Ce este smaraldul – originea numelui, simbolistica acestei pietre si istoria sa

Ce este smaraldul – originea numelui, simbolistica acestei pietre si istoria sa

Smaraldului i s-a acordat o distinctie unica in lume, deoarece este considerata una dintre singurele patru pietre pretioase autentice. Alaturi de diamant, rubin si safir, smaraldul se poate lauda cu o istorie lunga si bogata. A fost dintotdeauna o piatra foarte cautata in stare pura sau in bijuterii, datorita culorii sale verzi superbe si raritatii.

 

Smaraldele apartin familiei de pietre pretioase de beril. Acestea sunt, de fapt, cristale de silicat de beriliu si aluminiu. Ele sunt colorate cu anumite elemente, in cazul smaraldului fiind vorba despre crom. Acesta este elementul ce ofera culoarea aceea de un verde absolut seducator. Intensitatea culorii poate fi diferita de la piatra la piatra. Daca este prea inchisa, exista posibilitatea ca piatra sa nu straluceasca. Daca este prea deschisa, atunci exista riscul sa-si piarda identitatea de smarald. Dar ce este smaraldul si ce simbolizeaza el?

 

Cuprins

 

  • Ce este smaraldul - definitie si semnificatia numelui
  • Ce reprezinta smaraldul si semnificatia pe care a avut-o de-a lungul istoriei
  • Ce simbolizeaza smaraldul si ce puteri are

 

1. Ce este smaraldul - definitie si semnificatia numelui 

Ce reprezinta smaraldul este intrebarea pentru care multi oameni cauta un raspuns. Povestea lui este foarte frumoasa si merita citita. La origini, smaraldul este, de fapt, un mineral al carui culoare este datorata ionilor de vanadiu si crom. Apartine familiei beriliului, fiind un alumosilicat. Uneori turmalina sau dioptazul pot fi confundate cu smaraldul.

 

Numele acestei pietre este originar din limba latina: smaragdus. Insa, acesta a fost preluat din limba greaca, mai exact σμάραγδος (smáragdos). S-a descoperit, insa, ca denumirea „smarald” este si mai veche de atat: limba semita numea smaraldul ca fiind „piatra stralucitoare” – barraqtu. Asadar, aceasta piatra are un trecut stravechi.

smarald

2. Ce reprezinta smaraldul si semnificatia pe care a avut-o de-a lungul istoriei 

Asupra pietrelor pretioase si pietrelor semipretioase domina o aura a simbolisticii si semnificatiilor. Ce semnifica smaraldul tine foarte mult de istoria lui. Se spune ca a fost piatra pretioasa preferata a Cleopatrei. Mai mult, romanii i-au dedicat aceasta piatra zeitei Venus. Asadar, smaraldul a fost, si este, o piatra mult dorita.

Istoria smaraldului

  • Primele semne ale existentei smaraldului au fost descoperite in Egipt si dateaza din anul 330 i.Hr. Cleopatra avea o pasiune pentru acesta si chiar il folosea in toate podoabele ei regale. Minele sale, care acum nu mai produc smaralde de aceeasi calitate, au adapostit multe pietre care au fost, in timp, descoperite. Foarte multe dintre ele sunt expuse in muzee, impreuna cu alte pietre gasite acum mai bine de 2000 de ani.
  • Toate marile imperii antice aveau o slabiciune pentru smarald. In India, piatra era cunoscuta ca marakata si facea parte din bijuteriile coroanei. La fel si in Iran sau Rusia.
  • Alexandru cel Mare purta smaralde la brau.
  • Carol cel Mare detinea si el o colectie de smaralde.
  • Henric al II-lea, cand a fost numit rege al Irlandei in 1771, a primit un inel de smarald
  • Hernando Cortes a gasit smaralde si in Mexic, in timpul calatoriei sale, si a intentionat sa le aduca in Europa. Din pacate, acestea nu au mai ajuns, deoarece el a naufragiat.
  • Regina Elisabeta a II-a avea o colectie foarte mare de bijuterii cu smarald, inclusiv o diadema.
  • Elizabeth Taylor avea si ea o colectie impresionanta de smaralde. Acestea erau pietrele principale din brosele sau colierele ei.

 

Dupa cum se observa, smaraldele au fost foarte cunoscute, apreciate si dorite de-a lungul secolelor.

smarald

Povesti si legende despre smarald

  • In erele trecute, doctorii arabi, hindusi si spanioli foloseau smaraldul pe post de antidot al otravurilor, infectiilor si al dizenteriei. Se credea ca acesta mai protejeaza si impotriva posedarii cu demoni.
  • Povesti stravechi ale Indiei vorbesc despre orase intregi construite din smarald, unde oamenii erau complet sanatosi.
  • Hindusii credeau ca cei care ii ofera ofrande de smarald zeului Krishna, vor fi recompensati cu cunoasterea eterna.
  • Legendele vestice relationeaza piatra cu planeta Venus. Totul porneste de la povestea din mitologia greaca si romana a lui Venus, zeita care iese din mare. Pentru adeptii astrologiei, culoarea verde marin a smaraldului se potriveste foarte bine cu planeta Venus.

 3. Ce simbolizeaza smaraldul si ce puteri are

Simbolistica aparte i-a fost oferita inca din vremuri de mult apuse. Smaraldul este asociat cu Venus, zeita iubirii si a frumusetii. Se spune ca ii protejeaza pe indragostiti de nefericire si neimplinire. Se completeaza foarte frumos cu piatra de rubin, care simbolizeaza iubire, si aduce, in plus, fertilitate, prosperitate si un nou inceput – datorita culorii verzi.

Smaraldul mai simbolizeaza si intelepciunea, dezvoltarea armonioasa si rabdarea pentru a construi o viata eterna. Totodata, este considerat un semn al intuitiei si revelatiei referitoare la viitor si adevar.

Se mai spune ca smaraldul are puterea de a transforma negativitatea in energie pozitiva. Ofera un simt al sigurantei, al armoniei si al apropierii de divinitate. Pastreaza psihicul intr-o conditie excelenta si ajuta la imbunatatirea memoriei.

smarald

Cu o incarcatura atat de frumoasa, echilibrata si cu aceste beneficii si atuuri pentru viata de zi cu zi, nici nu este de mirare ca smaraldul este o piatra atat de ravnita. O bijuterie care o contine merita admirata si apreciata la adevarata sa valoare. Puterea smaraldului este foarte mare si merita recunoscuta pe deplin.

 

Sursa foto: Freepik.com, Pexels.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat