De ce se innegreste argintul - cauze, metode de curatare si precautie

De ce se innegreste argintul - cauze, metode de curatare si precautie

Daca esti pasionata de bijuteriile din argint, atunci cu siguranta te-ai confruntat cu o problema foarte neplacuta privind aceste accesorii, si anume argintul innegrit. Nu trebuie sa iti faci griji daca, din cand in cand, argintul se innegreste, pentru ca este o dovada clara a autenticitatii acestuia. Totusi, aspectul innegrit este extrem de neplacut. De aceea, este important sa stii cum trebuie sa actionezi.

 

In continuare vei afla de ce se innegreste argintul, care sunt cauzele innegririi, cum se curata, dar si cum poti preveni sau amana astfel de neplaceri.

 

Cuprins

  1. De ce se innegreste argintul – principalele cauze
    1.  Cauzele externe pentru care argintul se innegreste
    2.  Cauzele interne pentru care argintul se innegreste
  2. Argintul se innegreste – cum poti preveni acest lucru
  3. Cum se curata argintul innegrit

1. De ce se innegreste argintul – principalele cauze 

Bijuteriile din argint, in cea mai mare masura, nu sunt formate doar din argint pur, din cauza faptului ca acesta este maleabil si moale, imposibil de purtat. Din pricina acestui fapt, exista denumirea de argint 925, ceea ce ne spune ca, in bijuteria respectiva, exista 92.5% argint si 7.5% alte aliaje. Aceste diverse elemente reactioneaza cu oxigenul si hidrogenul sulfurat din mediu, creandu-se pe suprafata diferitelor accesorii din argint un strat verzui sau negru. Totusi, nu doar din acest motiv argintul se innegreste, existand alte cauze atat externe, cat si interne.

1.1. Cauzele externe pentru care argintul se innegreste 

Principala cauza externa este cea mentionata anterior, anume oxidarea aliajelor, insa, exista si alti factori ce pot conduce la acest fenomen. Gradul de poluare afecteaza in mod direct calitatea metalelor. Totodata, produsele de ingrijire personala, cat si cosmeticele contin o anumita doza de sulf care reactioneaza cu argintul.

 1.2. Cauzele interne pentru care argintul se innegreste 

Chiar daca poate parea greu de crezut, argintul se innegreste nu numai din cauza factorilor externi, dar si din alte cauze ce tin de cel care poarta o bijuterie din argint. Cand iti pui intrebarea: „de ce se innegreste argintul?”, trebuie sa te gandesti si la tine. Transpiratia este un factor important care poate duce la acest fenomen, din pricina caracterului acid. Mai mult decat atat, medicamentele pe care le folosesti, cat si starea ta de sanatate sunt alti factori care pot duce la innegrire.

2. Argintul se innegreste – cum poti preveni acest lucru 

2 cum poti preveni argintul innegrit

Acum ca ai aflat de ce se innegreste acest metal pretios, trebuie sa stii ca exista si cateva modalitati prin care poti preveni acest lucru. Asadar, daca iti doresti ca argintul innegrit sa nu mai fie una dintre problemele tale referitoare la bijuterii, iata ce poti face:

 

  1. Evita sa porti astfel de bijuterii in zonele mult prea poluate;
  2. Ai grija la produsele cosmetice care iau contact cu bijuteriile tale din argint;
  3. Nu uita sa iti dai jos bijuteriile inainte de a face dus, contactul acestora cu apa nefiind recomandat ;
  4. Pastreaza toate bijuteriile intr-o cutie speciala, cu inchidere ermetica;
  5. Curata frecvent fiecare accesoriu.

 3. Cum se curata argintul innegrit 

 

Daca te confrunti cu aceasta problema, trebuie sa stii cu ce se curata argintul. Afla ca exista cateva modalitati prin care poti curata pe cont propriu bijuteriile, fara ajutorul unui specialist. Evident, acest lucru depinde de gravitatea situatiei, precum si de tipul bijuteriei. Spre exemplu, aceasta poate fi prevazuta cu anumite elemente confectionate din alte materiale, care necesita o curatare diferita. 

3 cum se curata argintul innegrit

Cea mai eficienta si sigura metoda prin care iti poti curata bijuteriile din argint este sa utilizezi o solutie speciala pentru acest lucru si sa urmezi instructiunile folosirii acesteia, asemenea curatarii unor accesorii de aur. Insa, trebuie sa stii ca exista un produs care s-a dovedit de foarte multe ori de folos in rezolvarea acestei probleme si pe care cu siguranta il ai in locuinta: bicarbonatul de sodiu.

 

Iar acum, dupa ce te-ai intrebat de nenumarate ori de ce se innegreste argintul, probabil te intrebi si cum poti curata bijuteriile cu bicarbonat de sodiu. Ei bine, exista trei metode principale dintre care sa alegi:

 

  1. Aplica o cantitate suficienta de bicarbonat de sodiu pe partile cu argint innegrit ale bijuteriei, iar apoi freaca locurile respective cu o periuta de dinti curata. Nu ramane decat sa o clatesti cu apa si sa o usuci folosind o carpa dintr-un material cat mai moale.
  2. Combina intr-un bol apa fierbinte si aproximativ doua lingurite de bicarbonat, dupa care, pune bijuteria acolo pentru cateva minute. Clateste-o cu putina apa si sterge-o cu o carpa moale.
  3. Inveleste interiorul unui vas cu folie de aluminiu si aseaza-ti bijuteriile in el. Apoi, toarna peste apa fierbinte si cateva lingurite de bicarbonat de sodiu. Lasa totul sa actioneze in jur de 5 minute, clateste-le si usuca-le cu un material moale.

 

Bijuteriile din argint sunt unele dintre cele mai indragite tipuri de accesorii. Dar, pentru a te bucura de ele pentru cat mai multa vreme, trebuie sa stii de ce se innegreste argintul si cum poti preveni acest lucru. Totodata, este important sa cunosti si metodele prin care poti curata o bijuterie cu argint innegrit pentru a te putea bucura de frumusetea ei asa cum se cuvine.

 

Sursa foto: Shutterstock.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat