Jaspul: sursa de protectie impotriva energiilor negative. Tot ce trebuie sa stii despre „mama tuturor pietrelor”!

Jaspul: sursa de protectie impotriva energiilor negative. Tot ce trebuie sa stii despre „mama tuturor pietrelor”!

Jaspul este o piatra semipretioasa cu un aspect spectaculos in culori pamantii, precum rosu, verde, galben si nu numai, existand posibilitatea ca unele tipuri sa contina o broderie delicata de diferite nuante, precum crem, negru si maro. Acesta mai este cunoscut si ca „mama tuturor pietrelor”, datorita aprecierii de care a avut parte inca din antichitate. 

In momentul actual, jaspul este adesea folosit in industria bijuteriilor, avand in vedere varietatea de culori si tipuri, fiecare cu un farmec aparte, care satisfac chiar si cele mai pretentioase gusturi. Acest articol surprinde cele mai importante informatii despre aceasta piatra semipretioasa care, pe langa estetica sa, are numeroase beneficii pentru cel care o detine..

 

Cuprins:

  1. Ce este si cum arata jaspul?
  2. Unde se gaseste piatra jasp?
  3. Culori si tipuri de jasp
    3.1.  Jaspul rosu
    3.2.  Jaspul verde
    3.3.  Jaspul galben
    3.4.  Jaspul albastru
    3.5.  Jaspul negru
    3.6.  Jaspul leopard
    3.7.  Jaspul dalmatian
    3.8.  Jaspul Picasso
    3.9.  Jaspul violet
    3.10.   Jaspul breciat
    3.11.   Jaspul regal/imperial
  4. Jasp piatra – Cum se curata?

 

 1. Ce este si cum arata jaspul?

De-a lungul anilor, specialistii au definit si clasificat jaspul in moduri diferite, insa, este cert ca are in compozitia sa dioxid de siliciu, dar si alte materiale, care contribuie la crearea aspectului splendid. Aceasta piatra semipretioasa are formula chimica SiO2, iar cel mai cunoscut tip de jasp este cel rosu, care isi are culoarea din prezenta fierului.

jasp in magazinuldepietre.ro

Terminologia cuvantului reprezinta in continuare un subiect destul de dezbatut, intrucat expertii au oferit mai multe variante posibile in ceea ce priveste originea acestui nume. Cu toate acestea, se considera ca denumirea de jasp provine, cel mai probabil, din greaca veche, araba, egipteana, ebraica, persana ori veghea franceza si semnifica „patat” sau „piatra cu pete”. De asemenea, o alta varianta plauzibila este ca provine din latina, deoarece cuvantul „iaspis”, tradus in limba romana inseamna „piatra stropita”. Toate denumirile mentionate anterior justifica aspectul acestuia, fiind usor de confrundat cu agatul, care are culorile asezate in forma de dungi, in timp ce pe acesta exista dungi intrepatrunse ori pete si puncte cu o culoare distincta.

In ceea ce priveste aspectul jaspului, acesta este relativ usor din punct de vedere al greutatii, opac, rece ca temperatura, de mici dimensiuni si ocupa locul 7 din 10 pe Scara de duritate Mohs. Se poate deosebi prin modul in care arata, autenticitatea sa fiind oferita de culorile impresionante si diverse.

In timpurile stravechi, jaspul era una dintre cele mai apreciate pietre semipretioase din doua motive:

  • Aspectul multicolor deosebit;
  • Efectele asupra purtatorului.

Cu alte cuvinte, jaspul a beneficiat de atentia oamenilor inca din timpul civilizatiilor stravechi, iesind in evidenta prin aspectul exceptional si a numeroaselor beneficii pe care se credea ca le are asupra celui care il detine. E esential de stiut faptul ca, acestia nu selectau la intamplare ce tip de jasp sa aiba in posesie, alegandu-l in functie de proprietatile lui, deoarece, conform informatiilor care vor fi prezentate in continuare, fiecare piatra in parte are anumite particularitati.

 

 2. Unde se gaseste piatra jasp?

Jaspul poate fi localizat in zonele de pe glob unde a existat activitate vulcanica. In prezent, piatra de jasp poate fi gasita in intreaga lume, insa, cele mai mari sanse sunt sa existe in urmatoarele tari:

  • India;
  • Rusia;
  • Indonesia;
  • Egipt;
  • Madagascar;
  • Australia;
  • Venezuela;
  • Brazilia;
  • SUA.

O informatie mai putin cunoscuta de oameni este ca poti gasi, accidental, diferite tipuri de jasp in albiile raurilor. Insa, nu multi reusesc sa deosebeasca aceasta piatra semipretioasa de una obisnuita. Daca te intrebi de ce, motivul este simplu. In timp, in aceste zone se aduna diverse feluri de pietre, printre care se pot numara si cele de jasp. Chiar si asa, identificarea, colectarea si prelucrarea acestora nu este o misiune tocmai usoara si, de aceea, daca nu esti expert in colectarea de roci, este recomandat sa achizitionezi jaspul dintr-un loc sigur, asa cum este magazinuldepietre.ro.

 

 3. Culori si tipuri de jasp

Oamenii au la dispozitie numeroase variante dintre care pot alege, deoarece jaspul, considerat talismanul nativilor Zodiei Berbec, se gaseste intr-o paleta de culori diversificata. Din acest motiv, selectarea trebuie realizata cu mare atentie, deoarece pe langa modul in care arata, trebuie sa se tina cont de proprietatile jaspului, deoarece fiecare tip are efecte diferite asupra purtatorului. Cu toate acestea, o caracteristica este comuna, mai precis ca ofera protectie impotriva energiilor negative. Pentru a-ti simplifica misiunea in ceea ce priveste decizia de achizitie a pietrei de care ai cu adevarat nevoie, in continuare, vor fi enumerate cele mai apreciate culori si tipuri de jasp, fiind, de asemenea, accentuate caracteristicile principale ale fiecareia in parte. 

3.1. Jaspul rosu

Jasp rosu

Cel mai cunoscut tip de jasp este cel rosu, care, contrar denumirii lui, este predominanta o culoare de rosu-caramiziu sau brun, nu neaparat rosu intens. Este cunoscut pentru faptul ca aduce posesorului sau putere atat la nivel fizic, cat si psihic. O piatra de jasp rosu are proprietati uimitoare, inzestrand posesorul cu curaj, incredere in propria persoana, independenta si rezistenta pentru depasirea momentelor grele atat din punct de vedere al sanatatii organism, cat si a starii mintale. De asemenea, poate fi bun la intarirea sistemului imunitar si pentru protejarea impotriva anumitor boli.

 3.2. Jaspul verde

Un jasp verde poate avea mai multe nuante, cum ar fi verde kaki sau verde masliniu. Spre aceasta piatra semipretioasa trebuie sa isi indrepte atentia persoanele care se confrunta cu emotii negative puternice, precum stres, frica si anxietate, cauzate de problemele din viata de zi cu zi. Aceasta confera posesorului o viata mai linistita, eliminand energiile negative. Totodata, o piatra de jasp verde, prin proprietatile sale, se poate dovedi de un real ajutor pentru cei ce au cosmaruri in mod repetat, intrucat ajuta la un somn odihnitor si chiar sa contribuie la vindecarea anumitor afectiuni ale pielii.

3.3. Jaspul galben

In cazul in care un jasp galben te-a fermecat prin modul in care arata, atunci nu esti singurul aflat in aceasta situatie. A fost preferatul unor mari artisti din istorie atat datorita aspectului inedit, iesit din comun, cat si, bineinteles, pentru faptul ca un jasp galben are proprietati uimitoare, printre care se numara sustinerea claritatii intelectuale si puterea de a realiza o actiune pana la final. 

3.4. Jaspul albastru

O piatra de jasp albastru are, la fel ca toate celelalte tipuri mentionate anterior, anumite proprietati care trebuie luate in calcul in momentul achizitionarii lui. Acesta reprezinta optiunea cea mai potrivita pentru tine daca, in clipa de fata, te confrunti cu o lipsa de incredere in propriile forte, deoarece un jasp albastru iti poate aduce motivatie in directia atingerii obiectivului propus. De asemenea, iti ofera liniste in situatiile care iti provoaca stres sau ingrijorare.

3.5. Jaspul negru

Jaspul negru, cunoscut si sub denumirea de „piatra neagra” este, poate, cel mai special dintre toate, fiind si cel mai rar. Piatra de jasp negru se afla la mare cautare in randul oamenilor, datorita aspectului atragator, de negru intens sau cu pete mici de culoare maro prezente in compozitia sa, dar si a proprietatilor sale uimitoare. Acesta aduce noroc in viata si ofera protectie, in mod permanent, impotriva farmecelor si energiilor negative. Piatra de jasp negru este considerata piatra iubirii si a afectiunii, avand printre proprietatile sale puterea de a te ajuta sa ai echilibru in viata si claritate in ganduri in ceea ce iti propui. Mai mult decat atat, se considera ca cine intra in posesia sa va avea vise care prezic viitorul. 

3.6. Jaspul leopard

Acest tip de jasp este unul cu totul deosebit, datorita petelor sale distinctive care fac fiecare piatra in parte unica. Acesta are proprietati uimitoare de detoxifiere si de auto-vindecare, ceea ce inseamna ca ajuta persoana care il detine sa indeparteze, intr-o anumita masura, ceea ce este nesanatos din viata ei. Totodata, acest tip de jasp are o putere foarte mare in descoperirea spirituala, necesara in vederea dezvoltarii personale si a stabilitatii pe plan personal.

3.7. Jaspul dalmatian

Jasp dalmatian in magazinuldepietre.ro

Piatra de jasp dalmatian are un aspect interesant, cu numeroase pete negre si maro inchis pe un fond crem sau alb, similar cu modelul cateilor dalmatieni, de unde isi are originea numele. Un jasp dalmatian are numeroase proprietati de a oferi posesorului o energie pozitiva, facilitand gestionarea schimbarilor de dispozitie, astfel incat persoana in cauza sa depaseasca momentul si sa fie, pe cat posibil, fericit.

3.8. Jaspul Picasso

Jasp picasso

Denumirea acestui tip de jasp vine, in mod evident, de la artistul Pablo Picasso, deoarece aspectul acestuia este cu adevarat o capodopera de arta in adevaratul sens al cuvantului. Poate fi recunoscut datorita culorilor naturale, cum ar fi nuante inchise de maro si negru pe fond deschis, crem sau alb. Este indicata artistilor, deoarece facilitieaza creativitatea. Insa, este recomandata si celor care intampina probleme in sfera sociala, deoarece acesta aduce o influenta pozitiva si ofera ajutorul necesar pentru a trece peste situatiile neplacute.

 

3.9. Jaspul violet 

Piatra semipretioasa de jasp violet are, de asemenea, numeroase proprietati, cum ar fi puterea de a trezi lumina interioara a unei persoane. Mai mult decat atat, va calma posesorul si ii va oferi protectie impotriva gandurilor, emotiilor, dar si energiilor negative. De asemenea, il va ajuta sa se stabilizeze din punct de vedere psihic, calmand nervii.

3.10. Jaspul breciat 

Acest tip de piatra semipretioasa este una dintre cele mai faimoase, iesind in evidenta atat prin aspectul inedit de nuante intrepatrunse, precum maro, negru, rosu-caramiziu si crem, dar si prin faptul ca este cel mai opac dintre toate. Se considera util ca un om sa aiba in posesie aceasta piatra semipretioasa in clipele de ratacire, cand gandurile sunt imprastiate, pentru a oferi claritate. Prin urmare, cu ajutorul acesteia, oricine va reusi sa se concentreze asupra solutiilor pentru a iesi din problemele care reprezinta un motiv de suparare.

 3.11. Jaspul regal/imperial 

Piatra semipretioasa de jasp regal/imperial confera intelepciune si o mai buna organizare pe toate planurile. De asemenea, faciliteaza imaginatia si contribuie la punerea in practica a ideilor pe care le are posesorul. Mai mult decat atat, o piatra de jasp regal are printre principalele proprietati oferirea unui sprijin in momentele de stres din viata de zi cu zi, oprind energiile negative.

 

4. Jasp piatra – Cum se curata? 

De regula, piatra de jasp primeste o forma de sfera, disc sau tub pentru a putea fi, mai apoi, usor de integrat in bijuteriile cu un stil casual, boho chic, hippie chic, iar lista poate continua. Totodata, aceasta piatra semipretioasa este folosita si cu alte scopuri, cum ar fi in crearea vazelor, datorita aspectului ei fascinant. Indiferent daca este vorba despre coliere, bratari, inele, cercei sau, de ce nu, a unor elemente de decor, este esential ca detinatorul sa cunoasca modalitatea completa si corecta de ingrijire, pentru a fi pastrata intr-o conditie cat mai buna, o perioada lunga de timp. De aceea, in mod ideal, e necesar sa se spele manual, ori de cate ori se considera necesar, intr-un amestec de apa cu sapun. Concentratia nu trebuie sa fie una prea puternica, iar temperatura apei e de preferat sa fie potrivita. Este recomandat sa se curete cu atentie, cu un material moale sau o perie, fara a se grabi procesul de ingrijire a jaspului.

 

In concluzie, jaspul, cunoscut si ca „mama tuturor pietrelor”, este o piatra semipretioasa foarte apreciata in randul oamenilor, inca din timpurile stravechi, atat datorita aspectului inedit, cat si a efectelor pe care le are asupra purtatorului, fiind localizata in intreaga lume. Cand vine vorba despre selectarea unei pietre de jasp, aceasta actiune poate reprezenta o provocare, insa, este esential sa o alegi atat datorita aspectului ei, cat si a proprietatilor sale, tinand cont de informatiile prezente in articol. Prin urmare, un ultim aspect care merita amintit si care nu trebuie neglijat, este procesul de ingrijire al jaspului pentru a-l pastra intr-o conditie cat mai buna, o perioada lunga de timp.

 

Sursa foto: Pixabay.com, Magazinuldepietre.ro



WhatsApp Chat WhatsApp Chat