Placarea cu aur: o poveste a transformarii, pentru bijuterii de vis

Placarea cu aur: o poveste a transformarii, pentru bijuterii de vis

Aurul a fost asociat, dintotdeauna, cu luxul si frumusetea, fiind o prezenta atemporala in randul podoabelor feminine, dar si masculine. Pentru aceste motive, placarea cu aur confera bijuteriilor un aspect elegant, rafinat si stralucitor, ce sporeste atat atractivitatea produselor finite, cat si valoarea acestora, facandu-le mai interesante pentru potentialii cumparatori. 

Placarea cu aur are la baza un proces inedit si captivat si presupune atat avantaje, cat si dezavantaje, pe care te invitam sa le descoperi inainte de a face o achizitie, pentru ca aceasta sa fie una informata si constienta. 

 

Cuprins:

  1. Placare cu aur: bijuterii mai frumoase si mai valoroase
  2. Placarea cu aur pentru diferite materiale 

2.1. Placarea argintului cu aur

2.2. Despre placarea cu aur a altor materiale

  1. Placarea cu aur a bijuteriilor: avantaje si dezavantaje
  2. Cum se face placarea cu aur: pas cu pas

 

 1. Placare cu aur: bijuterii mai frumoase si mai valoroase 

 

Aurul este un metal pretios scump, care nu se devalorizeaza si pe care multe persoane il aleg drept investitie. Din cauza costurilor ridicate, insa, pentru multi dintre iubitorii de bijuterii, acesta este greu accesibil, motiv pentru care achizitionarea bijuteriilor din argint, placate cu aur, este o solutie mult mai la indemana. 

Intr-adevar, in urma procesului de placare, acestea capata stralucirea aurului si apare si o crestere a valorii, insa diferenta substantiala ramane si este important sa o constientizezi. 

 

Unul dintre aspectele importante in acest proces, la care ar trebui sa fii foarte atent, este grosimea stratului de aur, pentru ca influenteaza direct durabilitatea sa. Astfel, daca stratul de aur este prea subtire, acesta se va uza mai repede si poate dezvelii stratul de baza, ceea ce va afecta aspectul bijuteriei. Uneori, producatorii aplica straturi mai subtiri de aur pentru a reduce costurile, ceea ce se traduce, evident, intr-o durabilitate redusa. Atelierele de bijuterii si laboratoarele specializate folosesc adesea instrumente de masurare precum calibrele si micrometrele pentru a evalua grosimea stratului de aur si pot efectua inclusiv teste chimice pentru a o determina.

 

Pe de alta parte, placarea cu aur permite combinatii creative intre diverse metale si pietre semipretioase, pentru ca tu sa te poti bucura de bijuterii unice, care sa iti reflecte personalitatea si sa iti puna in valoare originalitatea. De la bijuteriile pe care le porti zilnic, pana la cele pentru evenimente deosebite, placarea cu aur iti ofera optiuni diverse, in asa fel incat sa te poti pregati pentru orice ocazie.

 2. Placarea cu aur pentru diferite materiale 

placare cu aru

Fiecare tip de material folosit ca baza are anumite particularitati, deci poate necesita etape de pregatire si proceduri specifice, care sa asigure aderenta si durabilitatea stratului de aur. 

Procesul de placare poate implica diferite tehnici: electroplacarea, placarea cu valturi si alte metode similare. Alegerea materialului de baza si tehnica de placare trebuie facute in functie de scopul final si de cerintele estetice ale obiectului dorit.

 

 2.1. Placarea argintului cu aur 

Placarea cu aur a argintului presupune aplicarea unui strat subtire de aur pe suprafata unui obiect confectionat din argint. Aurul utilizat poate avea puritati diferite, iar ele se vor reflecta in costul final al bijuteriei. 

 

In ceea ce priveste procesul, inainte de a fi placata, suprafata obiectului din argint trebuie sa fie curatata de orice urme de praf, grasime sau alte impuritati, pentru ca aderenta stratului de aur sa fie cat mai buna. 

In functie de metoda utilizata, stratul subtire de aur urmeaza sa fie aplicat pe suprafata argintului, iar grosimea lui controlata cu precizie, pentru a asigura aspectul si durabilitatea dorite. 

Ulterior aplicarii stratului de aur, bijuteria este finisata si lustruita, iar in ultima etapa este supusa unor teste si inspectii, pentru a se verifica atat calitatea, cat si durabilitatea.

 

Dezavantajul principal al placarii argintului cu aur este legat de incompatibilitatea provenita din diferentele chimice si structurale dintre cele doua metale. Argintul si aurul au coeficienti de expansiune termica diferiti, ceea ce inseamna ca se dilata si se contracta in ritmuri diferite la temperaturi variabile. Aceasta diferenta poate duce la delaminarea stratului de aur de pe suprafata argintului, rezultand in crapaturi sau caderi ale acestuia. In plus, argintul este susceptibil de oxidare si coroziune - in cazul in care stratul de aur se deterioreaza sau se subtiaza, argintul de dedesubt poate intra in contact cu elementele chimice din mediu si se poate degrada in timp.

 

Din cauza acestor diferente de compozitie si proprietati, stratul de aur aplicat pe argint poate avea tendinta de a se decolora sau de a se estompa intr-un mod mai pronuntat decat atunci cand este aplicat pe alte metale, ceea ce poate duce la pierderea prematura a stralucirii si a aspectului initial al bijuteriei.

 

 2.2. Despre placarea cu aur a altor materiale 

 

Argintul, insa, nu este singurul metal ce poate fi placat cu aur. Exista o preferinta, e adevarat, pentru astfel de bijuterii, insa si nichelul sau otelul inoxidabil pot fi placate cu aur, rezultand bijuterii ce poseda stralucirea aurului, insa la preturi mult mai mici, comparativ cu cele la care materialul de baza este argintul. 

 

Destul de frecvent intalnita este placarea otelului inoxidabil cu aur, ce confera acestui metal un aspect deosebit de stralucitor si luxos, asemanator aurului pur. Aceasta combinatie de materiale poate adauga un sentiment de eleganta si rafinament bijuteriilor si altor produse. Otelul inoxidabil in sine are proprietati excelente de rezistenta la coroziune si rugina, iar placarea cu aur poate oferi o protectie suplimentara impotriva factorilor de mediu, prelungind, astfel, durabilitatea bijuteriei.

 

Pe langa otelul inoxidabil, mai exista si alte metale, respectiv aliaje ce se placheaza cu aur in crearea de bijuterii: cuprul, alama (un aliaj format din cupru si zinc), titanul si chiar unele aliaje din fier. Bijuteriile astfel placate au o stralucire aparte o mai buna rezistenta in timp, pe langa valoarea superioara si aspectul unic si inedit. 

 3. Placarea cu aur a bijuteriilor: avantaje si dezavantaje 

placare cu aur 2

Asa cum deja ai putut observa, placarea cu aur prezinta atat avantaje si dezavantaje, iar deciziile tale ar trebui sa fie luate in urma unei evaluari atente a tuturor acestor aspecte, pentru a fi cele potrivite. 

 

Iata principalele avantaje ale placarii cu aur, pentru care bijutierii aleg aceasta alternativa, deci si tu ai putea sa optezi pentru ea:

 

  • Aspectul estetic. Bijuteriile placate cu aur au un aspect mult mai placut, mai stralucitor si mai luxos, asa incat pot fi considerate mai rafinate si mai pretioase. 
  • Valoare adaugata. De cele mai multe ori, bijuteriile placate cu aur si faurite cu accesorii din aur de 14k au o valoare superioara celor neplacate, pentru ca aurul este un metal pretios scump si valoros. In plus, pretul acestuia poate creste in timp, ceea ce contribuie, implicit, la sporirea valorii unei investitii in astfel de bijuterii.
  • Rezistenta la coroziune. Aurul este un metal nobil, ce nu se oxideaza sau corodeaza in contact cu aerul sau apa. Placarea cu aur protejeaza bijuteriile din alte metale de coroziune si deteriorare in timp, mentinandu-le aspectul initial.
  • Alergii reduse. In general, aurul este foarte bine tolerat de catre majoritatea oamenilor si are o probabilitate redusa de a provoca reactii alergice, in comparatie cu alte metale, precum nichelul. 
  • Diversitate. Aurul poate fi placat pe o gama larga de materiale, ceea ce permite bijutierilor sa creeze obiecte cu aspect aurit chiar si din metale mai putin pretioase si accesorii din argint, pentru a le face accesibile si celor cu posibilitati financiare mai reduse. 
  • Design si creativitate. Placarea cu aur permite bijutierilor sa experimenteze cu diferite combinatii si culori pentru a crea designuri originale si inovatoare. 
  • Istorie si traditie. Aurul a fost folosit in bijuterii si obiecte decorative de-a lungul istoriei umane, fiind asociat cu simbolismul, bogatia si rafinamentul, iar placarea cu aur poate conserva aceasta traditie. 
  • Posibilitati de personalizare. Placarea cu aur permite personalizarea bijuteriilor, oferind posibilitatea de a adauga initiale, gravuri sau alte elemente decorative pe care clientul le doreste.

In ceea ce priveste dezavantajele placarii cu aur, exista cateva aspecte importante de luat in considerare, pentru a avea o perspectiva echilibrata, rationala, atunci cand alegi astfel de bijuterii:

 

  • Costuri mai ridicate. Aurul este un metal pretios, iar procesul de placare cu aur poate ridica semnificativ costul final al bijuteriei, asa incat acestea pot ajunge, in cele din urma, sa fie inaccesibile anumitor consumatori sau semnificativ mai scumpe decat alte optiuni. 
  • Sensibilitate si uzura. Stratul de aur aplicat pe bijuterie este fin, ceea ce il face destul de sensibil la uzura si la actiunea factorilor de mediu. In timp, acesta poate incepe sa se estompeze, pot aparea zgarieturi sau alte forme de deteriorare, facand bijuteria sa-si piarda din stralucirea initiala. Chiar si activitati obisnuite sau expunerea la substante chimice pot accelera uzura si deteriorarea stratului de aur, spre nemultumirea proprietarului.  
  • Reparabilitate limitata. Daca stratul de aur al unei bijuterii placate se deterioreaza sau se estompeaza, repararea sau refacerea acestuia poate fi dificila si costisitoare. In multe cazuri, repararea va implica refacerea completa a stratului de aur, ceea ce poate insemna cheltuieli destul de mari. 

 

Bijuteriile placate cu aur necesita o ingrijire aparte, esentiala pentru a le mentine stralucirea si aspectul de-a lungul timpului:

 

  • trebuie evitata purtarea lor in timpul folosirii de produse chimice: parfumuri, lotiuni, lacuri de par sau produse de curatare;
  • depozitarea se face intr-un loc uscat si intunecat, pentru a le proteja de lumina si praf;
  • trebuie evitata expunerea la apa sau umiditate excesiva, pentru ca, in timp, aceasta poate duce la estomparea sau decolorarea stratului de aur;
  • curatarea se face cu grija, folosind o carpa moale si curata pentru a indeparta murdaria si praful, in niciun caz cu solutii de curatat agresive;
  • nu in ultimul rand, inlatura bijuteriile atunci cand faci exercitii fizice intense, faci dus sau te angajezi in alte activitati ce le-ar putea expune la uzura sau deteriorare.

 

Inainte de a achizitiona bijuterii placate cu aur, este important sa iei in considerare toate aceste avantaje si dezavantaje si sa fii constient de potentialele provocari legate de durabilitate, intretinere si costuri. Alegerea unui bijutier profesionist si selectarea metodei potrivite de placare sunt aspecte esentiale pentru a obtine rezultatele dorite atunci cand alegi produse placate cu aur, pentru ca procesul de placare si materialele utilizate pot face o diferenta semnificativa in ceea ce priveste durabilitatea, aspectul si valoarea produsului final. 

 4. Cum se face placarea cu aur: pas cu pas

Placarea cu aur este un proces tehnic destul de complex, ce implica mai multe etape pentru a crea acel strat subtire de aur pe suprafata bijuteriei alese. Fiecare mester poate avea o abordare proprie, usor diferita de a altora, insa etapele de baza sunt urmatoarele:

 

Pasul 1: Pregatirea bijuteriei prin curatare, degresare si (optional) decapare

 

In primul rand, suprafata bijuteriei ce urmeaza a fi placata este curatata si degresata cu atentie, pentru a indeparta orice urme de praf, uleiuri sau alte impuritati ce ar putea afecta aderenta stratului de aur.

Uneori, obiectele metalice sunt supuse unui proces de decapare, pentru a indeparta straturi subtiri de metal si a asigura o suprafata curata si uniforma, pentru o placare de calitate superioara. 

 

Pasul 2: Aplicarea stratului de baza sau placarea preliminara 

 

Desi nu este obligatorie si poate lipsi, aceasta etapa presupune aplicarea unui strat subtire dintr-un alt metal, cum ar fi nichelul, intrucat acesta are proprietati aderente foarte bune la multe tipuri de metale si poate imbunatati uniformitatea stratului de aur. 

 

Pasul 3: Electroplacarea sau placare cu valturi 

 

In etapa de placare propriu-zisa, mai intai se pregateste o solutie ce contine saruri de aur dizolvate in apa. Concentratia solutiei si adaugarea altor aditivi poate varia, in functie de metoda si tehnica utilizata.

De regula, aurul este aplicat pe bijuteria aleasa fie prin utilizarea curentului electric (electroplacare), fie prin rularea unui sirag de obiecte intre role de aur (placarea cu valturi). 

Astfel, obiectul ce urmeaza sa fie placat cu aur este conectat la un dispozitiv numit sursa de curent sau rectificator, cu scopul de a controla curentul electric ce va fi utilizat in timpul procesului de placare. Mai departe, obiectul este imersat in solutia de placare, astfel incat, intre acesta si electrodul (anodul) din aur sa existe o diferenta de potential electric. Curentul electric este aplicat prin sursa de curent, declansand procesul de electroplacare: ionii de aur se desprind din electrodul de aur si sunt atrasi catre suprafata obiectului, unde formeaza stratul de aur.

Durata pentru care obiectul este imersat in solutia de placare si intensitatea curentului electric pot fi controlate, pentru a obtine grosimea dorita a stratului de aur.

 

Pasul 4: Post-tratare si finisare

 

La final, bijuteriile sunt lustruite si prelucrate, pentru a se obtine aspectul final. Astfel, dupa ce stratul de aur a fost aplicat, obiectul este clatit cu atentie, pentru a se indeparta orice reziduuri de solutie de placare, dupa care este uscat cu grija, pentru eliminarea umezeala si evitarea potentialelor defecte sau coroziuni ulterioare.

In cele din urma, obiectul poate fi supus altor procese de finisare, cum ar fi lustruirea sau aplicarea unui lac de protectie pentru a pastra stralucirea proaspat obtinuta pentru cat mai mult timp.

Este important de mentionat ca procesul, in ansamblul sau, poate varia in functie de metoda de placare, dimensiunea, forma obiectului si alti factori de care mesterul trebuie sa tina cont. De asemenea, echipamentele si materialele folosite pot varia in functie de dimensiunea si complexitatea obiectului placat cu aur. 

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este recomandat sa lucrezi cu un bijutier profesionist si sa discuti cu el despre procesul specific pe care il va utiliza, pentru a te asigura ca rezultatul final va fi cel dorit.

Placarea cu aur poate fi o solutie accesibila atunci cand iti doresti bijuterii rafinate, la preturi accesibile, insa este important sa intelegi ce reprezinta acest proces, care sunt avantajele, respectiv dezavantajele, riscurile si particularitatile de ingrijire a bijuteriilor placate cu aur, pentru a lua cele mai bune decizii. Alegand placarea cu aur, imbratisezi stralucirea si valoarea, aducand un strop de lux si rafinament in viata ta. Fiecare bijuterie placata cu aur devine o marturie a frumusetii si elegantei, dar si o declaratie a gusturilor tale sofisticate.



Sursa foto: freepik.com.



WhatsApp Chat WhatsApp Chat