Perlele - lucruri nestiute despre acestea, simboluri si legende

Perlele - lucruri nestiute despre acestea, simboluri si legende

Perlele sunt minuni ale marii si ale naturii, avand o frumusete inegalabila si o perfectiune pe care nu o poate atinge nicio alta piatra pretioasa. Fiind ele insele o bijuterie naturala, perlele se numara printre preferatele doamnelor si domnisoarelor, mai ales pentru ca se spune despre acestea ca au proprietati magice, de ele fiind legate numeroase legende si simboluri.  

 

Cuprins: 

 

  • Cum se formeaza perlele
  • Curiozitati si lucruri nestiute despre perle
  • Ce semnifica perlele?

 

 

<h2> 1. Cum se formeaza perlele </h2>

 

Formarea perlelor este un proces care a fascinat omenirea inca din Antichitate. Rafinamentul acestor bijuterii unice in lume face ca aceste nestemate sa fie dorite si apreciate de orice iubitor al frumosului. In Roma Antica, acestea nu puteau fi purtate decat de nobilime, doar aristocratii avand dreptul sa isi accesorizeze vestimentatia cu perle. 

 

Perlele naturale se formeaza atunci cand un iritant - de obicei un parazit sau o anumita cantitate de nisip - patrunde intr-o stridie, midie sau scoica. Ca mecanism de aparare, aceasta secreta un material fluid stratificat pentru a-l elimina, formandu-se astfel, in final, forma finala a perlei ce va ajunge la consumator. 


perle albe

O perla de cultura se formeaza prin acelasi proces, singura diferenta constand in faptul ca materialul iritant, in jurul caruia se va forma perla, este implantat artificial de catre cultivator. 

Perlele de cultura necesita o cantitate suficienta de timp - cel putin 3 ani - pentru a se forma. Cele de calitate inferioara sunt deseori extrase din stridie prea repede, uneori dupa un an sau chiar mai putin si au un strat prea subtire de sidef.

 

Perlele pot proveni fie din surse de apa sarata, fie de apa dulce. Din punct de vedere istoric, perlele de apa sarata erau mai rotunde, in timp ce variantele de apa dulce tindeau sa aiba o forma neregulata, colturoasa. Cu toate acestea, imbunatatirile tehnicilor de cultivare a perlelor de apa dulce au redus acest decalaj, acestea prezentand acum o rotunjime simetrica si un luciu profund.



<h2>2. Curiozitati si lucruri nestiute despre perle</h2>

 

Putine pietre pretioase  sau semipretioase sunt la fel de variate ca forma si culoare precum perlele. Astfel, nu este surprinzator faptul ca acestea au inspirat, de asemenea, numeroase legende.

 

Conform traditiei polineziene, zeul Lono a coborat pe un curcubeu pentru a ajunge la o printesa, aducandu-i perle negre ca dar. Acestea, cu frumoasa lor irizare, erau impregnate de culorile curcubeului.

 

De asemenea, in mod traditional, chinezii adora perlele aurii, considerand ca aduc prosperitate si noroc. Lucrarile de arta chinezesti descriu adesea dragoni care tin astfel de nestemate in gura sau in gheare.

 

Un vechi mit chinezesc spune, de altfel, ca perlele au cazut din cer atunci cand dragonii s-au luptat printre nori. Un altul afirma ca acestea au aparut ca picaturi de ploaie, fiind inghitite de stridii.

 

Intr-o poveste antica, un baiat a gasit o perla miraculoasa. Dupa ce a plasat-o intr-un borcan cu doar putin orez, a realizat ca, a doua zi, recipientul devenise plin. Dupa ce vecinii sai au descoperit acest lucru, au incercat sa-i fure nestemata, iar baiatul a inghitit perla pentru a o proteja. Drept urmare, a devenit un dragon.

perle model

In multe culturi asiatice antice, aspectul aparent „magic” al perlelor, in forme de viata atat de modeste precum stridiile, au indicat prezenta divinitatii. 

 

In numeroase crezuri, perla este un simbol al calatoriei sufletului sau a spiritului in drumul spre perfectiune. La inmormantarile antice, persoanele aflate in doliu puneau perle in gura celui trecut in nefiinta, considerand ca acestea contineau principiile vietii si sperand ca il vor putea ajuta in calatoria sa catre lumea de dincolo. 

 

Nu in ultimul rand, perlele au fost printre primele materiale folosite pentru bijuterii, din cele mai vechi timpuri. Forma lor naturala si aspectul pretios, asemanator margelelor, le-a facut usor de utilizat pentru decorare, dand rezultate spectaculoase.

 

<h2> 3. Ce semnifica perlele? </h2>

 

bijuterii cu perle

Perlele sunt simbolul suprem al intelepciunii. Apreciate pentru efectele lor calmante, acestea reprezinta seninatate, reusind sa transmita un sentiment de siguranta purtatorului. 

 

Perlele simbolizeaza, de asemenea, puritatea, precum si integritatea si loialitatea. Acestea reprezinta intelepciunea dobandita prin experienta. Se crede ca „pietrele marii” ofera protectie purtatorului si atrag noroc si bogatie. 

 

Prin urmare, perlele sunt deseori oferite ca semn al afectiunii si al iubirii, precum si al norocului. Aceste nestemate pretioase au fost apreciate de iubitorii frumosului inca din cele mai vechi timpuri, reprezentand accesoriile preferate de cele mai indragite regine sau printese. 

 

Sursa foto: Pexels.com.



WhatsApp Chat WhatsApp Chat