Rubinul – complexitatea unei pietre desprinse din povesti

Rubinul – complexitatea unei pietre desprinse din povesti

Printre cele mai puternice, frumoase, dorite si dure pietre semipretioase care exista in lume – aceasta ar fi definitia sumara a rubinului. Piatra, care este incarcata de simbolistica, are greutatea unui trecut istoric fascinant. Se spune ca cele mai iubite regine primeau cadouri cu rubine. Asadar, este mai mult decat o piatra semipretioasa. Este o bijuterie regala fina si opulenta.

 

Ea este foarte usor de recunoscut, fiind de culoare rosu-sangeriu. Rubinul are multiple proprietati energetice si poti beneficia de diferite efecte terapeutice si spirituale, daca il vei purta. Daca ti-am trezit interesul, te invitam sa citesti in continuare articolul de mai jos.    

 

Cuprins

  1. Ce este rubinul - poate fi doar de culoare rosie?

1.1. Caracteristici ale pietrei de rubin?

1.2. Categorii si locuri de origine ale rubinului

  1. Ce simbolizeaza rubinul?

2.1. Elemente de simbolistica

2.2. Rubinul in Zodiac

  1. Legende despre rubin
  2. Terapia cu piatra naturala de rubin - ce beneficii iti poate aduce
  3. Ingrijirea rubinului

1. Ce este rubinul - poate fi doar de culoare rosie? 

Rubinul este o piatra semipretioasa si face parte din familia corindonului (din aceasta familie fac parte si safirele). Diferenta dintre cele doua o face culoarea. Rubinul are o nuanta fascinanta de rosu-sangeriu. Celelalte pietre din aceeasi familie, safirele, au diferite nuante de albastru.

 

Denumirea latina a cuvantului „rubin” este „rubeus”, ceea ce inseamna „rosu”. De altfel, aceasta este denumirea originala a pietrei. In sanscrita, numele „rubin” inseamna „regele pietrelor pretioase”. Nu degeaba este considerata o piatra pretioasa regala.

 1.1. Caracteristici ale pietrei de rubin

Formula chimica a rubinului este Al2O3 + Cr, Ca, Fe. Cu alte cuvinte, rubinul este, la baza, un oxid de aluminiu ce contine particule de calciu si fier, dar cel mai important este cromul. Ionii de crom sunt „vinovatii” pentru culoarea uimitoare. Cu cat mai multi ioni de crom se regasesc in piatra, cu atat culoarea este mai intensa. Exista anumite rubine care au un colorit rosu-violet. Au aceasta nuanta deoarece ionii de crom inlocuiesc o parte din ionii de aluminiu. Acele pietre sunt rare si foarte speciale. Cu cat este mai intensa culoarea rubinului, cu atat valoarea lui este mai mare. La polul opus, cu cat rubinul este mai „decolorat”, cu atat valoarea lui este mai mica.

 

Diamantul (10) si Moissanitul (9,5) sunt singurele pietre mai dure decat rubinul. Pe scala Mohs, scala ce masoara duritatea pietrelor pretioase, rubinul are 9.

 

Rubinul este, in general, lucios si vitros, insa, exista astfel de pietre care pot fi atat translucide, cat si transparente. Cele mai intalnite culori sunt, insa, rosu si grena. Tocmai de aceea, uneori, rubinul a fost confundat cu Granatul si cu Turmalina Rosie, dar si cu Spinelul.

 

Una dintre caracteristicile aparte ale rubinului este aceea ca iti arata o serie de stele luminoase. „Cum adica?”, ai putea sa te intrebi. Ei bine, daca privesti, cu foarte multa atentie, un rubin si il rotesti, poti observa aceste stele datorate atat luminii, cat si existentei unor minerale dispuse sub forma de fibre si veridicitatii rubinului. Acest fenomen spectaculos se numeste asterism.

 

Datorita compozitiei bogate in aluminiu, oxigen si crom si din cauza duritatii sale, rubinul se topeste abia la 2.050 de grade Celsius.

 1.2. Categorii si locuri de origine ale rubinului

In functie de taietura rubinului si de origine, exista urmatoarele categorii:

 

  • Stea
  • Fatetat
  • Cabochon
  • Trapiche

 

De unde vine si unde se gaseste rubinul in forma sa originala?

 

  • Afganistan
  • Africa
  • India
  • Madagascar
  • Myanmar
  • Sri Lanka
  • Tanzania
  • Thailanda
  • Vietnam
  • Mozambic

2. Ce simbolizeaza rubinul?

In vremea antica, rubinul depasea valoarea diamantului. Acesta era mult mai apreciat si considerat mai pretios. Era un reprezentant al nobililor. Tocmai de aceea au aparut, de-a lungul timpului, diferite intelesuri simbolice ale rubinului.

2.1. Elemente de simbolistica 

 proprietati rubin

Fiind asociat cu iubirea si pasiunea, prosperitatea, dar si protectia, rubinul era vazut drept o flacara ce nu se poate stinge niciodata, deoarece are puterea de a straluci extrem de tare chiar si in intuneric. De altfel, veridicitatea rubinului poate sa fie verificata si astfel. Cu cat straluceste mai tare in intuneric, cu atat mai autentic este. Nu este de mirare faptul ca asocierea cu dragostea si pasiunea a facut rubinul sa fie cea mai folosita piatra pretioasa pentru inelele de logodna.

 

Rubinul era vazut ca o piatra extrem de importanta pentru linistea sufleteasca. Se credea ca persoana care o purta statea departe de orice tristete si chiar avea o sanatate de fier. De multe ori se folosea in construirea amuletelor, deoarece indeparta pericolele, bolile, cosmarurile sau chiar dorintele interzise. Atat de multa putere se credea ca avea rubinul, incat burmanezii considerau ca daca isi puteau introduce in corp piatra, ar face fata la orice boala, intrucat ar deveni invulnerabili.

 

2.2. Rubinul in Zodiac

Pentru unele zodii precum Berbec, Taur, Rac, Leu, Scorpion, Sagetator si Capricorn, rubinul este piatra norocoasa. Celor nascuti in lunile iulie si decembrie, rubinul le poarta foarte mult noroc. Insa, aceasta piatra este considerata talismanul norocos al zodiei Capricorn. Tot din punct de vedere zodiacal, rubinul domina zilele de nastere a celor nascuti marti si miercuri. Planeta care se asociaza cu rubinul este Marte.

 

Din punct de vedere numerologic, chakrele 1 si 4 sunt asociate cu rubinul. Cei nascuti in zilele de 11 sau 2 primesc aceasta piatra drept calauza a destinului pe drumul vietii. Se recomanda a se oferi cadou la varsta de 29 de ani, la aniversarea a 15 sau 40 de ani de casatorie.

 

Este, de asemenea, considerat un semn de noroc si pentru persoanele care au in componenta numelui cat mai multe litere din rubin. Spre exemplu, Ruxandra. 

3. Legende despre rubin 

Fiind o piatra de o frumusete rapitoare si cu multa putere insuflata de generatii si generatii de oameni, rubinul a lasat in urma evolutiei sale numeroase legende. Iata cateva dintre acestea:

 

  • Se spune ca imparatul Mongoliei, Kublai Khan, persoana care l-a gazduit pe Marco Polo, ar fi renuntat la un oras pentru a primi un rubin de dimensiuni impresionante.

 

  • Arborele Kalpa se considera a fi ofranda, in timpul hindusilor, pentru zeii lor. Se spune ca acesta era format numai din pietre, iar fructele acestuia erau rubinele.

 

  • Legendele talmudice spun ca Avram obisnuia sa isi intemniteze sotiile pentru a le pastra. Pentru ca temnita era construita de asa natura incat soarele nu putea sa patrunda acolo, Avram folosea un rubin pentru a crea lumina in acel spatiu.

 

  • In Evul Mediu, piatra de rubin era purtata de femeile care practicau prostitutia in Paris pentru ca ele sa fie ferite de diferitele boli cu transmitere sexuala. Surprinzator este ca, in acelasi timp, rubinul era considerat, tot in Franta, ca fiind piatra persoanei cel mai mult iubite.

 

  • Egiptenii considerau rubinul simbolul maret al iubirii si al frumusetii, dar si al protectiei. Astfel, se spune ca purtarea rubinului este semn de noroc, protectie si prosperitate asupra purtatorilor.

 

  • Traditiile vechi au pastrat credinta in functia protectoare a rubinului si, astfel, se considera ca pozitionarea unui rubin intr-o gradina o fereste de furtuni si daune majore. De asemenea, plantele se dezvolta mult mai bine.

 

  • Arabia Saudita nu duce lipsa de legende. Se spune ca exista o carte in limba araba care ofera informatii despre visul in care apare rubinul. Daca un rege are un astfel de vis, acest lucru semnifica faptul ca acel rege va avea parte de o mare bucurie in viata sa, dar si de multa, multa avere.

 

  • Revenind mai aproape de realitate, o poveste istorica spune ca Ana din Bretania obisnuia sa poarte, inca de mic copil, o bijuterie ce continea rubine. La un moment dat, insa, bijuteria aceasta a fost pierduta. Dupa un timp, a fost gasita. Ludovic al XVI-lea i-a daruit bijuteria sotiei sale, insa, aceasta a refuzat-o. Dupa mai mult de 500 de ani de la nasterea Anei, bijuteria ei remarcabila poate fi vazuta la Muzeul Luvru.

 

  • Rubinul a ajuns sa faca parte si din bijuteriile coroanei britanice. Printul de Wales, Eduard, a primit un rubin in anul 1367 pentru a-i salva viata lui Filip al VI-lea sau pe post de cadou de la Regele Castiliei. Nu se mai cunoaste exact motivul. Cu toate acestea, se stie cu siguranta ca aceasta piatra a fost salvarea regelui Henric al V-lea in razboi. Ducele Jean d’Alencon aproape l-a injunghiat cu sabia sa, insa, varful sabiei s-a lovit de rubinul care se afla pe casca. Fiind o piatra cu o duritate extrem de mare, acest lucru a facut ca rubinul sa fie salvarea regelui.

 Rubin Magazinuldepietre

 4. Terapia cu piatra naturala de rubin -  ce beneficii iti poate aduce 

Pentru ca este o piatra incarcata de simbolistica, se considera ca rubinul este un semn de noroc pe multe planuri. Fiind asociat cu sangele, rubinul are puterea de a imbunatati circulatia sangelui si de a mentine vitalitatea. Astfel, organismul este mai puternic si mai putin obosit. De asemenea, simbolistica sustine faptul ca trupul se detoxifica mai repede si piatra este de ajutor in tratarea unor infectii. Stimularea glandei suprarenale, a rinichilor si splinei fac parte dintre asa numitele beneficii ale rubinului.

 

In ceea ce priveste partea emotionala, se considera ca rubinul ajuta in urma deceptiilor in dragoste, deoarece elimina energia negativa, grijile si suferinta. Rubinul influenteaza pozitivitatea starii de spirit, optimismul si curajul. Istoria rubinului sustine cresterea inspiratiei, a energiei si influentarea pozitiva a capacitatii de leadership. 

 

Rubinul este o piatra care straluceste in intuneric. Acest lucru a dus la atribuirea simbolisticii luminii energetice care patrunde in partea intunecata a vietii oamenilor si care influenteaza curajul de a lupta pentru dorinte. Energia, fiind una pozitiva, ajuta la detensionarea psihica si fizica, facand stresul zilnic mult mai usor de suportat. Culoarea rubinului, rosu-sangeriu, ofera incredere pentru depasirea oricaror obstacole si invingerea temerilor. Pentru ca simbolizeaza dragostea, focul si pasiunea, transmite puternice emotii si sentimente. 

 5. Ingrijirea rubinului

 

Ingrijirea rubinului este un proces foarte usor. Piatra se spala cu apa calda si sapun (obligatoriu cu pH neutru). Cu ajutorul unei periute cu perii moi, se freaca piatra usor. Dupa procesul de spalare, care ar trebui repetat de 2 sau de 3 ori in decursul unei luni, se lasa sa se usuce natural cateva ore. In acest timp, rubinul se va infrupta din lumina solara sau cea a lunii si va straluci foarte puternic in intuneric.

 ingrijirea rubinului

In cazul in care detii o bijuterie cu rubine si nu o porti in permanenta, este nevoie sa depozitezi acea bijuterie separat de restul bijuteriilor. Acest lucru va evita zgarierea si deteriorarea pietrei, iar tu te vei putea bucura un timp indelungat de bijuteria pe care o detii.



Rubinul este o piatra fascinanta care are o istorie marcata de regalitate si noblete. Dateaza inca din Antichitate si va dainui inca multa vreme. Este extrem de valoroasa si la foarte mare cautare. Culoarea rubinului, proprietatile lui si energia care il insoteste, fac din rubin o bijuterie protectoare si foarte mult dorita. Simbolistica, semnificatia si legendele din spatele rubinului ofera calitatea de piatra din basme si povesti.

 

Daca iti doresi o bijuterie care sa insumeze atat de multe lucruri frumoase si benefice pentru tine, nu ezita sa plasezi o comanda pe site. Pe langa toate aspectele de mai sus, rubinul va completa perfect orice tinuta vei alege. Nu conteaza varsta sau evenimentul la care urmeaza sa mergi. Rubinul nu se va demoda niciodata, iar tu te vei bucura de el pentru mult timp.

 

Sursa foto: Magazinuldepietre.ro, Pixabay.com, Pexels.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat