Tanzanitul si semnificatiile unei pietre rare pe care trebuie sa o ai in colectia ta

Tanzanitul si semnificatiile unei pietre rare pe care trebuie sa o ai in colectia ta

Se spune ca tanzanitul este una dintre cele mai speciale pietre pe care o poti avea, fiind purtatoare de energii vindecatoare. Este un exemplar exotic si foarte apreciat, cu proprietati diverse si incredibile. Vei descoperi in acest articol de ce este una dintre cele mai apreciate pietre semipretioase ale momentului, care sunt proprietatile tanzanitului, precum si care sunt beneficiile si utilizarile terapeutice ale acestuia. 

Cuprins:

  1. Tanzanitul - ce este, poveste si caracteristici
  2. Proprietatile tanzanitului
  3. Tanzanitul – beneficii si proprietati terapeutice 

1. Tanzanitul - ce este, poveste si caracteristici

Tanzanitul este o piatra pretioasa rara de culoare violet albastru, a carei origine dateaza de aproape 2.000 de ani. Nuanta unica a acestei bijuterii se datoreaza unei combinatii de oligoelemente prezente in piatra. Cand lumina trece prin aceasta piatra pretioasa, ea creeaza nuante albastre. 

 tanzanit

Tanzanitul este numit dupa tara in care a fost descoperit pentru prima data, in orasul cu acelasi nume. Din punct de vedere mineralogic, tanzanitul este un zoisit transparent. Culorile sale depind de cantitatea si procentul de crom si vanadiu prezent in cristale. Singurul depozit existent se afla in Tanzania si ocupa doar aproximativ 20 de kilometri patrati. Desi unele cristale au fost gasite in Pakistan, acestea nu sunt potrivite pentru uz comercial. 



Tanzanitul este legat de cultura Masai, conform careia albastrul este o culoare sacra. In trecut, femeile masai care nasteau primeau perle si o rochie albastra. Astazi, adaptand aceasta traditie straveche, conducatorii masai ofera pietre pretioase de tanzanit femeilor care dau nastere unui copil, ca semn de bun augur al unei vieti sanatoase si norocoase.

Potrivit unei legende, pastorii masai au fost primii care au descoperit aceasta piatra pretioasa. incalzita la foc, aceasta s-a transformat din maroniu gri la albastru cristalin. Aceasta legenda se refera la faptul ca nuantele tanzanitului se transforma atunci cand piatra este expusa unui tratament termic puternic. 

2. Proprietatile tanzanitului

tanzanitul

Tanzanitul este o bijuterie pleocroica, mai exact triocroica. Aceasta inseamna ca fiecare cristal de tanzanit are trei culori: albastru, rosu violet si galben maro verzui (bronz), a caror intensitate se modifica in functie de unghiul de observatie. Tratamentul termic reduce nuanta de bronz la minimum, accentuand pe cat posibil albastrul si violetul, dar asta depinde de caracteristicile naturale ale bijuteriei si nu produce rezultate identice in fiecare piatra pretioasa. 

 

Din punct de vedere istoric, Manuel De Souza a fost cel care a sustinut descoperirea sa, in timp ce geologul scotian Campbell Bridges a fost prima persoana care a prezentat Tanzanitul la Gemological Institute of America pentru identificare. Tiffany & Co. l-a botezat cu numele de Tanzanit si l-a lansat in lume ca o piatra pretioasa.

 

Cea mai rara si mai pretuita culoare a tanzanitului este un safir albastru profund tipic, dar culoarea finala este, de fapt, o combinatie a tuturor celor trei culori ale sale. Acesta este motivul pentru care tanzanitul care are mai mult albastru violet sau violet, este fatetat urmarind latimea cristalului pentru a accentua intensitatea culorii albastre. 

3. Tanzanitul – beneficii si proprietati terapeutice

Aceasta piatra pretioasa incredibila are nenumarate proprietati terapeutice, printre care se evidentiaza beneficiile psihologice. Are capacitatea de a ajuta la combaterea starilor de anxietate, stimuland gandirea pozitiva. si de a stimula gandurile bune. Tanzanitul dezvolta intuitia si este asociat cu creativitatea si imaginatia, crescand increderea in sine. O alta proprietate interesanta a acestei pietre este ca favorizeaza comunicarea. Se crede ca elimina energiile negative daunatoare, precum si sentimentele negative. 

 

In litoterapie (terapia cu cristale), tanzanitul este cunoscut pentru puterile sale vindecatoare, promovand regenerarea celulara cu efecte deosebite asupra pielii. Se crede ca ar ajuta la combaterea bolilor de piele precum acneea sau eczema. In plus, ar avea efecte benefice asupra vederii si auzului. Fara indoiala, tanzanitul poate fi o optiune excelenta in tratamentul secundar, adica in paralel cu recomandarile medicului de specialitate. 



Potrivita atat de sine statatoare, cat si in combinatii spectaculoase cu alte pietre precum piatra lunii, opalul, topazul sau turcoazul, tanzanitul te va ajuta sa aduci energia de care ai nevoie in viata ta. Intr-o bijuterie, tanzanitul va atrage toate privirile si te vei simti mai speciala ca oricand. Indiferent de felul sau scopul pentru care alegi aceasta piatra incredibila, vei resimti mai repede decat crezi puterile sale fantastice. 

 

Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com.



WhatsApp Chat WhatsApp Chat