Confectionatul bijuteriilor acasa – Abilitatea de a transforma sclipirea magica a unei pietre semipretioase intr-o bijuterie spectaculoasa

Confectionatul bijuteriilor acasa – Abilitatea de a transforma sclipirea magica a unei pietre semipretioase intr-o bijuterie spectaculoasa

Texturi, culori, forme, energii sunt elemente pe care fiecare persoana creativa, cu un simt estetic dezvoltat si o imaginatie pe masura le cauta in materialele pe care le foloseste pentru a se exprima artistic.

Toate aceste detalii se regasesc in fiecare piatra semipretioasa, careia ii confera valente estetice unice, motiv pentru care artistii manufacturieri prefera sa confectioneze bijuterii spectaculoase din aceste minerale, in detrimentul altor materiale mai putin expresive sau durabile in timp.

Cum orice act artistic implica atat o latura estetica, cat si una de cunoastere, fiecare artist profesionist sau doar pasionat trebuie sa cunoasca proprietatile pietrelor pretioase sau semipretioase, cele mai importante tehnici de realizare si cum sa creeze modele originale care sa le scoata in evidenta.

Cuprins

  1. Ce trebuie sa iei in considerare daca te apuci de confectionat bijuterii acasa 
    1.  Amenajarea spatiului de lucru pentru confectionat bijuterii handmade acasa
    2.  Ustensile necesare pentru confectionarea bijuteriilor handmade
  2. Ce trebuie sa stii pentru confectionarea bijuteriilor din pietre semipretioase
    1.  Cum sa faci bijuterii acasa din pietre semipretioase. Tehnici, materiale si accesorii folosite
    2. Cum sa faci bijuterii din pietre semipretioase cu ajutorul elementelor decorative

1. Ce trebuie sa iei in considerare daca te apuci de confectionat bijuterii acasa

Frumusetea bijuteriilor realizate din pietre semipretioase poate fi admirata in marile vitrine ale magazinelor de lux, dar si in atelierul personal, atunci cand pasiunea pentru bijuterii te determina sa iti creezi propriile modele unicat sau chiar sa transformi aceasta activitate intr-o mica afacere care promoveaza frumusetea si eleganta. Inainte de a incepe manufacturarea bijuteriilor acasa, trebuie sa te documentezi cu atentie in ceea ce priveste categoriile de pietre pretioase sau semipretioase existente si proprietatile pe care le are fiecare, principalele surse din care iti poti procura materialele, tehnicile de lucru si amenajarea mediului ambiental in care sa iti manifesti creativitatea.

1.1. Amenajarea spatiului de lucru pentru confectionat bijuterii handmade acasa

Realizarea bijuteriilor handmade consta intr-un proces creativ in esenta, care implica foarte mult talent si imaginatie, motiv pentru care fiecare element din zona de lucru poate fi un factor important in stimularea simturilor si o sursa de inspiratie pentru autor.

Asadar, amenajarea unui spatiu dedicat acasa necesita o atentie deosebita, cu accent pe cromatica obiectelor decorative si a materialelor textile existente in jur, dar si pe muzica ambientala si plantele verzi, care fac legatura cu mediul natural.

O buna pozitionare in spatiu va permite ca zona de lucru sa beneficieze de lumina naturala directa in cea mai mare parte a zilei, foarte importanta in realizarea micilor detalii tehnice din structura bijuteriilor. Pe langa aspectul estetic, ordinea si disciplina ajuta in procesul creativ, astfel ca o buna organizare a ustensilelor si materialelor in recipiente special alese va spori si usura totodata rezultatele intregii activitati.

1.2. Ustensile necesare pentru confectionarea bijuteriilor handmade

Alegerea ustensilelor necesare pentru confectionarea bijuteriilor handmade din pietre semipretioase reprezinta un pas la fel de important ca achizitionarea materialelor si crearea designului pentru fiecare model conceput.

Realizarea unor produse fara cusur depinde de metodele tehnice aplicate prin utilizarea unor instrumente de calitate, astfel din kitul pe care trebuie sa il detina orice manufacturier nu ar trebui sa lipseasca urmatoarele instrumente:

  • Plansa pentru aranjarea pietrelor semipretioase
  • Cutia cu mai multe compartimente - folosita pentru depozitarea si organizarea pietrelor si accesoriilor in functie de categoria din care fac parte
  • Clestele pentru taiat sarma sau fire
  • Clestele pentru bucle, cu rol in realizarea buclelor
  • Clestele pentru strans tip patent, care strange prin intermediul zimtilor sau taie
  • Foarfeca
  • Ace pentru insiruire
  • Adeziv pentru lipire

2. Ce trebuie sa stii pentru confectionarea bijuteriilor din pietre semipretioase

Cand alegi sa confectionezi bijuterii din pietre semipretioase, ai la dispozitie o gama din care poti alege, in functie de culoare, forma, dimensiune si caracteristicile pe care le are fiecare piatra. Inainte de aspectul estetic, trebuie sa studiezi proprietatile elementelor si nivelul de energie pe care-l inmagazineaza fiecare mineral si efectele sale terapeutice.

Orice piatra, fiind naturala si unica, poate fi transformata cu usurinta intr-un cadou sau accesoriu personalizat, avand si o rezistenta ridicata la uzura.

2.1. Cum sa faci bijuterii acasa din pietre semipretioase - Tehnici, materiale si accesorii folosite

In functie de tipul de bijuterie pe care decizi sa il creezi cu ajutorul pietrelor semipretioase, ai nevoie de urmatoarele tipuri de materiale si accesorii, fara de care nu ai putea sa realizezi o bijuterie:

  • Cercei - baza pentru cercei, diverse tipuri de tortite si dopuri de tortite, ace cu bila, cadru pentru cercei, opritori, prindere pentru medalion
  • Coliere - baza pentru coliere, diverse tipuri de inchizatoare, lanturi, prindere pentru medalioane, zale, pandantive
  • Bratari - baza pentru bratara, carabine, diverse tipuri de inchizatoare, lanturi, zale
  • Inele - baza pentru inel, sarma cu memorie
  • Brose - ac si baza pentru brose

Tehnicile de lucru pot fi diferite in functie de tipul de bijuterie realizata. Astfel, poti aborda tehnica prin lipire a pietrelor semipretioase atunci cand realizezi inele, brose sau cercei, fie prin insiruirea pietrelor sau a accesoriilor pe diverse tipuri de materiale in cazul colierelor, bratarilor sau a cerceilor.

Principalele baze pe care se pot insira pietrele, margele si alte accesorii sunt: firul elastic format din unul sau mai multe fire, guta, sarma din inox, lanturi, snururi din piele si organza.

2.2. Cum sa faci bijuterii din pietre semipretioase cu ajutorul elementelor decorative

Odata ce ai ales baza pentru realizarea bijuteriilor si ai creionat un model pe care vrei sa il realizezi, urmeaza partea colorata, in care vei alege cu ce elemente decorative vei infrumuseta bijuteriile.

Folosind pietrele semipretioase ca elemente centrale pe care le vei alege in functie de culoare, forma, dimensiuni, fatete, dar si de mesajul pe care vrei sa il transmiti, poti completa designul si prin intermediul altor elemente decorative cum ar fi: Capace pentru margele in diverse culori si modele Charmuri Ciucuri Cristale Distantiere metalice de diverse forme Margele Monturi pentru cercei Diverse accesorii din aur, argint sau inox Asadar, odata patruns in universul mineralelor colorate, poti incerca diverse experiente estetice prin realizarea diferitelor tipuri de bijuterii care-ti vor face cunostinta cu lumea mestesugarilor pasionati din acest domeniu. Prin multa practica si cunostinte, perceptie, imaginatie și intuitie, confectionarea bijuteriilor handmade din pietre semipretioase acasa se poate transforma dintr-un hobby intr-o afacere de succes sau chiar intr-o reconversie profesionala, care iti va aduce multa bucurie si implinire personala. Surse foto: magazinuldepietre.ro, pixabay.com, www.pexels.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat