Prelucrarea pietrelor semipretioase – de la frumusetea bruta la bijuterii spectaculoase

Prelucrarea pietrelor semipretioase – de la frumusetea bruta la bijuterii spectaculoase

Daca esti fan al cristalelor, probabil te-ai intrebat vreodata cum se ajunge de la piatra bruta pe care o vedem in fotografii la formele elegante pe care le regasim in bijuterii sau pe care le cumparam ca atare si le folosim drept cristale. Acelasi lucru s-au intrebat si cativa oameni de stiinta, si astfel a aparut gemologia – stiinta care se ocupa cu studierea, clasificarea, dar si evaluarea pietrelor pretioase (si semipretioase). Desi nu ne propunem sa atingem un nivel atat de extins de expertiza, astazi vom vedea impreuna cum are loc prelucrarea pietrelor semipretioase si cum ajungem sa avem un rezultat spectaculos.

Cuprins:

  1. Prelucrarea pietrelor semipretioase - scurta istorie 
  2. Cum se prelucreaza pietrele semipretioase?
  3. Slefuirea pietrelor semipretioase - ce inseamna “fatetele” din procesul de prelucrare?
  4. Prelucrarea pietrelor semipretioase - tipuri de taieturi si fatete

 

1. Prelucrarea pietrelor semipretioase - scurta istorie

1. prelucrare pietre semipretioase - mana, cristale de diverse culori

Istoria prelucrarii pietrelor semipretioase merge cu mult timp inapoi, chiar pana in Antichitate. Exista dovezi ca oamenii se ocupau cu astfel de activitati in Mesopotamia, Asia Centrala sau in Egipt. Aceasta arta a aparut in Europa relativ tarziu, abia in secolul al XV-lea. 

Insa, multi oameni isi pun intrebarea de ce este necesar acest proces. Raspunsul este unul simplu: desi pietrele au frumusetea lor bruta, pentru a le putea incrusta in bijuterii, coroane regale sau alte obiecte de valoare, trebuie aduse la o forma manipulabila si, bineinteles, mai placuta ochiului

 

2. Cum se prelucreaza pietrele semipretioase?

2. prelucrare pietre semipretioase - cristale de diverse forme

Asadar, in functie de preferinte sau de scopul pentru care oamenii prelucreaza mineralul brut, exista diferite metode de a face acest lucru:

  • Slefuire – eliminarea asperitatilor si defectelor naturale ale pietrei, pana se obtine un rezultat fin si placut ochiului. Exista mai multe tipuri de slefuire: 
    • indiana (pentru granate); 
    • prin erodare (pentru agate, realizata prin abraziune);
    • moderna (folosita astazi, cu ajutorul unor masini speciale, cu laser). 
  • Clivare – acest termen se refera la proprietatea pe care o are un cristal de a se sparge in diferite fete plane dupa ce se actioneaza mecanic asupra lui.
  • Gravare – impregnarea unor santuri in piatra, care formeaza anumite litere, logo-uri etc.
  • Taiere – aceasta metoda de prelucrare determina modul in care piatra va reflecta lumina, deci cat de stralucitoare va fi. Este folosita cel mai adesea pentru ametist sau cristalul de gheata, spre exemplu. 
  • Gaurire – penetrarea pietrei superficial sau in profunzime pentru a ajuta la fixarea unei monturi sau cu scop pur decorativ.
  • Sculptare – indepartarea diferitelor zone din piatra pentru a obtine o anume forma dorita. In Orient, spre exemplu, putem vedea adesea sculpturi de jad sau de citrin

Este de mentionat faptul ca nu toate cristalele intalnite in natura se pot prelucra. Spre exemplu, pe anumite plaje putem intalni cristale de peridot care sunt prea mici pentru a fi modelate in vreun fel. Astfel, raman folosite doar in forma lor naturala, ceea ce nu stirbeste frumusetea verdelui sau intens. 

 

3. Slefuirea pietrelor semipretioase - ce inseamna „fatetele” din procesul de prelucrare?

 

Initial, toate pietrele semipretioase erau prelucrate manual intr-o forma numita cabochon (piatra cu un varf extrem de lustruit, rotund sau convex, care nu prezinta nicio fateta si are o baza plata). Acest lucru se intampla deoarece aceasta forma este mult mai simplu de obtinut, fiind mai degraba un modelaj si apoi o lustruire, decat o slefuire sau alt tip de taiere. Cel mai adesea, putem gasi aventurinul sau piatra ochi de tigru modelate in aceasta forma. 

Ulterior, introducerea fatetarii a reprezentat o adevarata provocare pentru mestesugari (numiti lapidari). Pentru a obtine fatete, acestia trebuiau sa aiba un model matematic de simetrie pentru piatra respectiva, model care apoi trebuia adaptat structurii si refractiei fiecarui mineral diferit. 

Progresul a avut loc relativ tarziu, in secolul al XV-lea in Europa, cand Renasterea a adus inventia rotii de taiere orizontala, iar acest imbold a dus la o expansiune a artei bijuteriilor si a popularizarii pietrelor pretioase si semipretioase. 

Cand vine vorba de a intelege cum se prelucreaza pietrele semipretioase, este important sa ne oprim putin si asupra tipurilor de taieturi pe care le regasim in acest domeniu fascinant. Acest concept se refera la forma si aranjamentul final al fatetelor de pe piatra respectiva la finalul procesului. “Fatetele” sunt suprafetele plate bine definite de pe piatra, prezente in numar precis. La polul opus, avem pietrele nefatetate, adica cele brute, fara nicio suprafata plata, ci doar cu asperitati. Evident, fiecare grup de fatete care se va afla pe o piatra semipretioasa va ajuta la reflectarea luminii intr-un mod diferit, influentand cat de frumoasa si de stralucitoare va fi gema la final. De aceea, este foarte important modul in care este slefuit un diamant, spre exemplu, deoarece procesul il poate pune in valoare sau ii poate diminua frumusetea.

 

4. Prelucrarea pietrelor semipretioase - tipuri de taieturi si fatete

 

Bineinteles, tipurile de taieturi sunt extrem de multe, in functie de mineralul folosit si de forma finala pe care dorim sa o obtinem, insa vom incerca sa le mentionam aici pe cele mai populare:

  1. Taietura ovala – consta in 58 de fatete, iar avantajul ei este ca face ca o gema sa para mai mare decat este de fapt.

  1. Taietura rotunda – numita si briliant, consta in fatete triunghiulare sau in forma de zmeu care se ramifica din centrul pietrei. Ofera cea mai mare stralucire.

  1. Taietura octogon/smarald – desi se refera la doua taieturi diferite, sunt foarte similare, asa ca adesea sunt discutate impreuna. Consta in 57 de fatete cu aspect alungit si plasate in paralel. 


  1. Taietura trilion – numita si taietura triunghiulara sau taietura Ascher, numara 31-50 de fatete, cu colturi ascutite sau curbate.

    Prelucrarea pietrelor semipretioase - taietura triunghiulara smarald
  1. Taietura Princess – specifica inelelor de logodna, este de fapt o piramida inversata, ceea ce inseamna ca are o refractie foarte buna a luminii. 

    Prelucrarea pietrelor semipretioase - taietura princess inel de logodna
  1. Taietura Marquise – reda buzele Marchizei de Pompadour, fiind creata la ordinul lui Ludovic al XV-lea.

    Prelucrarea pietrelor semipretioase - taietura marquise
  1. Taietura para/lacrima – dupa cum ii spune si numele, are forma unei lacrimi sau a unei pere. Daca taiem o piatra in forma de lacrima, va parea cu 8% mai mare decat daca o taiem in forma de briliant, de exemplu. 

    Prelucrarea pietrelor semipretioase - taietura para lacrima

Asadar, acum stii mult mai multe despre prelucrarea si slefuirea pietrelor semipretioase si poti lua decizii mult mai bine documentate data viitoare cand vrei sa iti cumperi tie sau altcuiva un cristal sau o bijuterie. Nu uita sa apelezi la bijutieri sau distribuitori autorizati, pentru a te asigura ca beneficiezi de cea mai buna taietura si calitate a pietrei. 

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat