Rudraksha - semintele de Rudraksha, darul zeilor?

Rudraksha - semintele de Rudraksha, darul zeilor?

“Ce-i asta?” este intrebarea pe care o primesti cel mai des atunci cand la mana ta se afla o bratara cu seminte de Rudraksha. Nu stii ce si cum sa raspunzi, cu ce sa incepi si cum sa explici in doar cateva cuvinte intreaga poveste a acestor seminte. Cum sa ii faci pe oameni sa priveasca dincolo de ele? Uneori, nici nu este nevoie sa o faci, pentru ca vin aceia care o admira si stiu exact de ce o porti, dar ei sunt putini. Cei care cunosc cu adevarat semnificatia Rudrakshei nu sunt neaparat prin preajma, dar ne-au lasat suficiente motive sa credem in ea. Ce este? Ce simbolizeaza? Care ii sunt beneficiile? Daca esti unul dintre cei care cauta sa ii gaseasca un sens, articolul este pentru tine.

 

Cuprins:

 

  1. Legenda din spatele semintelor de Rudraksha

1.1. Semintele de Rudraksha, lacrimile lui Shiva

1.2. Chakrele si semintele de Rudraksha

  1. Semintele de Rudraksha si beneficiile lor

2.1. Rudraksha si spiritualitatea

2.2. Rudraksha in medicina

  1. Cum purtam Rudraksha?
  2. Cum ingrijim Rudraksha?

1. Legenda din spatele semintelor de Rudraksha 

Rudraksha

Se spune ca intre Rudraksha si cel care le poarta se creeaza o legatura speciala. De ce cu ele si nu cu oricare alte seminte? Nu te poti gandi la nimic atunci cand auzi "Rudraksha", dar iti poti da seama usor ca este un cuvant cu "greutate" si cu o incarcatura energetica puternica. Rudraksha joaca un rol important in viata spirituala a oamenilor din Asia de Sud-Est, in special a celor de religie hindusa. "Rudra" este unul dintre numele vedice ale lui Shiva, zeul suprem hindus. Filosoful Adi Sankara spune ca Shiva inseamna "Cel care purifica pe oricine ii rosteste numele" sau "Cel pur". "Aksha" este tradus ca ochi sau lacrimi. In sanscrita, Rudraksha inseamna "Ochiul lui Rudra" sau “Lacrimile Stapanului Rudra”. Rudraksha sunt seminte folosite ca margele de rugaciune in practicile din Hinduism, mai ales in cazul Shivaismului, una dintre cele mai vechi si importante ramuri ale Hinduismului practicat in India. Rudraksha simbolizeaza legatura dintre cer si pamant, dintre energii din natura si Univers. Semintele de Rudraksha au proprietati unice si divine, spun textele sacre hinduse - "prin purtarea Rudraksha, un om este purificat de pacatele sale si devine extrem de plin de merite si virturi" - Padma Purana. 

 

1.1. Semintele de Rudraksha, lacrimile lui Shiva

Shiva Purana, una dintre cele mai puternice scripturi legate de Rudraksha, ne spune ca, atunci cand Shiva a deschis ochii dupa o lunga perioada de meditatie yoghina intru binele tuturor vietuitoarelor, lacrimi i-au cazut pe pamant luand forma unor seminte. Din ele s-au inaltat, apoi, arbori de Rudraksha. Despre fructele albastre ale copacului se mai spune ca apartin unei plante fosile de pe vechiul continent Mu. Semintele lor uscate sunt folosite in principal in India, Indonezia si Nepal, ca margele pentru bijuterii de origine organica. Calugarii asiatici cred ca samanta de Rudraksha este cea mai puternica manifestare a fortei cosmice, ca nu exista obiect mai sacru si mai potent decat aceasta margea. Semintele sacre, mentioneaza scrierile vedice, cele mai vechi scripturi ale hinduismului, pot alinia energiile pozitive din jurul tau in multe dintre aspectele vietii tale. Sanatate, fericire, creativitate, implinire spirituala si materiala, la toate poti avea acces daca le porti cu credinta. Cu credinta ca te pot ajuta, ca pot face miracole pentru tine, si, negresit, vei primi raspunsul lor. 

1.2.  Chakrele si semintele de Rudraksha

totul despre rudraksha

In spatele credintelor si scrierilor sacre stau energiile. Energiile blocate ne imbolnavesc, cred calugarii tibetani. Ai auzit vreodata de chakre? Cel mai probabil, da. Nu este nimic filosofic, nimic din carti, nimic ce nu poate fi explicat. Corpul are sapte centri energetici, cunoscuti drept chakre. Orice blocaj al unuia dintre acesti centri duce la imbolnavirea organelor invecinate sau corespondente. Fiecare traire negativa se reflecta in chakrele noastre. Aura ne este intunecata, iar energia care ne tine in viata este stinsa usor-usor. Daca deblocam aceste puncte, organele interne isi reiau functiile. Pentru asta, spun calugarii, trebuie sa purtam semintele de Rudraksha. Ele se afla sub guvernarea tuturor planetelor, chiar sub dominatia Soarelui si a Lunii, si au puterea de a elimina influentele negative ale acestora, oferind protectie celui care le poarta. Se spune ca cea mai puternica energie o au semintele de Rudraksha din Himalaya. Pamantul sfant si raurile acestor munti hranesc semintele cu energie pura, vindecatoare. Rudraksha este cu tine si doar cu tine. Te ajuta pe tine si doar pe tine. Nimeni nu trebuie sa atinga semintele. Nimeni nu le poate imprumuta. In cazul in care cineva atinge, totusi, bratara, trebuie sa o dai jos de la mana, sa o cureti si energizezi din nou. Trebuie ferita pe cat se poate atingeri din partea altor persoane. Fiecare are energia si starea proprie, iar ele nu pot fi amestecate.

2. Semintele de Rudraksha si beneficiile lor 

Rudraksha

Semintele de Rudraksha pot juca un rol foarte important in viata celor care le poarta sub forma de coliere, bratari, male sau bratari cu Rudraksha si pietre pretioase si semipretioase. Rudraksha este ideala pentru cei care se aventureaza intr-o calatorie spirituala de autocunoastere, dar si pentru cei care vor sa fie intr-o armonie permanenta cu trupul si mintea lor. Rudrakshele pot schimba vieti, pot sa vindece boli, sa invinga frici si limite proprii. Iti pot schimba perceptia asupra sinelui, aducandu-te tot mai aproape de tine, de cine esti cu adevarat. Despre puterea lor vorbesc scrierile sacre, dar si medicii. 

2.1. Rudraksha si spiritualitatea

Prin intermediul legaturii cu Divinitatea, margelele permit fiecarei persoane sa rezoneze cu vibratiile implinirii, prosperitatii si bunastarii. Rudraksha are doar efecte benefice, fara efecte negative. Semintele sacre au fost purtate initial de Gandhi, Dalai Lama, Buddha, dar si de catre alti yoghini indieni, ca rozarii pentru meditatie si pentru sfintirea trupului, mintii si sufletului. 

 

Rudraksha actioneaza in functie de “mukhi”, care inseamna fata. Samanta de Rudraksha poate avea intre 1 si 21 mukhi. Exista si margele cu pana la 42 mukhi, dar acestea sunt extrem de rare, putine fiind persoanele care stiu unde se gasesc. In toata puterea lor, semintele de Rudraksha regleaza palpitatiile si sunt de mare ajutor in anxietate si depresie, aduc bogatie, prosperitate si succes, armonie si echilibru, dar fiecare are insusiri unice si ofera beneficii spirituale si medicale diferite. Cele mai des intalnite sunt semintele cu cinci mukhi, simbol al celor cinci fete ale lui Shiva. Textele antice vedice vorbesc despre puterea semintelor cu cinci mukhi de a regla tensiunea arteriala si colesterolul, de a aduce noroc si liniste pentru minte. Rudraksha are energie suficienta pentru echilibru si control de sine. Stresul este gestionat, grijile sunt indepartate, obstacolele din calea ta sunt eliminate si chakrele curatate. Rudraksha intareste mintea si corpul, lupta cu karma negativa si aduce pacea. Ajuta, de asemenea, persoanele implinite material si spiritual sa inteleaga sensul real al vietii. 

2.2. Rudraksha in medicina

Corpul nostru este un circuit bio-electric complex. Fecare parte din corp este conectata la creier si inima printr-un flux de sange continuu. Stresul si oboseala nu fac altceva decat sa strice acest echilibru. Rudraksha vine sa restabileasca totul, calmand inima si simturile. Tehnologia din ce in ce mai avansata le-a permis cercetatorilor sa vina cu dovezi care sa sustina credintele stravechi in semnificatia Rudrakshelor. Un studiu realizat de doctorul Suhas Rai de la Institutul de Tehnologie din Benares, India, a aratat ca, atunci cand sunt plasate in dreptul inimii, semintele ii stabilizeaza bataile. Doctorul afirma ca tocmai proprietatile electromagnetice pe care acestea le au sunt cele care le dau puteri vindecatoare. Unele teste medicale antice mentioneaza si o legatura intre semintele de Rudraksha si fenomenul natural de imbatranire. Se pare ca margelele au puterea sa previna imbatranirea si chiar sa prelungeasca viata. S-a dovedit in peste 6500 de ani de purtare ca Rudraksha nu produce efecte secundare.

3. Cum purtam Rudraksha?

cum se poarta rudraksha

Se crede ca, in combinatie cu pietre semipretioase, semintele de Rudraksha isi sporesc calitatile vindecatoare, aducand protectie, fericire, bunastare sufleteasca si trupeasca. Exista unele combinatii intre Rudraksha, date de muchiile lor, si pietre semipretioase imbracate in argint. In acest caz, vorbim de terapii cu Rudraksha. Numarul de mukhi (fete) dicteaza felul in care ele pot fi purtate. In functie de acest aspect, semintele de Rudraksha se poarta fie pe mana dreapta, fie pe mana stanga, iar ca talisman, mala (sirag) sau colier, pe diferite chakre. Semintele pot fi combinate si in functie de zodie, date de nastere sau anumite aspiratii, numai ca trebuiesc combinate, asezate si purtate in mod corect, ca sa functioneze.

 

Rudraksha vs. Badraksh 

 

In unele zone din India, cum ar fi Uttar Pradesh, Bihar si zonele apropiate, creste un soi numit Badraksh, identic cu Rudraksha, numai ca este unul otravitor. Semintele de Rudraksha si Badraksh pot fi deosebite doar de cineva care simte energiile si le poate identifica pe cele veritabile. Aceste seminte nu ar trebui sa fie purtate pe corp, dar ajung sa fie vandute ca seminte de Rudraksha autentice. Asigura-te, asadar, ca magazinul de pietre de unde achizitionezi semintele este unul de incredere si iti ofera doar margele naturale, autentice.

4. Cum ingrijim Rudraksha?

cum se ingrijeste rudraksha

Rudraksha este nobila, considerata sacra. Prin urmare, trebuie sa fie tratata cu grija si respect. Pentru a atrage energia benefica si a elimina energiile negative absorbite, semintele sunt purificate inainte de prima purtare si apoi saptamanal, cu fum de tamaie sau fum rezultat din arderea betisoarelor parfumate de santal, si energizate cu ulei de santal sau cu mir. Dorintele trebuie sa existe in minte in timpul purificarii si repetate din cand in cand pentru a putea fi “auzite”. Atunci cand bratara este data jos, ea trebuie sa fie asezata intr-un loc curat, cum ar fi un altar, unde exista si icoane. Este interzis sa fie purtata in momentele intime, dar nu exista o limita de timp, in general, in care poate fi tinuta. Poate fi, de asemenea, purtata de nativi din toate zodiile. Daca esti in etapa in care ai nevoie de o curatare in viata ta sau daca ai pasit pe calea spiritualitatii, poarta Rudraksha. Vei observa, odata ce vei incepe sa porti semintele sacre, ca viata se va schimba, treptat, in bine. Vei deveni mai calm, vei fi mai stabil emotional, vei cunoaste mai mult spiritualitatea.

 

Semintele vin sa ajute, dar nu pot face totul fara tine. Este important sa ai incredere, sa stii ca puterea vine, in primul rand, dinauntrul tau. Chiar daca esti ajutat de Rudraksha, credinta trebuie sa ramana la fel de puternica, poate chiar mai puternica. Cu asta si cu intentii pure vei atrage in viata ta doar ceea ce este benefic pentru tine. Ai grija de ea si va deveni talismanul tau norocos! 



Sursa foto: shutterstock.com 



WhatsApp Chat WhatsApp Chat