Cristalul: Proprietati si curiozitati despre minunata lume a acestuia

Cristalul: Proprietati si curiozitati despre minunata lume a acestuia

Cristalele apar intr-o mare varietate de forme si culori. De fapt, exista cateva sute de variante in intreaga lume. Printre plante si animale, adica in lumea creaturilor vii, unitatea de baza este celula, iar in lumea naturii neinsufletite, este cristalul. Chiar si scoarta terestra are in componenta sa cristale.

Denumirea de „cristal” provine din grecescul „krystalos”, care insemna gheata. In Antichitate, se credea ca astfel de minerale se formeaza in muntii inalti in timpul ingheturilor, formandu-se astfel un corp solid care, chiar si atunci cand este incalzit, nu se topeste si ramane dur.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre ce reprezinta cristalele si ce proprietati au, citeste in continuare acest articol.

Cuprins:

  1. Cristalul: ce este si cum se formeaza?
    1. Diferenta dintre cristale si pietrele pretioase
    2. Formarea cristalelor
  2. Tipurile de cristale si modul lor de utilizare
  3. Cum se curata cristalul si cum se energizeaza?
    1. Cu ce se spala cristalul?
    2. Ce inseamna „curatarea energetica”?
    3. Cat de des ar trebui sa cureti energetic cristalele?
  4. Despre cristale: proprietati uimitoare

1. Cristalul: ce este si cum se formeaza?

Cristalele sunt corpuri solide si vin intr-o mare varietate de forme. Grafitul, pe care il poti gasi si in creion, este un exemplu de cristal, precum cuartul roz sau diamantul.

Diferentele in ceea ce priveste aspectul si textura lor provin din compozitia diferita a atomilor, ionilor si moleculelor. Acestea sunt aranjate in structuri uniforme, asa-numita retea de cristal. In limbajul obisnuit, pietrele precum cuartul roz, ametistul sau jadul sunt catalogate si ele drept cristale.

In secolul al XVII-lea, s-a dovedit ca acestea nu cresc in mod arbitrar, ci intotdeauna in unghiuri constante. In 1830, mineralogul german Johann Hessel a demonstrat matematic faptul ca sunt posibile doar 32 de cazuri de simetrie, grupate in 7 sisteme cristalografice. Toate cristalele trebuie sa apartina unuia dintre ele.

Simplificand legile descoperite de Hessel, se poate spune ca acest mineral are trei caracteristici de baza:

  • fiecare fata a cristalului are fata opusa simetrica;
  • in fiecare cristal exista grupuri de doua sau mai multe fete identice, astfel incat fiecare fata sa poata fi mutata in locul celei anterioare, prin rotatie in jurul unei linii drepte, numite axa de simetrie;
  • fetele egale se raporteaza una la alta in mod similar unui model reflectat intr-o oglinda si, prin urmare, sunt simetrice fata de un plan, numit planul de simetrie sau planul oglinzii.

1.1 Diferenta dintre cristale si pietrele pretioase

Te intrebi prin ce se diferentiaza cristalul fata de o piatra pretioasa? In primul rand, amandoua pot fi considerate (cu putine exceptii) minerale. Duritatea pietrei face diferenta decisiva.

Astfel, o piatra este considerata a fi pretioasa daca are o duritate pe scara Mohs de peste 7. Scara Mohs reprezinta mijlocul prin care se masoara duritatea cristalelor si se determina in functie de rezistenta care apare atunci cand un instrument cu muchii ascutite este folosit pentru a zgaria piatra.

Aceasta cuprinde un total de 10 grade. Intr-un astfel de test, diamantul atinge nivelul 10. Niciun instrument cu muchii ascutite nu-i poate deteriora suprafata. Cristalele precum cuartul roz si ametistul ating un nivel de 7, iar acest lucru le face sa fie considerate pietre semipretioase.

Raritatea si frumusetea pietrei sunt mentionate ca diferente suplimentare, precum si stralucirea, culoarea sau puritatea. Acest lucru explica, de asemenea, diferitele niveluri de pret in cazul diamantelor.

1.2 Formarea cristalelor

Cristalele naturale sunt create de magma lichida existenta in vulcani, iar procesul de formare a pietrei se intinde pe cateva milioane de ani. Magma lichida se ridica sub o presiune enorma, iar atomii incep sa se restructureze. Acest proces are ca rezultat cristale si pietre pretioase, in cele mai diverse variante. Variatiile depind atat de localizarea lor, cat si de mineralele care sunt inchise in ele.

De asemenea, este posibil sa se creeze cristale in mod artificial, in laboratoare. Acest lucru a dat nastere unei intregi industrii, care produce cateva mii de tone de cristale pe an.

2. Tipurile de cristale si modul lor de utilizare

Cristalele pot fi folosite in multe moduri diferite. Se spune, chiar, ca unele dintre aceste pietre au proprietati energetice speciale. Ele pot fi purtate ca bijuterii, transferandu-si astfel energia pozitiva catre purtator.

Pietrele au o lunga traditie in arta vindecatoare chineza. In practica traditionala Gua sha , pietrele rotunde de jad sunt utilizate pentru a promova circulatia sangelui in piele. De asemenea, cristalele sunt folosite din ce in ce mai frecvent in masaje. Acestea sunt adesea plasate in camera sau purtate aproape de corp pentru a emana energie pozitiva.

Puterea energetica a cristalelor

Fiecare piatra are o putere diferita, pe care o poti folosi pentru a aduce energie pozitiva in viata ta. Iata care sunt cristalele cel mai des utilizate:

 - Cuart roz

cuart roz cabosoane

Dupa cum ii spune si numele, acesta este o variatie a cuartului si apare in diferite nuante de roz, putand fi gasit oriunde in lume. Acest cristal este o piatra vindecatoare populara, care are multe proprietati benefice. In principal, cuartul roz este considerat a fi o piatra a iubirii de sine si a fertilitatii.

 - Cristal stanca (cuart incolor)

Mult timp s-a crezut despre cristalul stanca faptul ca este gheata pietrificata. Acest lucru nu este deloc surprinzator, daca privesti forma sa clara si transparenta. Cu toate acestea, el apartine grupului de cuart, reprezentand cea mai pura forma a acestuia.

Cristalul stanca iti aduce claritate si ordine in viata, ca piatra vindecatoare. De asemenea, te poate sprijini in eliberarea blocajelor interne.

 - Cuart fumuriu

Cuart fumuriu

Cuartul fumuriu este un cristal care apare intr-o mare varietate de tonuri maronii. La fel ca celelalte cristale de cuart, este comun in toata lumea.

Cuartul fumuriu te sprijina intr-o mare varietate de situatii si este considerat a fi o piatra care iti ofera vitalitate. De asemenea, poate ajuta in reducerea tensiunii interioare si a stresului.

 - Ametist

Ametist chevron

Ametistul este o piatra de cuart care straluceste in multe tonuri violete diferite. Ca piatra vindecatoare, te poate ajuta sa-ti cureti corpul si mintea. Puterea ta de concentrare va creste, iar gandirea ta va deveni mai obiectiva. De asemenea, acesta ajuta in dizolvarea energiilor negative.

- Jad

Jad verde

Denumirea de jad este folosita pentru cele doua pietre care apartin aceleiasi familii, jadeitul si nefritul. Piatra este cunoscuta de mai bine de 7000 de ani si este considerata sacra in China.

Acest lucru face ca jadul sa fie una dintre cele mai vechi pietre de vindecare si se spune ca are un efect pozitiv asupra rinichilor. De asemenea, acesta ofera purtatorului sau armonie si echilibru.

- Obsidian

Obsidian

Obsidianul este o piatra silicioasa care poate fi gasita, in principal, in nuante de negru. Exista, de asemenea, variante in nuante de verde inchis, maro auriu si rosiatic. Se spune ca obsidianul ajuta impotriva fricii si promoveaza vindecarea ranilor. De asemenea, te sprijina in a accepta experientele dureroase din trecut.

3. Cum se curata cristalul si cum se energizeaza?

Cristalele sunt, in cea mai mare parte, un produs natural, usor de curatat. In functie de tipul acestuia, suprafata unui cristal poate fi poroasa, chiar daca acest lucru nu este observabil cu ochiul liber. Un mediu poros este propice dezvoltarii germenilor si bacteriilor, deci este important sa acorzi o atentie deosebita curatarii cristalelor tale.

3.1 Cu ce se spala cristalul?

Cristalele se spala cu un sapun cu pH neutru si se clatesc cu apa curata, cu o valoare a pH-ului de 7, in mod ideal. O valoare a pH-ului sub (acida) sau peste aceasta valoare (alcalina) poate provoca iritatii atunci cand piatra intra in contact cu pielea. Ulterior, acestea trebuie sa fie usor tamponate cu o discheta fina si lasate sa se usuce la aer, pentru a se elimina excesul de umiditate.

Nu ar trebui sa expui cristalele la soare, caci acest lucru ar putea sa le estompeze culoarea in timp. De asemenea, in niciun caz nu trebuie sa folosesti produse pe baza de alcool sau alti dezinfectanti pentru a curata pietrele, pentru ca acest lucru ar putea sa dauneze suprafetei.

3.2 Ce inseamna „curatarea energetica”?

Curatarea energetica inseamna eliberarea de energie negativa. Cristalele, care sunt adesea folosite pentru vindecare, isi elibereaza treptat puterea catre purtator. Acest lucru permite vindecarea, energia negativa eliberata de tine fiind transferata in piatra. O purificare energetica sustine cristalele in „eliberarea” acestei energii stocate si le incarca, in acelasi timp, pentru a-si putea indeplini in continuare scopul.

 - Curatare cu sare de mare

Sarea este un detergent antic, cu proprietati antiseptice. Pune o mana de sare de mare intr-un vas de sticla si apoi umple-l cu apa. Asigura-te ca sarea se dizolva complet . In caz contrar, aceasta ar putea deteriora suprafata cristalelor. Ulterior, asaza cristalele in vas astfel incat sa fie complet acoperite cu apa. Lasa pietrele in recipient timp de o ora. Daca depasesti acest interval de timp, cristalele ar putea sa isi piarda stralucirea. In final, lasa pietrele sa se usuce la aer.

 - Curatare in apele curgatoare

curatare cristal apa curgatoare

Apa este un agent de curatare natural care dizolva negativitatea. Un rau sau parau din apropiere este deosebit de potrivit pentru purificarea energetica. Pe mal, unde curentul este destul de mic, poti ingropa cristalele in nisip. Alternativ, poti pune pietrele intr-o punga impermeabila. Acestea ar trebui sa fie expuse la apa timp de cateva ore.

De preferat, acest proces se realizeaza peste noapte, cand este luna plina. A doua zi, scoate pietrele si lasa-le sa se usuce la aer. Dupa acest proces de curatare, spala din nou cristalele inainte de a le folosi sau purta.

 - Incarca-le cu energia lunii pline

Luna plina

Luna este o sursa de energie deosebit de valoroasa atunci cand vine vorba de energizarea si incarcarea cristalelor. Pietrele pot fi expuse luminii sale pe o carpa sau farfurie, in gradina sau in balcon. Atunci cand este luna plina, aceasta straluceste mai tare, iar energia sa este transmisa cristalelor.

 - Arde salvie alba sau Palo santo

Cristal Salvie

De secole, triburile indiene alunga energiile negative prin arderea ierburilor salbatice. Fumul din Salvia alba sau Palo santo poate ajuta la eliberarea incarcaturii energetice din cristal. Pentru a face acest lucru, aprinde buchetul de salvie sau Palo santo si lasa flacara sa se stinga. Cu intentia de a elimina energia negativa, poti trasa cercuri in jurul cristalelor, lasand aburul sa intre in contact cu suprafata pietrelor.

3.3 Cat de des ar trebui sa cureti energetic cristalele?

De regula, vei simti destul de repede cand cristalele tale nu vor mai transporta energia asa cum au facut-o la inceput. Prin urmare, sincronizarea este foarte diferita si depinde, de asemenea, de cat de des le folosesti.

Ce se recomanda, de exemplu, este sa te organizezi in functie de noptile cu luna plina. Astfel, poti folosi energia acesteia pentru a-ti incarca si curata cristalele, fiind, in acelasi timp, un lucru foarte usor de tinut minte.

4. Despre cristale: proprietati uimitoare

Pe langa beneficiile uimitoare pe care ti le pot aduce in viata de zi cu zi, cristalele si pietrele semipretioase au proprietati si istorii care mai de care mai fascinante. In continuare, vei descoperi 9 cristale ale caror povesti iti vor starni, cu siguranta, interesul!

Fluorit

Fluorit

Uita de rubine si safire. Fluoritul ar putea fi cel mai colorat cristal din lume, datorita gamei uriase de nuante stralucitoare si irizante pe care o reflecta. Interesant este ca, in stare pura, acesta este transparent. Culoarea unui cristal este dictata atat de modul in care lumina interactioneaza cu elementele chimice pe care le contine, cat si de felul in care aceste substante se impletesc intr-o structura ordonata (retea). Orice impuritate care ajunge in reteaua de fluorina isi poate modifica cromatica aparenta.

Spre exemplu, ionii de mangan il pot face sa para portocaliu. Defectele structurale din cadrul aceleiasi retele cristaline, cunoscute sub numele de centre de culoare, au un efect similar. Nuanta purpurie profunda caracteristica fluoritului apare ca rezultat al unei cantitati mici de ioni de fluor, care nu se pot deplasa in reteaua cristalina, ca urmare a iradierii sau incalzirii.

Selenit

Selenit

Fiind ingropate sub Sierra de Naica din Chihuahua, Mexic, in Cueva de los Cristales (Pestera Cristalelor) sunt gazduite cele mai mari cristale de selenit de pe planeta. Ele ajung sa aiba chiar si 11 metri lungime si 1 metru latime, intersectandu-se intre ele in pestera subterana.

Cu aproximativ 26 de milioane de ani in urma, activitatea vulcanica de sub mina Naica a umplut pestera cu apa fierbinte bogata in anhidrit, un mineral care ramane solid la peste 58° C. Pe masura ce magma s-a racit dedesubt, anhidrita s-a dizolvat in apa. Foarte incet, de-a lungul a sute de mii de ani, componentele sale chimice s-au transformat in gips, care poate lua forma cristalelor. Aceste formatiuni mari de gips sunt cunoscute, in prezent, sub numele de selenit.

Spat islandez

Saga islandeza din secolul al X-lea relateaza calatoriile vikingilor, descriind o misterioasa „piatra solara” pe care marinarii o foloseau pentru a localiza soarele pe cer si pentru a putea naviga in zilele innorate. De secole, identitatea pietrei a ramas un mister pentru cercetatori, pana in anul 2011, cand acestia au gasit un spat islandez la bordul unei nave elisabetane scufundate in 1592. Aceasta piatra magica este o varietate de cristal de calcit transparent, comun in regiunile nordice, care separa lumina, producand o imagine dubla. Aceasta proprietate este cunoscuta sub numele de „birefringenta” si este cauzata de discrepantele fortelor de coeziune care tin impreuna atomii cristalului.

Cand lumina trece prin cristalele de calcit, aceasta se imparte in doua raze. Asimetria din structura cristalina le determina sa devieze diferit, producand dubla refractie. Cercetatorii au descoperit ca, mutand-o in afara campului vizual al unei persoane, piatra face sa se vada un model de puncte duble, care se aliniaza cu directia soarelui.

Cuart

Cuartul are si el proprietati interesante, datorita asimetriilor sale structurale. Cand un cristal de cuart este comprimat, piatra genereaza un mic flux de curent electric. Presiunea pe suprafata cristalului forteaza ionii pe care ii contine sa isi devieze pozitia, perturband echilibrul general de incarcare si transformand cristalul intr-o mica baterie cu poli opusi. Fenomenul este cunoscut sub numele de efect piezoelectric si functioneaza si in mod invers: pe masura ce un curent electric trece printr-un cristal de cuart, piatra se va contracta.

Galena

Galena este un mineral bogat in plumb, insa cea mai uimitoare proprietate a sa este capacitatea de a extrage muzica si vocile din undele radio. Acest lucru l-a plasat pe un loc principal in confectionarea radioreceptorilor revolutionari de la inceputul secolului XX. De asemenea, galena este un semiconductor, ceea ce inseamna ca va conduce electricitatea in anumite circumstante. Intr-un astfel de radioreceptor, un fir metalic fin cunoscut sub numele de „mustata de pisica” se sprijina delicat pe un cristal de galena. Aceasta combinatie permite curentului sa circule intr-o anumita directie, dar nu in directia opusa, transformand undele radio oscilante, preluate de o antena, intr-un semnal electric care poate fi transformat in sunet de catre difuzoare.

Cristal de carbon extraterestru

Diamantul este cel mai dur material natural cunoscut pe Pamant. Cu toate acestea, doua noi tipuri de cristale de carbon ultra-puternice, gasite in meteoritul Haverö, il depasesc in duritate. Acestea au fost descoperite in 2010 de catre cercetatorii care foloseau o pasta de diamant pentru a lustrui o bucata din meteorit.

In Haverö, care s-a prabusit in 1971 in Finlanda, cercetatorii au gasit carbon cristalin organizat intr-o retea romboedrica, lucru ce nu mai fusese vazut niciodata in natura, pana in acel moment. Aceasta noua substanta s-a dovedit a fi o clasa complet noua de carbon cristalin, descris ca „un intermediar intre grafit si diamant”. Cristalele sunt atat de mici, incat limitele duritatii lor nu au fost inca testate .

Autunit

Autunit

Autunitul este un mineral care, cu siguranta, il va entuziasma pe copilul din interiorul tau. Cristalele sale arata ca fulgii verzi-galbui. Acesta este, de asemenea, fluorescent.

Cand lumina ultravioleta straluceste pe un cristal autunit, acesta transmite energie catre electronii din atomii de uraniu ai pietrei. Fiecare electron stimulat sare din nucleul atomului sau, iar apoi se retrage. Cand se intampla acest lucru, electronii elibereaza flash-uri de energie luminoasa.

Efectul colectiv face ca autonitul sa para ca are o stralucire verzuie.

Cristale de gheata vulcanice

Muntele Erebus din Antarctica este cel mai sudic vulcan activ de pe planeta. In jurul varfului sau exista o retea de pesteri inghetate, care gazduiesc formatiuni fragile de gheata ce nu apar nicaieri altundeva pe planeta.

Labirintul pasajelor este sculptat in gheata de catre gazele fierbinti din vulcan, care se scurg prin crapaturile din stanca. In interiorul pesterilor, acest aer umed ingheata in forme foarte delicate si complexe.

In concluzie, nu toate cristalele sunt create egale. Din pacate, exista multe cristale false pe piata, care la prima vedere sunt greu de distins de cristalele reale. De aceea, pentru a avea garantia ca o sa te poti bucura de proprietatile vindecatoare ale acestora, acorda intotdeauna atentie locului de unde le achizitionezi.

Surse foto: Magazinuldepietre.ro, shutterstock.com, Unsplash.com.



WhatsApp Chat WhatsApp Chat