testeaza pietrele semipretioase folosind scara duritatii Mohs?

Duritatea unei pietre este data de rezistenta acesteia la zgarieturi. Testul duritatii Mohs se efectueaza prin plasarea unui varf ascutit al unui mineral (A) pe suprafata nemarcata a altui mineral (B) si incercarea de a produce o zgarietura. Iata ce situatii pot fi intalnite:

  • Daca mineralul A zgarie mineralul B, atunci primul este mai dur decat al doilea.
  • Daca mineralul A nu zgarie mineralul B, atunci cel din urma este mai dur.
  • Daca cele doua specimene au o duritate egala, atunci ele vor fi relativ ineficiente la zgariere reciproca.
  • Daca mineralul A poate fi zgariat de B, dar acesta din urma nu poate fi zgariat de un alt mineral C, atunci duritatea mineralului A este intre duritatea celui B si C.

3. Sfaturi utile pentru folosirea scarii duritatii Mohs

pietre semipretioase pe suprafata plana

Daca vrei sa testezi duritatea unei pietre semipretioase folosind scara Mohs, specialistii iti recomanda sa fii atent la urmatoarele aspecte extrem de importante:

  • Examineaza cu atentie suprafata mineralului testat. Dupa ce ai produs zgarietura pe un mineral necunoscut, indeparteaza cu un deget orice fragment de mineral sau pulbere apare pe specimenul testat. Verifica cu atentie daca este vorba de o zgarietura si ai grija sa nu confunzi pudra minerala sau reziduurile cu o zgarietura. Aceasta va fi o urma distincta taiata pe suprafata mineralului, nu doar un semn care se sterge.
  • Intotdeauna repeta testul. Mai fa un al doilea test pentru a confirma rezultatul celui dintai si pentru a fi sigur ca nu te-ai inselat prima data. Anumite specimene pot contine impuritati si, uneori, testul nu este concludent.
  • Pentru mineralele dure, ai nevoie de mai multa forta. Daca duritatea specimenului testat este de aproximativ 5 sau mai putin, ar trebui sa poti face o zgarietura fara prea mult efort. Pentru cele cu o duritate de aproximativ 6 sau mai mare, atunci producerea unei zgarieturi va necesita o forta ceva mai mare. Pentru aceste specimene, tine mineralul necunoscut cu fermitate pe masa, aranjeaza specimenul de referinta, apoi apasa mai tare si mentine presiunea, glisand incet pe suprafata mineralului pe care vrei sa-l testezi.
  • Ai grija sa nu te ranesti! Trebuie sa tii cu atentie mineralul in mana, astfel incat sa nu alunece deoarece te poti taia din greseala.
  • Testarea specimenelor mici sau granulare poate fi dificila. Anumite minerale sunt foarte fragile, asadar exista posibilitatea ca in timpul efectuarii experimentului, unele specimene sa se sparga sau sfarame. De aceea este foarte important sa fii extrem de atent atunci cand realizezi acest test.
  • Exerseaza. Doar cu multa practica si experienta, vei reusi sa-ti imbunatatesti abilitatile si vei deveni mai rapid si eficient.

In concluzie, scara duritatii Mohs a rezistat testului timpului si a fost utilizata in intreaga lume de peste 200 de ani. Acest lucru se datoreaza, in principal, faptului ca este foarte usor de realizat, dar si pentru ca este o modalitate ieftina de a testa duritatea pietrelor semipretioase.

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat