Jadul, o minune a naturii. Tot ce trebuie să știi despre această piatră semiprețioasă

Jadul, o minune a naturii. Tot ce trebuie să știi despre această piatră semiprețioasă

Jadul este o minune a naturii, fiind o piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu. Despre această minunată piatră, se spune că are proprietăți magice, fiind folosită încă din cele mai vechi timpuri, atât ca talisman, cât și ca ornament în diferite bijuterii.

Cuprins

  1. Ce este jadul
  2. Tipuri de jad
  3. Jadul - tradiție și istorie
  4. Jadul în România
  5. Ce poți face cu o piatră de jad

Ce este jadul

Jadul este o piatră semiprețioasă, formată din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu. Această piatră semiprețioasă are diferite culori, de la alb-verzui până la verde închis, având un luciu ca de sticlă.

Datorită frumuseții, aspectului său și a durității, acesta a fost și este folosit la confecționarea obiectelor de artă, încă din cele mai vechi timpuri.

În China, jadul este cunoscut de peste 5000 de ani, găsindu-se obiecte de podoabă, bijuterii și talismane aducătoare de noroc. De asemenea, din cauza durității sale, această piatră semiprețioasă a fost folosită, de-a lungul istoriei, chiar și la confecționarea de unelte sau arme. Tot în China, această piatră semiprețioasă are o istorie lungă, fiind folosită de cei care practică medicina tradițională chineză. Aceștia cred că jadul te poate proteja împotriva relelor și are un efect de calmare asupra organismului.

Tot despre această piatră se spune că are o vibrație blândă, fiind ideală pentru tratarea insomniilor și pentru relaxare. Mai mult decât atât, este considerat piatra curajului, a echilibrului, acesta fiind un talisman care aduce norocul în viața celui care îl poartă.

Potrivit istoriei din Asia, conducătorul chinez Fu Has, în anul 3000 î.Hr, i-a dat pietrei de jad numele de YU. De atunci, acesta a început să fie cunoscut drept piatra regală. În plus, din această piatră se realizau așa-zisele ”costume funerare”, pentru membrii familiei imperiale.

Tipuri de jad

Există două tipuri diferite de jad - jadeitul și nefritul. Acestea diferă prin compoziția chimică și structura cristalină, precum și duritatea. Jadeitul și nefritul au compoziții minerale distincte.

Jadeitul este un piroxen bogat în aluminiu, în timp ce nefritul este un amfibol bogat în magneziu. Cu toate acestea, cele două minerale au proprietăți fizice foarte similare în ochii unei persoane obișnuite. Numai observatorii cu experiență semnificativă sunt capabili să le diferențieze în mod fiabil fără echipamente de testare a mineralelor. Acesta este motivul pentru care jadeitul și nefritul nu au fost distinse în mod corespunzător de către oamenii de știință până în anul 1863.

Gemologii cu experiență pot separa cu ușurință jadeitul de nefrit în articole mici lustruite, cum ar fi mărgele și cabochoni. Există diferențe semnificative în indicele lor de refracție și în greutatea specifică.

Nefritul apare în principal în alb și gri, având variante și în verde închis, maro roșiatic și negru. Cea mai comună culoare a nefritului este albul.

nefrit

Jadeitul apare într-o gamă mai largă de culori, inclusiv verde, lavandă, galben, alb-negru. Cea mai comună culoare pentru jadeit este un verde pal. De departe, cel mai valoros jad este cel imperial, cu o culoare verde smarald. Acesta este translucid spre semi-transparent și conține crom și provine, în principal, din zona Hpakan-Tawmaw din provincia Kachin din nordul Birmaniei. Meșterii chinezi produc obiecte de jad de peste 5.000 de ani.

Acum câteva sute de ani, aceștia au recunoscut că o parte din jadul obținut din Birmania (acum Uniunea Myanmar) era diferit. A fost mai greu, mai dens și a produs un luciu mai mare la lustruire. A devenit treptat forma de jad preferată de meșterii chinezi. Au realizat acest lucru cu mult înainte ca oamenii de știință să diferențieze jadeitul și nefritul în 1863.

jad

Numai jadeitul de cea mai înaltă calitate, cu o culoare verde chiar strălucitoare și un grad ridicat de transluciditate, primește denumirea de „jad imperial”.

Se consideră adesea că termenul de jad de tip A este un termen de notare care indică cel mai înalt grad al tipului jad. De fapt, clasele A, B și C se referă doar la tratamentele de jadeit și nu abordează alți parametri de calitate, cum ar fi culoarea, claritatea sau luciul. Aceste clase sunt utilizate numai pentru jadeit și nu sunt aplicate nefritului mai puțin valoros.

Gradele de tratament sunt definite după cum urmează:

Tipul A  - Nu se observă niciun tratament. Poate fi lustruit cu ceară incoloră. Jadeitul de tip A este complet natural și este cel mai valoros și mai rar tip de jad.

Tipul B -  Acesta este jadeit care a fost albit și impregnat cu polimeri. Albirea îmbunătățește culoarea prin reducerea nuanțelor maro. Impregnarea cu polimeri se face pentru a întări jadul și a îmbunătăți claritatea și transparența.

Tipul C - Acest jadeit a fost vopsit pentru a i se îmbunătăți culoarea sau consistența culorii. Acest jad este de obicei încălzit pentru a ajuta la absorbția colorantului.

Tipul B + C - Acest jadeit a suferit albire, impregnare cu polimeri și vopsire.

Deoarece tratamentele cu jadeit sunt foarte frecvente, este important ca jadeitul să fie certificat de un laborator gemologic cu experiență.

Jadul - tradiție și istorie

Oamenii folosesc jadul de cel puțin 100.000 de ani. Fiind dur și rezistent, primii producători de unelte au profitat de aceste proprietăți ale jadului și l-au format în instrumente de tăiere și arme. A fost folosit pentru a realiza topoare, vârfuri de proiectil, cuțite, precum și alte obiecte ascuțite pentru tăiere.

Marele Imperiu Chinezesc are o cultură și istorie bogată de semnificații și atunci când vine vorba de jad. Această piatră avea o importanță care poate fi comparată cu valoarea aurului și diamantului pentru oamenii din Vest. În China, jadul este folosit de cei care practică medicina tradițională, despre această piatră crezându-se că are puteri miraculoase. Vindecătorii chinezi cred cu tărie în faptul că jadul te poate proteja împotriva relelor, îți protejează sănătatea și are un efect de calmare asupra organismului.

Tot în medicina tradițională chineză acesta se consideră bun pentru tratarea stărilor de anxietate, a insomniilor, acesta având o vibrație blândă. Jadul este considerat piatra curajului, a echilibrului, fiind un simbol al binelui și al frumuseții.

Legende despre jad În credința taoistă, dar și în cea budistă, se menționează un anume Yuhuang, o zeitate supranumită „Împăratul Jadului”. Considerat conducător al cerului, conform legendei, el este cel în fața căruia ajungea orice muritor care își dădea ultima suflare cu jad asupra lui. În anul 104 d.Hr., a avut loc decesul prințesei Tou Wan.

Pentru înmormântare, a fost îmbrăcată într-un costum de jad, în credința că astfel va atinge nemurirea. Și pentru soțul ei s-a procedat la fel, cei doi fiind îngropați pe un deal aflat la 150 de km distanță de Peking. Mormintele acestora au fost descoperite după 2000 de ani, iar costumele erau intacte. Acestea erau formate din mii de plăcuțe de jad subțire, cusute cu fir de aur. Și indienii din timpul Antichității considerau că jadul era sacru. Aceștia credeau că piatra era un dar venit tocmai din Rai.

Marii zei ai populațiilor antice din Mexic, Kukulcan și Quetzalcoatl, erau adeseori reprezentați cu un jad pe post de ochi. Pentru poporul din Mexicul antic, acesta era mai prețios decât diamantele și aurul. De asemenea, populația din Pacificul de Sud Vest avea o credință enormă în puterea miraculoasă a aceste pietre deosebite. În cultura lor, să dai o bucată de jad în dar era sinonim cu oferitul unei bucăți din propriul tău suflet.

În Egipt, jadul era pus în mormintele conducătorilor, acesta reprezentând inima. Nefritul este important pentru cultura indigenă maori din Noua Zeelandă. Timp de secole, aceștia au confecționat manual jadul local, transformându-l în săbii, numite „mere pounamu”. Aceste arme deosebite erau prețuite de războinicii maori, aceștia dându-le nume personale. „Mere pounamu” erau lăsate moștenire pentru generațiile mai tinere, iar unii războinici erau înmormântați cu sabia lor. Să deții o astfel de armă tradițională era o mare onoare, aceasta fiind cea mai prețioasă dintre toate armele maori. Jadul a fost principala piatră de sculptură a civilizațiilor olmece, maya și aztece din America.

Artizanii au transformat piatra în amulete, figurine, baloane și alte obiecte decorative. Nobilii mayași purtau ecusoane de jad care simbolizau rangul. Și în societatea aztecă, jadul era rezervat doar regalilor cu ocazii speciale. Zăcămintele americane de jad se află și în multe alte locuri, cum ar fi Wyoming și Arizona. Zăcămintele din Alaska sunt suficient de mari pentru a umple un întreg lanț muntos. Jadul este bijuteria oficială a statului Alaska.

Jadul în România

Deși piatra de jad nu se găsește pe teritoriul României, aceasta este prețuită de mii de persoane. Doamnele și domnișoarele adoră să poarte bijuterii cu splendidă piatră verde, care le pun în valoare frumusețea. În plus, românii au învățat, de-a lungul timpului, despre beneficiile incredibile ale jadului, care poate fi transformat într-un adevărat talisman.

Se spune despre jad că protejează nu doar sufletul, ci și trupul, acesta ajutând la vindecarea suferințelor în perioadele dificile. Mai mult de atât, acesta îndepărtează influențele negative și forțele necurate din jurul nostru.

Despre forța benefică a pietrei semiprețioase se crede că acesta protejează inima, rinichii și căile urinare. În perioadele stresante, un medalion cu jad, pe care îl porți aproape de inimă, va fi extrem de benefic, în timp ce o brățară cu pietre va ajuta atunci când te chinuie probleme de sănătate la rinichi sau stomac.

De asemenea, jadul ocupă un loc aparte în feng shui. Energiile vitale ale naturii și lemnul sunt două feluri de asocieri frecvente. Potrivit artei feng shui, este bine să așezi obiecte din jad în estul sau în sud-estul casei, acolo unde lumina pătrunde din belșug, pentru a atrage bogăție și sănătate la tine în cămin. Piramidele, globurile, broasca țestoasă și fluturele din jad sunt obiectele care atrag cel mai mult energiile pozitive. Un vas din jad așezat lângă fereastră va proteja întreaga locuință.

Ce poți face cu o piatră de jad

Jadul are numeroase întrebuințări, încă din cele mai vechi timpuri. În zilele noastre, jadul este folosit cel mai des ca element decorativ pentru bijuterii, acesta arătând fabulos în diferite combinații.

O brățară de aur alb cu câteva pietre de jad va completa perfect aproape orice ținută, atât elegantă, cât și casual, chiar și sport. Un medalion cu o piatră de jad imperial încastrată va deveni senzația oricărui outfit. Cerceii cu jad vor arată senzațional dacă îți vei purta părul prins, pentru a-i pune în valoare. Dacă ești o fire creativă, îți poți construi propriile bijuterii și obiecte decorative chiar la tine acasă, ai nevoie doar să îți achiziționezi câteva lucruri care te vor ajuta și chiar bucăți de jad. P

e magazinuldepietre.ro vei putea găsi o gamă variată de produse care te vor ajuta să îți realizezi tot ce îți dorești! Dacă îți place jadul, bijuteriile nu sunt singura formă în care poți profita de frumusețea lui. Obiectele decorative din jad îți pot înfrumuseța locuința și pot aduce un plus de autenticitate livingului. Poți opta pentru o vază, o statuetă, un elefant, o bufniță sau un dragon. În China, obiectele din această piatră specială sunt deosebite, fiind folosite în echilibrarea energiilor feng shui.

Jadul, folosit în industria cosmetică De asemenea, piatra magică a Asiei este folosită și în industria cosmetică. Rola din jad este un dispozitiv folosit pentru masajul facial. Vine „echipat” cu un mâner realizat din metal și două capete. Fiecare dintre ele are dimensiuni diferite, fiind folosite pentru două întrebuințări specifice: masarea feței și masarea zonei ochilor, respectiv. Acest obiect cosmetic îi va conferi tenului strălucire și va diminua ridurile fine. Potrivit specialiștilor, piatra de jad va calma și va relaxa tenul. Masajul cu rola de jad trebuie realizat pe un ten curat. Nu trebuie decât să o rotiți pe piele și efectul va fi garantat.

Încă din cele mai vechi timpuri, jadul a fost folosit în cele mai diferite moduri: de la confecționare de arme, de cutițe, până la costume, bijuterii și obiecte decorative. Dacă vă place această piatră semiprețioasă, vă puteți bucura de ea în cele mai diferite forme și culori. Nu vă rămâne decât să vă alegeți obiectul și culoarea pietrei, jadul găsindu-se în forme și nuanțe extrem de variate.

Sursa foto: Pexels.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat