Turcoazul - O sursă infinită de energie pozitivă! Descoperă semnificația, utilizările și proprietățile miraculoase ale acestui mineral

Turcoazul - O sursă infinită de energie pozitivă! Descoperă semnificația, utilizările și proprietățile miraculoase ale acestui mineral

Turcoazul este un mineral opac albastru-verzui și se numără printre cele mai râvnite pietre semiprețioase datorită aspectului și proprietăților sale terapeutice. Scufundă-te într-o îmbinare calmantă de culori oceanice și lasă-te inundată de energiile sale purificatoare! Timp de secole, turcoazul a fost utilizat de numeroase civilizații ca piatră tămăduitoare, fiind totodată considerat un talisman norocos menit să alunge energiile negative. Acest articol este dedicat istoriei, semnificației și proprietăților fascinante ale turcoazului, împreună cu modalitățile inedite prin care poți fructifica beneficiile sale.

Cuprins

  • Istoria și simbolistica pietrei naturale de turcoaz
  • Proprietățile vindecătoare ale turcoazului și beneficiile sale asociate
  • Zodiile puternic influențate de prezența pietrei prețioase de turcoaz
  • Principalele utilizări ale pietrei de turcoaz în modă și decor

 

1. Istoria și simbolistica pietrei naturale de turcoaz

Cuvântul turcoaz își are originile în franceza veche, forma sa arhaică obișnuind să fie folosită în sintagma pierre turquoise (piatră turcească). Denumirea a fost aleasă deoarece piatra a fost adusă pentru prima dată în Europa din Turkestan sau un alt teritoriu aflat atunci sub stăpânire turcească. Culoarea sa unică amintește de cursul lin al apelor și se consideră că spiritul nostru este pozitiv influențat de acest mineral.

Cele mai vechi dovezi ale întrebuințării turcoazului datează încă din anul 3000 î.Hr., fiind folosit în diverse obiceiuri funerare de către egiptenii antici. Turcoazul era utilizat pentru confecționarea bijuteriilor, în special a colierelor și a inelelor de aur, fiind folosit totodată pentru ornarea scarabeilor (simbolul ciclului etern al vieții). 

Turcoazul se numără printre primele pietre exploatate de om, iar valoarea sa spirituală a fost recunoscută de civilizații întregi (iranieni, azteci, africani etc.). Perșii considerau că acesta are un rol protector și îl utilizau adesea ca element de decor în construirea palatelor lor somptuoase, dar și pentru a orna pumnale sau hamurile cailor. Denumirea persană pentru acest mineral, firouzeh, însemna „victorie”. Aztecii prețuiau la fel de mult turcoazul, considerând că aceste pietre reprezintă lacrimile zeiței cerului și că Soarele însuși este făcut de fapt din turcoaz. Unele popoare amerindiene încă folosesc turcoazul pentru a confecționa amulete, pandantive, talismane, inele, brățări, chiar și catarame. 

Turcoazul este astăzi piatra națională a Tibetului, fiind considerată un simbol al sănătății, al norocului și al protecției împotriva spiritelor rele. Printre alte semnificații notabile ale turcoazului se numără înțelepciunea, speranța, norocul, bogăția, pacea și iubirea longevivă.

2. Proprietățile vindecătoare ale turcoazului și beneficiile sale asociate

Mult îndrăgita piatră albastru-verzuie este recunoscută în mod deosebit pentru efectele sale curative și pentru puterea de a echilibra chakra celui de-al treilea ochi și chakra gâtului, îmbunătățind abilitățile de comunicare și sporind rezistența la viruși și alergeni. În plus, se consideră că turcoazul ajută la absorbția eficientă a nutrienților în organism, îmbunătățește sistemul imunitar (mai ales imunitatea sistemului respirator), stimulează regenerarea țesuturilor, are efecte antiinflamatorii și detoxifiante și ameliorează durerile fizice (cum ar fi cele asociate reumatismului).

Proprietățile tămăduitoare ale turcoazului se manifestă nu numai la nivel fizic și metafizic, dar și la nivel psihic. Acest mineral a fost (și este) nelipsit din o serie de practici meditative datorită efectelor sale calmante și purificatoare, fiind folosit pentru a reduce stările de anxietate și pentru a soluționa schimbările bruște de dispoziție. Cu alte cuvinte, piatra de turcoaz te ajută să atingi echilibrul fizic și mental atunci când întâmpini obstacole și situații nefavorabile.

3. Zodiile puternic influențate de prezența pietrei prețioase de turcoaz

Dintre toate pietrele norocoase benefice din punct de vedere astrologic, turcoazul influențează semnificativ majoritatea semnelor zodiacale. Zodiile care profită la maximum de multiplele beneficii ale acestui mineral sunt Gemenii, Scorpionul, Balanța, Săgetătorul, Vărsătorul și Peștii. Nativii sunt sfătuiți să poarte asupra lor bijuterii care conțin turcoaz pentru a atrage energia pozitivă pretutindeni. Celelalte semne zodiacale sunt încurajate în egală măsură să includă turcoazul în colecția lor personală de pietricele norocoase pentru a se bucura de proprietățile sale calmante și vindecătoare.

Există multe variante prin care putem introduce turcoazul în planurile noastre de decor sau în accesorizare. De aceea, mai jos ai la dispoziție câteva opțiuni atractive de utilizare a acestei pietre semiprețioase.

4. Principalele utilizări ale turcoazului în modă și decor

turcoaz

Aspectul său unic și plăcut din punct de vedere estetic face ca turcoazul să devină candidatul ideal atât pentru colecția ta personală de bijuterii, cât și pentru crearea unei atmosfere recreative în propriul cămin, aplicând principiile și practicile Feng Shui. Fiecare pietricică este deosebită în felul ei și prezintă o diversitate de nuanțe hipnotizante, de la verde la albastru și alte combinații inedite între cele două culori de bază. Completează designul interior al căminului tău cu câteva note subtile de turcoaz, pe care le poți integra în boluri decorative, vaze, bibelouri sau chiar și în proximitatea biroului tău, deoarece acest mineral atrage bogăția, liniștea și sporește productivitatea și abilitățile de comunicare. Dacă suferi de insomnie, o piatră de turcoaz așezată sub pernă va îmbunătăți calitatea somnului, alungând stresul și agitația.

Poți amplifica proprietățile tămăduitoare ale turcoazului prin asocierea cu alte pietre semiprețioase precum Lapis lazuli, cunoscută ca piatra înțelepciunii și a adevărului, sau labradorit, asociat cu forța și perseverența.

În materie de bijuterii și ornamente, turcoazul a fost exploatat de secole de către civilizațiile antice pentru a atrage energia pozitivă, pentru a medita sau pentru a-și ilustra opulența. în zilele noastre, frumusețea vibrantă și mistică a pietrei de turcoaz și-a pus amprenta pe garderoba femeilor care doresc să adopte un stil versatil și autentic. Printre cele mai populare opțiuni care te vor ajuta să absorbi eficient beneficiile tămăduitoare și purificatoare ale turcoazului se numără colierele și brățările. Colierul permite așezarea pietrei tămăduitoare în centrul chakrei gâtului, în timp ce brățara va emana vibrații pozitive în acord cu pulsul inimii tale. Pentru a putea beneficia la maximum de efectele pozitive ale turcoazului, este recomandat ca acesta să fie purtat direct pe piele și să nu fie încadrat pe o montură de aur, argint sau alte metale.

Fie că dorești să adopți un stil vintage sau modern, turcoazul nu iese niciodată din tendințe și este companionul ideal atunci când ai nevoie de stabilitate emoțională, armonie spirituală și un boost generos de energie și entuziasm. Dacă întâmpini dificultăți de comunicare sau tânjești după vitalitate, liniște, înțelepciune și puterea de a depăși orice obstacol, atunci  oprește căutările: turcoazul este talismanul de care ai nevoie.

 

Surse foto: Unsplash.com; Magazinuldepietre.ro; Ro.pinterest.com.



WhatsApp Chat WhatsApp Chat