Tratamente pentru pietrele naturale semipretioase si cum sa ai grija de acestea la tine acasa

Tratamente pentru pietrele naturale semipretioase si cum sa ai grija de acestea la tine acasa

Apreciate pentru frumusetea si durabilitatea lor, pietrele semipretioase necesita atat diverse tratamente initiale, cat si o ingrijire minima pentru a-si pastra proprietatile. Vei afla din acest articol care sunt tratamentele care se folosesc pentru a imbunatati aspectul pietrelor semipretioase, informatii despre factorii care pot afecta culoarea acestora, precum si cateva recomandari pentru a te bucura cat mai mult de pietrele tale preferate.

Cuprins:

1. Tratamente pentru pietrele naturale semipretioase: ce trebuie sa stii?

2. Tipuri de tratamente pentru aspectul pietrelor semipretioase

3. Tratarea pietrelor semipretioase - Factorii care pot influenta culorile pietrelor semipretioase

4. Tipuri de tratamente pentru pietre - Cum sa ai grija de pietrele semipretioase la tine acasa?

1. Tratamente pentru pietrele naturale semipretioase: ce trebuie sa stii?

Pietrele naturale sunt cele care s-au format de-a lungul anilor si secolelor chiar in natura si nu prezinta nici un tip de tratament. Aceste pietre pot deveni pretioase sau semipretioase, totul depinde de calitatea, duritatea, culoarea si materialul lor. In piata, valoarea lor este estimata in functie de caracteristicile mentionate mai sus si de raritatea sa. Principalele pietre care se remarca pe piata prin raritatea lor sunt agatul, cristalul de stanca, malachitul si aventurinul.

tratamente pietre semipretioase

Bijuteriile primesc cateva ingrijiri inainte de a fi montate pentru a-si imbunatati principalele caracteristici precum stralucirea, forma sau culoarea. Tocmai de aceea, astfel de tratamente ar trebui sa fie prezentate astfel incat clientii sa fie informati in legatura cu produsele pe care le achizitioneaza.

2. Tipuri de tratamente pentru aspectul pietrelor semipretioase

Printre cele mai frecvente tratamente aplicate pietrelor pretioase si semipretioase se numara:

  • Tratamentul termic consta in supunerea pietrelor la temperaturi ridicate pentru ca acestea sa dobandeasca culori mai intense sau mai deschise. Prin acest tip de tratament trec pietre precum acvamarinul si rubinul.
  • Tratamentul prin difuzie presupune ca pietrele sunt expuse la diferite substante chimice si la diferite temperaturi pentru a-si modifica culoarea suprafetei. Este important de retinut ca acest tratament se efectueaza pe anumite pietre precum safire sau rubine, datorita culorilor sale specifice. Pietrele isi pastreaza in mod normal proprietatile fizice originale si nu sunt afectate deloc de acest tratament.
  • Tratamentul prin umplere consta in utilizarea diferitelor materiale chimice precum ulei, rasina, sticla sau ceara pentru a umple fracturile pe care pietrele pretioase le prezinta frecvent. Aceste tipuri de urme le fac sa-si piarda luminozitatea si afecteaza fluxul luminii. Pietrele care sunt adesea supuse acestui proces sunt acvamarinul, safirul, rubinul, smaraldul si turcoazul.
  • Tratamentul prin iradiere reprezinta procesul prin care pietrele sunt supuse la radiatii sau particule subatomice cu scopul de a-si modifica culoarea. Topazul albastru este una dintre pietrele care sunt de obicei supuse acestui tip de tratament, deoarece este foarte greu de gasit in natura. O alta piatra care poate fi supusa iradierii este turmalina, care trece de la un ton de roz deschis la un rosu intens.

3. Tratarea pietrelor semipretioase - Factorii care pot influenta culorile pietrelor semipretioase

Spre deosebire de forma sau marime, culoarea pietrelor semipretioase nu este o calitate inerenta a pietrei. Astfel, in timp, culoarea pietrelor semipretioase poate fi afectata de mai multi factori, printre care cei mai importanti sunt lumina si caldura, precum si produsele chimice.

Este mai putin cunoscuta informatia conform careia culoarea unei pietre pretioase nu este emanata de catre piatra in sine. De fapt, culoarea este rezultatul interactiunii dintre lumina si structura fizica si chimica a pietrei. Culoarea perceputa de catre observator este reflectia lungimilor de unda din spectrul vizibil al luminii. In functie de compozitia chimica si structura pietrei, unele lungimi de unda sunt absorbite si altele se reflecta.

Pietrele semipretioase translucide si semi-translucide sunt mult mai sensibile la lumina decat pietrele opace. Lasand lumina sa patrunda in structura lor, aceasta afecteaza structura chimica a pietrei atat prin componenta radiatilor UV, cat si prin caldura.

Deoarece pietrele translucide si semi-translucide isi vor modifica culoarea in urma expunerii la lumina, nu este recomandata expunerea indelungata la lumina puternica si caldura.

Produsele chimice de uz casnic, cum ar fi demachiante, cosmetice, fixative si parfumuri, pot deteriora structura si culoarea pietrelor semipretioase. Este recomandat sa scoti intotdeauna bijuteriile inainte de activitati precum spalarea vaselor, curatenia casei, gradinaritul sau mersul la sala.

4. Tipuri de tratamente pentru pietre - Cum sa ai grija de pietrele semipretioase la tine acasa?

Acum ca stii prin ce procese trec pietrele semipretioase din bijuteriile tale, precum si factorii care le pot afecta, esti tot mai constient de grija pe care trebuie sa le-o porti. Chiar si cele mai durabile bijuterii se pot deteriora daca sunt neglijate. Masurile simple de precautie si intretinerea de zi cu zi pot pastra stralucirea si pot mentine pietrele semipretioase bine fixate in cadrul bijuteriei.

Curatarea constanta si regulata previne acumularea de praf sau substante daunatoare, mentinand pietrele in siguranta. Bijuteriile cu pietre semipretioase se curata folosind apa calda, o picatura de detergent cat mai natural/ecologic si o perie cu peri moi. Clateste bine, sterge usor cu o carpa moale si lasa pietrele sa se usuce complet. De asemenea, asigura-te ca le depozitezi adecvat, eventual in ambalajul original, departe de lumina soarelui sau de surse de caldura.

Natura ofera resurse surprinzatoare, dar au nevoie de mana omului pentru le da forma si aspectul pietrelor pretioase si semipretioase. Folosite pentru a le imbunatati aspectul si perioada de utilizare, unele tratamentele pentru pietrele semipretioase au fost folosite de secole, in timp ce altele sunt relativ recente. Indiferent de tratamentul prin care au trecut pietrele tale semipretioase, acorda-le atentia de care au nevoie pentru a te putea bucura de frumusetea lor mult timp de aici inainte!



WhatsApp Chat WhatsApp Chat