Cum se curata aurul? Secretele ingrijirii bijuteriilor din aur

Cum se curata aurul? Secretele ingrijirii bijuteriilor din aur

Aurul este cel mai cunoscut si apreciat metal pretios, care a fascinat omenirea din toate timpurile si se presupune ca ar fi fost si primul metal pretios descoperit, chiar inaintea cuprului. Stralucirea lui solara il face ravnit si indragit, maleabilitatea si ductilitatea reprezentand avantaje in plus in confectionarea bijuteriilor. 

Desigur, datorita amestecurilor cu diverse aliaje, pentru a-i mari duritatea, aurul poate capata diverse culori: alb, roz sau galben si, la fel, difera si karatele aurului. In vechime, aurul era folosit ca valuta universala, ajutand la dezvoltarea comertului si, implicit, a civilizatiei umane. De pe teritoriul Romaniei au fost extrase incepand cu Antichitatea 700 de tone de aur si, cu toate acestea, exista inca aproape 800 de milioane de tone de minereuri auro-argentifere.

E impresionant cat de multa istorie poate contine o simpla bijuterie din aur, de a carei frumusete clasica lumea nu se mai satura. Probabil ca si tu porti sau ai purtat in trecut o bijuterie din aur sau care are accesorii din aur: fie o bratara cu pietre semipretioase, o pereche de cercei sau un medalion cu valoare sentimentala. Ei bine, probabil ca nu te-ai gandit la semnificatiile ascunse, istorice si economice, ale aurului din care a fost confectionata respectiva bijuterie. Te-ai bucurat, pur si simplu, de stralucirea ei, de valoarea ei estetica si, pesemne, i-ai atribuit si o valoare emotionala care o face din ce in ce mai pretioasa. 

Fiindca tii la bijuteriile tale si, in general, ai grija de lucrurile pe care le iubesti, probabil ca ai intampinat cu ingrijorare momentul in care bijuteria ta din aur a prezentat un aspect mai neplacut, s-a murdarit sau i-a disparut luciul. Din fericire, exista cateva metode simple, pe care le poti pune in aplicare si de acasa, pentru a reusi sa-i redai frumusetea bijuteriei tale favorite.

 

Cuprins

 

  • De ce si-a pierdut stralucirea bijuteria ta si cum sa cureti aurul pentru a-i oferi frumusetea de odinioara
  • Intretinerea corecta a aurului - pasul esential inaintea curatarii bijuteriilor 
  • Cum se curata sau cum se spala aurul alb?
  • Cum sa cureti aurul acasa si cand trebuie sa apelezi la specialisti? Sfaturi si recomandari

1. De ce si-a pierdut stralucirea bijuteria ta si cum sa cureti aurul pentru a-i oferi frumusetea de odinioara 

Datorita proprietatilor sale care il fac un metal extraordinar, aproape perfect pentru industria confectionarii bijuteriilor, aurul se deterioreaza foarte greu, asa ca este putin probabil ca prin purtare sa-i fi pricinuit o dauna permanenta in ceea ce priveste stralucirea. 

Prin faptul ca nu oxideaza, conditiile normale de purtare nu-i prea pot afecta nici stralucirea, nici culoarea. De asemenea, aurul este rezistent din punct de vedere chimic si nu este afectat de niciun acid cu care ai fi putut intra in contact, din gospodaria ta. 

Cu toate acestea, aurul ramane un metal moale, care poate fi atins usor de diverse suprafete abrazive sau chiar pot aparea zgarieturi inestetice pe suprafata acestuia. Astfel, stralucirea ii poate fi rapita, dar, din fericire, nu este vorba de o problema ireversibila.

Pentru redarea luciului bijuteriei tale preferate, ai nevoie de un amestec de otet diluat in putina apa, in care sa lasi bijuteria timp de 30 de minute. Dupa aceasta perioada, e nevoie sa freci usor bijuteria cu o periuta moale sau o bucata de material textil, care ar trebui sa ia impuritatile desprinse de pe metal si, in acelasi timp, sa lustruiasca suprafata acestuia. 

Mare atentie cand folosesti otetul ca substanta de curatare, deoarece acesta functioneaza doar pentru aur, in timp ce argintul si accesoriile din argint pot fi afectate daca sunt lasate in mod neglijent intr-o solutie simpla de otet, deoarece se oxideaza si se pot forma pete negricioase pe suprafata metalului.

aur

 2. Intretinerea corecta a aurului - pasul esential inaintea curatarii bijuteriilor 

Prin purtare, orice bijuterie ajunge, din pacate, sa se umple de impuritati. Daca iti sunt dragi in special bijuteriile din aur, trebuie sa cunosti cateva sfaturi care ajuta la intretinerea frumusetii acestora si la pastrarea lor pentru mai mult timp.

In primul rand, e de preferat sa nu dormi cu bijuteriile tale, sa nu faci baie in timp ce le porti, sa le feresti de apa plina de clor din pisicine si de materialele textile care se pot agata usor in acestea. Desi, in teorie, aurul este rezistent la apa, chiar si la acizi, expunerea indelungata a bijuteriilor din aur la lichide de genul, la umiditate, la parfum si la propria noastra piele, pana la urma, afecteaza metalul si il face sa se murdareasca mult mai repede.

In al doilea rand, pentru prevenirea murdaririi aurului, este recomandat sa-ti pastrezi bijuteriile intr-o cutie de bijuterii ferita de factori corozivi si de praf, sa ti le pui ca ultim pas al rutinei tale de infrumusetare inainte de a merge la serviciu sau la un eveniment si sa ti le dai jos de fiecare data cand stii ca vei lua contact cu apa. Desigur, aici intra ca exemplu si momentul cand te duci la sala. 

Nu trebuie sa intri in panica daca observi murdarie in detaliile bijuteriilor tale din aur. Solutia este foarte simpla si la indemana, oriunde te-ai afla. Nu ai nevoie decat de putina apa si un strop de sapun lichid, intr-un recipient in care iti poti lasa bijuteriile chiar si 30 de minute. Dupa ce murdaria se inmoaie, poti clati bijuteria, o poti sterge cu un material textil moale si, daca inca observi locuri in care praful s-a infiltrat si este mai incapatanat, poti insista cu o periuta pentru a curata bijuteria in profunzime. 

 3. Cum se curata sau cum se spala aurul alb?

Aurul alb este o varietate mai sensibila de aur, deoarece este obtinuta dintr-un amestec de aproximativ 75% de aur galben si restul de 25% de aliaj (argint, nichel, paladiu). Astfel, aurul alb poate prinde o tenta galbuie prin purtari repetate, in special in treburile casnice. Murdaria depusa poate fi indepartata extrem de simplu si de pe aurul alb, prin aceeasi metoda descrisa anterior. Important este sa nu aplici peste bijuteriile tale din aur alb pasta de dinti sau bicarbonat de sodiu, deoarece acestea contin particule abrazive care determina zgarieturi microscopice, dar inestetice, pe suprafata metalului.

Daca nu esti inca multumita de aspectul bijuteriilor tale din aur alb, ar trebui sa iei in considerare replacarea acestora cu rodiu - un material rezistent, care ofera atat protectie, cat si o stralucire alba absolut fermecatoare. 

bijuterii aur

 4. Cum sa cureti aurul acasa si cand trebuie sa apelezi la specialisti? Sfaturi si recomandari 

Bijuteriile din aur pot fi decorate cu pietre pretioase sau semipretioase, precum opal, cuart, perle etc., pot avea diverse aliaje in componenta lor care le confera o nuanta speciala sau pot fi placate cu metale mai rezistente. Pentru a le oferi o curatare care sa nu implice si deteriorarea lor, adica sa le faci mai mult rau decat bine bijuteriilor tale dragi, ar trebui sa cunosti foarte bine materialele din care acestea sunt confectionate si sa stii cand este cazul sa lasi curatarea lor pe seama specialistilor.

Daca bijuteria ta din aur contine mici pietre pretioase, un diamant sau perle, pentru a nu risca desprinderea si pierderea acestora, cel mai bine ar fi sa apelezi la o curatare profesionala. De asemenea, sfatul este valabil si in cazul in care nu cunosti exact aliajul care a intrat in amestec cu aurul.

Daca observi ca dupa o inmuiere regulamentara in apa calduta si detergent/ sapun, reziduurile inca se afla la locul lor, in zone greu accesibile, e cazul sa te gandesti la o curatare in profunzime, folosind ultrasunetele. Rezultatul va fi pe masura asteptarilor tale.

In cazul in care lantisoarele din aur au zale rupte, au facut noduri din cauza depozitarii improprii, inelele au pietre sarite s.a.m.d., nu trebuie sa amani momentul de a le duce la un atelier specializat, care sa redea frumusetea pierduta a bijuteriilor tale. 

In cele din urma, iata cateva sfaturi si recomandari pe care le poti pune in aplicare chiar la tine acasa, in ceea ce priveste atat intretinerea bijuteriilor din aur, cat si curatarea acestora, la nevoie.

Inainte de toate, e necesar sa stii faptul ca bijuteriile din aur nu necesita o curatare atat de deasa, spre deosebire de alte bijuterii, din alte tipuri de metale. Cel mai important la bijuteriile din aur, pentru pastrarea acestora, este sa nu fie combinate cu metale mai grele (precum argintul), deoarece aurul se poate zgaria mult mai usor, sau sa fie purtate exagerat, pentru ca parfumul, praful, clorul si produsele cosmetice sunt principalele cauze ale murdaririi acestora.

Pe langa metodele de curatare prezentate mai sus, mai exista o solutie destul de simpla pe care o poti pune in aplicare de acasa, in cazul in care observi ca bijuteria ta din aur s-a innegrit. Ai nevoie de bicarbonat de sodiu, putina sare si apa, pentru a forma o pasta cu care sa freci bijuteria cateva minute, pana ce aspectul innegrit dispare. E preferabil sa nu recurgi la aceasta metoda prea des, deoarece proprietatile materialului pot fi afectate si, in timp, aurul poate fi distrus.

In concluzie, nu e greu sa intretii o bijuterie din aur, in special daca respecti toate recomandarile legate de purtarea si depozitarea acestora si, la nevoie, le oferi o curatare in profunzime. Astfel, te poti bucura mai mult timp de frumusetea, delicatetea si stralucirea aurului, ducand mai departe istoria si traditia umanitatii care a venerat aurul dintotdeauna ca fiind “metalul zeilor”.

 

Sursa foto: Pixabay.com, Shutterstock.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat