Cum sa creezi o bijuterie handmade cu pietre semipretioase – Sfaturi pentru design si tehnici de lucru

Cum sa creezi o bijuterie handmade cu pietre semipretioase – Sfaturi pentru design si tehnici de lucru

Atunci cand esti la inceput de drum si te gandesti sa realizezi singur o bijuterie handmade cu pietre semipretioase, trebuie sa ai cateva informatii tehnice cat si despre cel/cea ce urmeaza sa poarte podoaba realizata.

Mai jos iti voi prezenta cateva tehnici de realizare a bijuteriilor handmade si niste sfaturi de design ce te vor ajuta in a face cele mai bune alegeri.

Cuprins :

1. Tehnici de lucru

     1.1 Firul elastic

     1.2 Sarma – fir pentru insirat margele

     1.3 Firul textil

2. Sfaturi utile pentru un design personalizat

1. Tehnici de lucru

Primul aspect de stabilit cand vorbim despre realizarea unei bratari sau colier cu margele din pietre semipretioase este firul pe care se vor insira margelele, altfel spus, baza bijuteriei.

Fiecare varianta presupune atat avantaje cat si dezavantaje, pe care ti le prezint in continuare :

1.1. Firul elastic

Firul elastic poate fi de doua feluri monofilar (un singur fir) sau multifilar (firul este format din mai multe fire subtiri).

Intotdeauna cel multifilar se va comporta mai bine in timp, pastrandu-si elasticitatea o perioada mai lunga fata de cel unifilar.

Firul elastic este foarte usor de folosit, se insira margelele pe fir iar cand se ajunge la dimensiunea dorita, bijuteria se inchide printr-un nod dublu sau triplu.

Dat fiind ca firul elastic nu are rigiditate, este recomandat sa folositi un ac pentru a insira margelele pe fir (acelasi principiu ca la acul de cusut).

Insirat pe fir elastic

Pentru o estetica desavarsita, nodurile se ascund intr-o margea din piatra semipretioasa sau un element decorativ al carui orificiu permite acest lucru.

Nod bratara elastic

Bijuteriile realizate pe fir elastic sunt flexibile si au marele avantaj ca sunt usor de pus si comode la purtat. In schimb, firul elastic nu se comporta foarte bine in timp, imbatranind isi pierde elasticitatea.

1.2. Sarma – fir pentru insirat margele ( bead stringing wire )

Acesta este un fir compus din mai multe cabluri subtiri de otel inoxidabil invelite in silicon.

Avantajul acestui fir este ca este foarte rezistent si isi mentine proprietatile neschimbate in timp.

Fir inox

Pentru inchiderea unei bijuterii realizata pe acest tip de fir veti avea nevoie de urmatoarele componente :

- Sistem de inchidere format din inchizatoare + zale (anouri)

- Crimp ( element metalic tubular care prin strivire actioneaza ca un nod )

- Cover crimp ( acoperitor de nod ) 

- Protectie fir ( wire guardian ) 

Bucla inchidere bratari cu crimp

Grosimea firului se alege in functie de dimensiunea orificiului margelelor. Pentru a putea realiza corect bucla de capat, este nevoie ca firul sa incapa de doua ori prin orificiul margelei de capat. De asemenea pentru aceasta tehnica veti avea nevoie de un cleste cu bot rotund si doi clesti cu bot plat.

Clesti

1.3. Fir textil

Realizarea bijuteriilor pe fir textil impletit prezinta un o serie de avantaje suplimentare fata de celelalte tehnici.

- Inchiderea realizata din fir textil impletit este reglabila, ajustabila.

- Firul textil poate contribui si la designul corpului bijuteriei, nu doar la inchidere.

Totusi, rezistenta in timp a firului textil este inferioara sarmei de inox.

 Bratara fir textil

Bratara fir textil

2. Sfaturi utile pentru un design personalizat

In primul rand trebuie sa ai in vedere ca bijuteria trebuie sa fie in armonie cu persoana careia ii este destinata.

Astfel, o bijuterie cu pietre semipretioase de dimensiune foarte mica sau cu un design minimalist este potrivita pentru o incheietura subtire si invers.

Gandeste-te daca bijuteria pe care doresti sa o realizezi intra in categoria „accesorii” adica se poate purta zi de zi, sau in categoria „ bijuterii de ocazie” care se folosesc punctual in anumite situatii speciale.

Bratarile realizate pe fir elastic sau pe fir textil sunt mai usor de pus si se preteaza mai bine pentru purtarea zilnica. Bratarile cu inchizatoare sunt o idee mai greu de pus si de scos. Bineinteles nu este o regula generala, depinzand foarte mult si de tipul de inchizatoare. Vom vorbi despre diferite tipuri de inchizatori si accesorii intr-un alt articol dedicat.

Exista o multime de informatii de natura ezoterica despre pietrele semipretioase. Foloseste aceste repere pentru a crea o bijuterie specifica purtatorului. Astfel, creatia ta va fi mult mai apreciata iar cel caruia ii este destinata o va privi ca pe un talisman ci nu doar ca pe un accesoriu.

Exista persoane care prefera aurul iar altele care prefera argintul. Alege culoarea accesoriilor metalice din componenta bijuteriei, fie ca este vorba de elemente decorative sau elemente de inchidere, in consecinta. Ar fi pacat ca cel/cea pentru care realizezi bijuteria sa nu o poarte pentru ca nu o poate alatura altor bijuterii din garderoba.



WhatsApp Chat WhatsApp Chat