Fluoritul sau ,,piatra geniala” - ce este, beneficii si proprietati

Fluoritul sau ,,piatra geniala” - ce este, beneficii si proprietati

Fluoritul, denumit si fluorina sau fluorspar, este un mineral cu formula chimica CaF2 ce face parte din clasa halogenidelor. Acesta are o duritate de 4 pe scara Mohs, fiind incolor in stare pura, dar avand impuritati de verde, violet, galben, precum si culori mai inchise, fluorescente la lumina ultravioleta, datorate zacamintelor de uraniu din care provine. Daca este expus pentru un timp indelungat la lumina, cristalul isi poate schimba culoarea. Datorita varietatii culorilor pe care le adopta, a fost definit drept cea mai colorata piatra din lume.

 

Aceasta piatra pretioasa este un mineral popular, folosit in procesele industriale chimice, metalurgice si ceramice, dar cele mai cunoscute utilizari ale sale sunt pentru confectionarea bijuteriilor si a obiectelor ornamentale, a fondantului pentru ustensilele de gatit si pentru fabricarea acidului fluorhidric, folosit la productia agentilor frigorifici, a aluminiului si a uraniului.

 

Cuprins:

  1. Fluorit - istoria si semnificatiile atribuite cristalului
  2. Beneficiile si proprietatile cristalului de fluorit

 



1. Fluorit - istoria si semnificatiile atribuite cristalului 

 

 1. Fluorit - istoria si semnificatiile atribuite cristalului

Fluorina ia nastere in urma racirii rocilor magmatice precum baritina, cuartul, topazul, galena, calcitul sau blenda, fiind mai raspandita in minele din Mexic, China, SUA, India si in statele din Africa de Sud. Cele mai cunoscute utilizari ale acestui mineral sunt in industria de producere a fluorului,  in cea de producere a lentilelor, precum si in cea a pietrelor semipretioase.

 

Pe vremea romanilor, era raspandita credinta conform careia consumarea bauturilor din vase sculptate in fluorit impiedica atingerea starii de betie. Ulterior, s-a dezvoltat o practica ce presupunea spulberarea mineralului si consumarea sa dizolvat in apa, avand ca scop tratarea bolilor de rinichi si de ficat. De asemenea, in Roma Antica, fluoritul era pretuit si pentru puterea sa de a spori capacitatea de concentrare si claritatea mentala.

 

In Evul Mediu, fluorina era asociata cu vrajitoria, datorita proprietatii sale de a straluci atunci cand este expusa la lumina ultravioleta sau de a deveni fluorescenta, mineralul fiind din acest motiv utilizat frecvent in arhitectura gotica din perioada Renasterii.

        

Si chinezii au folosit fluoritul in scopuri religioase, cum ar fi pentru crearea baghetelor rituale, dar si pentru crearea portelanului chinezesc, deosebit de valoros chiar si in prezent.

 




 2. Beneficiile si proprietatile cristalului de fluorit 

 

 2. Beneficiile si proprietatile cristalului de fluorit

 

Fluoritul a fost numit ,,piatra geniala” pentru structura sa cristalina aparte, ce poate imbraca forme vaste: cubice, octaedrice sau chiar dodecaedrice. Dar chiar si cu acest beneficiu estetic pot concura numeroase proprietati terapeutice si beneficii valoroase, ce aduc motive in plus pentru desemnarea acestui mineral drept genial.

 

Mineralul protejeaza psihicul prin inlaturarea confuziei mintale si a factorilor stresanti, precum si a obiceiurilor si a gandurilor negative, pentru a favoriza organizarea, armonizarea  si purificarea mintii. In acest sens, cristalul este ideal pentru combaterea dezorganizarii, indiferent de forma sub care aceasta se manifesta. De asemenea, ajuta la procesul de luare a deciziilor, rezolvand problemele si calmand mintea, pentru a alunga stresul, anxietatea si depresia. Totodata, faciliteaza si comunicarea in randul persoanelor care nu isi exprima cu usurinta ideile si viziunea, permitandu-le sa isi organizeze informatiile si sa transmita clar mesajul dorit. Purtarea cristalului dezvolta spiritul inovativ, intuitia si capacitatea de orientare spre viitor, pentru gasirea caii de urmat in viata, stabilizand emotiile si imbunatatind dexteritatea. Tot la nivel psihologic, contribuie la eliminarea sentimentelor refulate, indepartand ideile fixe si epuizarea.

 

Pe plan fizic, se crede ca fluoritul intareste sistemul imunitar, combate infectiile, accelereaza procesul de vindecare a ranilor, contribuie la buna functionare a articulatiilor si a oaselor, amelioreaza durerile, imbunatateste vederea, stimuleaza cresterea celulelor sanatoase, inlatura problemele cu sinusurile, amigdalele si urechile, combate durerile de cap si racelile, fiind un aliat foarte puternic pentru sanatatea organismului.

 

Pe plan spiritual, fluorina detine un rol major in protectia familiei, alungand problemele de natura emotionala legate de casa si de familie si luptand importiva ghinionului. De asemenea, faciliteaza atragerea dragostei, a norocului si a bunastarii.

 

Astfel, fluoritul are puterea de a curata corpul atat de durerile emotionale, cat si de cele fizice, relevand lucrurile cu adevarat importante, care merita focusul si concentrarea tuturor. De asemenea, cristalul dezvolta capacitatea omului de a ramane calm si linistit din punct de vedere mental, pentru a putea elimina distragerile si a facilita descoperirea tainelor universului. Cristalul este recomandat celor influentati din punct de vedere numerologic de cifra 7, celor care s-au nascut in luna februarie si celor aflati sub semnele zodiacale taur, balanta, rac, scorpion, varsator, pesti si capricorn.

 

In concluzie, fluoritul este o piatra care, pe langa vastele sale forme estetice, poate deveni un aliat de incredere in redobandirea echilibrului in viata de zi cu zi. Putand fi utilizat atat in forma sa bruta, ca piatra decorativa, dar si purtat in bijuterii sau accesorii, este cu siguranta un cristal care nu trebuie sa iti lipseasca din colectie. 

 

 

Sursa foto: magazinuldepietre.ro.



WhatsApp Chat WhatsApp Chat