Superstitii despre perle - simbolistica si credinte despre cele mai ravnite bijuterii

Superstitii despre perle - simbolistica si credinte despre cele mai ravnite bijuterii

Simboluri ale elegantei, ale delicatetii si ale luxului, perlele au reprezentat dintotdeauna obiectul dorintei atat pentru cei instariti, cat si pentru oamenii de rand. Provenienta lor special le ofera o aura mistica, iar fiecare cultura are propria mitologie cu privire la natura si puterile perlelor.

In limba romana, acestea mai poarta si numele de margaritare. Ele sunt realizate din sidef si iau forma in interiorul unor moluste cu doua valve, cele mai comune fiind stridiile. In componenta lor intra substante numite carbonati de calciu, care ofera stralucirea perlei si conchiolina. Datorita raritatii si aspectului sau deosebit, perla reprezinta si un termen metaforic, care inseamna special, greu de gasit.

Cuprins

  1. Superstitii despre perle - simbolistica perlelor in diverse culturi
  2. Superstitii despre perle - iti vor purta noroc sau ghinion?

1. Superstitii despre perle - simbolistica perlelor in diverse culturi

Pe lista bijuteriilor cu cea mai mare popularitate se afla si perlele. Aspectul lor distins si originile acvatice sunt sursa de inspiratie a multor mituri si legende care au luat nastere in jurul lor. Datorita formei, culorii si stralucirii lor, ele sunt adesea asociate cu Luna, fiind utilizate ca simbol selenar.

In anumite texte persane din Antichitate, perla este considerata metaforic fiica Lunii, nascuta din apele Pamanatului si fortele ceresti, prin fertilizarea unui fulger. Ca urmare, imperfectiunile acestora sunt rezultatul tunetelor si fulgerelor. De asemenea, conform altor povesti traditionale, ele sunt lacrimile izvorate din ochii zeilor. De aici rezulta si puterile magice ale acestor prodoabe. Din acest motiv, multi vraci foloseau perlele drept leacuri pentru diverse boli si afectiuni.

O alta semnificatie asociaza perlele cu lacrimile Evei care au aparut la izgonirea din Rai.

In cultura chineza, una dintre traditii spune ca perlele provin de la dragoni si sunt un simbol al intelepciunii. O alta legenda sugereaza ca acestea iau nastere in momentul in care stridiile inghit picaturi de ploaie. In Antichitate, in zona insulelor japoneze, circula credinta conform careia perlele sunt lacrimile ingerilor, ale sirenelor si ale nimfelor.

In cultura vechilor greci, ele sunt asociate cu figura zeitei dragostei, frumusetii, pasiunii si fertilitatii, Afrodita. Acestia credeau ca ea s-a nascut complet goala, dar cu un ornament realizat din perle in jurul gatului.

Si in traditia islamica, perlele se bucura de un statut aparte, fiind considerate recompense ale Paradisului si devenind astfel un simbol al perfectiunii. Cultura hindusa contine texte in care perlele sunt un dar al zeului Krishna catre fiica lui, in ziua nuntii sale, pentru a-i purta noroc in relatia amoroasa.

Trebuie sa mai stii faptul ca perlele pot avea diverse culori, iar fiecare dintre acestea poarta o alta semnificatie: auriu si negru simbolizeaza abundenta, bogatie si bunastare, albastrul este asociat cu iubirea, iar rozul cu succesul si reusita.

2. Superstitii despre perle - iti vor purta noroc sau ghinion?

In civilizatiile vestice, culoarea alba este simbolul inocentei si puritatii si, in consecinta, asociata cu momentul special al nuntii. De aceea, in anumite tari, perlele sunt considerate un cadou de bun augur pentru mirese. Daca in trecut ele erau purtate atat de catre barbati, cat si de catre femei, in epoca contemporana, acestea sunt bijuterii specifice persoanelor de sex feminin. Le poti oferi sub forma de colier sau bratari, facute chiar de tine.

Exista o convingere populara ca acestea le protejeaza de tristete si lacrimi pe tinerele care urmeaza sa se casatoreasca. Pe de alta parte, de-a lungul timpului au aparut si mituri care le plaseaza intr-o lumina mai putin favorabila, din punct de vedere al simbolisticii, din cauza modului dur in care sunt extrase. De aceea, pot fi considerate purtatoare de ghinion.

De asemenea, se considera ca orice perla care a fost daruita la un moment dat cu gelozie sau malitiozitate, va aduce nenoroc si intamplari sumbre. In schimb, oferita cu dragoste si sentimente pure, ea va asigura fertilitatea si succesul ciclurilor de viata.

Prin urmare, daca esti o persoana superstitioasa si tii la aceste simboluri si traditii nescrise, ai grija sa respecti credintele traditionale. In caz contrar, nu ezita sa te bucuri de frumusetea perlelor, indiferent de situatie. Cu siguranta, bijuteriile tale iti vor acorda o aura stralucitoare si vor fi admirate de toata lumea!

Sursa foto: pexels.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat