Confectionare coliere – proces, materiale si alte informatii utile

Confectionare coliere – proces, materiale si alte informatii utile

Confectionarea bijuteriilor poate parea un proces complicat, avand in vedere multitudinea de materiale de care ai nevoie, dar mai ales rabdare si idei creative. Totusi, practicarea acestui mestesug reprezinta o optiune excelenta de a iti exprima personalitatea si a crea accesorii unice care sa poarte amprenta ta personala. Datorita materialelor existente pe piata, ai posibilitatea e a crea diverse bijuterii, pornind de la cercei, bratari, inele si pana la coliere. Un element care joaca un rol important in cadrul unui look complet sunt colierele care trebuie sa te reprezinte in totalitate si sa iti scoata in evidenta atat trasaturile fizice, cat si cele ce tin de personalitate.

Citeste mai departe si descopera cum poti realiza propriile coliere la tine acasa, care sunt avantajele acestora, de ce materiale ai nevoie si idei de modele reusite pe care le poti incerca.

Cuprins

  1. Avantajele colierelor confectionate manual acasa
  2. Tehnici si etape de confectionare a colierelor
  3. Materiale si accesorii necesare pentru confectionarea colierelor
  4. Idei si modele de coliere confectionate manual

 

1. Avantajele colierelor confectionate manual acasa

In cazul in care te gandesti daca merita sa confectionezi coliere manual, raspunsul este da, deoarece aceasta activitate vine la pachet cu o serie de avantaje. Printre princiapale avantajele ale realizarii manual a unor astfel de bijuterii se numara:

Reducerea stresului – Fiind o activitate care implica multa creativitate si timp, aceasta contribuie la reducerea stresului si reprezinta o cale sigura de relaxare in momentele dificile care apar zi de zi.

Petrecerea timpului cu cei dragi – Aceasta activitate poate fi desfasurata alaturi de prieteni si familie, fiind o varianta excelenta de petrecere a timpului liber intr-un mod creativ si productiv,

Sustenabilitatea – Prin realizarea manuala a colierelor vei avea un comportament mult mai prietenos si responsabil fata de mediu, intrucat vei confectiona doar cateva coliere de care ai nevoie si nu un numar foarte mare precum intalnesti in magazine.

Unicitatea – Un avantaj care poate fi observat de catre oricine este reprezentat de faptul ca bijuteriile create manual sunt unicate si au modele inedite care prind viata viata datorita ideilor pe care le ai.

Libertatea de creatie – Daca in cazul bijuteriilor din magazine, nu ai putere de decizie decat asupra alegerii pe care o faci, atunci cand confectionezi propriile coliere esti liber sa pui in practica ideile pe care le ai si sa creezi piese cu design personalizat.

In ceea ce priveste dezavantajele, singurele puncte slabe sunt reprezentate de faptul ca acest hobby necesita mult timp si rabdare, iar rezultatele nu pot fi perfecte de la bun inceput, fiind necesara exersarea constanta a anumitor tehnici de realizare a bijuteriilor. Astfel, confectionarea manuala a colierelor reprezinta o modalitate sigura si eficienta de a iesi in evidenta si a crea tinute deosebite prin intermediul accesoriilor create. Acestea sunt doar cateva dintre avantajele de care te poti bucura daca incepi acest hobby, indiferent daca il practici doar pentru tine sau si pentru altii. Daca te pasioneaza aceasta activitate, poti incepe oricand un mic business odata ce exersezi si deprinzi abilitatile necesare pentru a crea bijuterii impecabile si de o frumusete aparte.

2.Tehnici si etape de confectionare a colierelor

In prezent, datorita existentei pe piata a materialelor potrivite pentru crearea bijuteriilor, te poti aventura sa creezi diferite tipuri de coliere. Printre cele mai incercate si apreciate modele se numara colierele din margele facute manual, colierele crosetate manual, precum si alte modele ingenioase pe care le poti aborda daca iti doresti sa realizezi ceva anume.

Colierele confectionate cu margele reprezinta un bun punct de plecare deoarece exista o multitudine de variante pe care le poti crea cu ajutorul acestora. Un lucru important de stiut este ca atunci cand vrei sa lucrezi cu margele, trebuie sa ai la dipsozitie o gama variata care sa cuprinda diverse marimi, modele, texturi, forme, culori si materiale, intrucat margelele pot fi din lemn, plastic sau sticla.

Daca iti doresti sa confectionezi un colier din margele, este esential ca inainte de a face orice demers sa realizezi un desen cu produsul pe care urmeaza sa il faci. Acest lucru iti va usura procesul de confectionare. Chiar daca realizarea colierelor este mult mai complicata decat confectionarea unor bratari sau cercei, nimic nu este imposibil si cu siguranta rezultatul final merita.

Odata avuta schema sau desenul, trebuie sa alegi tehnica de lucru. In acest sens, poti opta pentru folosirea unui fier elastic, fir textil sau chiar sarma speciala pentru insirat margele si nu numai. Daca alegi sa utilizezi un fir elastic, trebuie sa stii ca acestea pot fi de doua feluri si anume cu un singur fir (monofilar) sau cu mai multe fire impletite (multifilar). In cazul confectionarii colierelor cel mai potrivite este cel multifilar, deoarece se va mentine mult mai bine odata cu trecerea timpului si purtarea bijuteriei create. Aceasta tehnica cu fir elastic este poate una dintre cele mai usoare, intrucat necesita insirarea margelelor pe fir, iar in momentul in care ajungi la dimensiunea dorita, nu trebuie decat sa inchizi colierul printr-un nod dublu sau triplu. O recomandare care sa contribuie la intreg procesul este aceea de a utiliza un ac pentru insirarea mai facila a margelelor.

Daca optezi pentru folosirea sarmei pentru insirat margele, atunci trebuie sa stii ca acest tip de fir este foarte avantajos datotia rezistentei sale in timp. Firul de acest tip este compus din mai multe cabluri din otel care sunt invelite in silicon. Spre deosebire de firul elastic, aceasta sarma implica detinerea mai multor accesorii precum: protectie pentru fir, sistem de inchidere cu inchizatoare si zale, crimp si cover crimp.

Odata avute aceste elemente te poti apuca de treaba. In ceea ce priveste dimensiunea firului, aceasta se alege in functie de orificiul margelelor si este recomandat ca firul sa poata trece de doua prin acest orificiu pentru a asigura rezistenta colierului.

In cazul utilizarii firului textil, colierele pot capata o cu totul alta infatisare datorita impletiturilor care pot fi realizate. Un mare avantaj pe care il prezinta aceasta tehnica este reprezentat de faptul ca inchiderea colierului este reglabila.

Prin urmare, indiferent de tehnicile pe care le incerci sau preferi, nu uita ca inainte de a te apuca de orice proiect sa ai la indemana o schema, un desen sau o poza cu modelul dorit, dupa care sa te asiguri ca ai materialele necesare inceperii acestei activitati creative si relaxante.

3. Materiale si accesorii necesare pentru confectionarea colierelor

Atunci cand iti doresti sa confectionezi propriile coliere manual, trebuie sa stii de la bun inceput ca trebuie sa te echipezi corespunzator pentru a crea ceva mai complex. Pentru inceput, este recomandat sa te aprovizionezi cu accesorii pentru bijuterii, precum si cu elemente decorative de bijuterii, in functie de preferintele pe care le ai in ceea ce priveste paleta de culori, dimensiunile si materialele din care acestea sunt realizate.

Fiind vorba de coliere, ai nevoie de materiale precum baza pentru colier, indiferent de materialul din care este aceasta confectionata si de capacele, crimpi, pandantive, incuietori pentru margele si pietre semipretioase pentru un aspect special. Printre cele mai alese pietre semipretioase pentru realizarea colierelor se numara:

  • Acvamarinul
  • Agatul
  • Chihlimbarul
  • Cuartul
  • Cristalul de stanca
  • Jadul
  • Lapis lazuli
  • Onxiul
  • Piatra lunii
  • Rubinul
  • Ochi de tigru
  • Safirul
  • Smaraldul
  • Turmalina

Un aspect foarte important de mentionat este modul de alegere al materialelor. Calitatea materialelor utilizate influenteaza in mod direct calitatea colierelor, motiv pentru care trebuie sa acorzi atentie achizitiilor pe care le face. Atunci cand doresti sa achizitionezi pietre semipretioase, este indicat sa apelezi la un distribuitor de incredere care sa iti puna la dispozitie o gama variata de accesorii. De asemenea, ai mare grija la forme si dimensiuni. Foarte multa lume face greseala de a cumpara elementele necesare fara a tine cont de dimensiunile lanturilor si a pietricelelor, margelelor sau elementelor decorative. Asadar, pentru a evita astfel de situatii neplacute in care te trezesti ca de fapt nu ai cu ce lucra, incearca sa ai in vedere toate aceste aspecte in momentul in care te aprovizionezi cu cele necesare.

In ceea ce priveste uneltele de care ai nevoie pentru realizarea manuala a colierelor, printre acestea se numara:

Clesti de strans – Sunt prevazuti cu zimti si cu falci pentru prinderea, repectiv taierea sarmei si pot fi utilizate atat la prindere, strangere, cat si la taiere.

Clesti de taiat – Conceputi pentru taiarea sarmei, dar si a altor materiale moi sau medii.

Clesti de facut bucle – Special realizati pentru realizarea buclelor prin intermediul varfului rotund.

Achizitionand si avand la indemana toate materialele si uneltele necesare, procesul de confectionare al colierelor va fi mult mai usor, iar tu vei reusi sa creezi bijuterii unicate cu un design special. Chiar daca la inceput s-ar putea sa nu iti iasa exact ceea ce ti-ai dorit, cheia succesului consta in a incerca si persevera pana ajunji la un rezultat reusit. Lucrand la propriile coliere iti vei dezvolta latura creativa, rabdarea, dar si atentia la detalii, iar in final vei compune tinute reusite, punandu-ti amprenta personala prin bijuteriile create.

4. Idei si modele de coliere confectionate manual

 

Daca te afli la inceput de drum, confectionarea manuala a colierelor poate parea un proces anevoios si dincolo de tehnicile de lucru si materiale folosite. Multe persoane intampina probleme in ceea ce priveste creativitatea si prin urmare nu stiu pe ce modele sa se axeze. Un aspect important in acest caz, este in primul rand, identificarea preferintelor persoane si anume a culorilor, formelor si  texturilor. Pentru a realiza o bijuterie de care sa te bucuri cu adevarat este important ca aceasta sa te reprezinte si sa iti exprime personalitatea, punandu-ti in evidenta si trasaturile fizice. Astfel, incearca sa alegi o paleta de culori si sa achizitionezi materiale potrivite.

Colierele pot fi confectionate mult mai simplu din ounct de vedere al masurii fata de bratari. In cazul colierelor trebuie sa decizi doar care este lungimea potrivita  si sa ai in vedere elementele decorative si accesoriile pe care doresti sa le folosesti. Daca acestea sunt grele si voluminoase, atunci un lant mai lung este alegerea ideala. In schimb, in cazul in care detii pietricele si margele fine, poti opta pentru un lantisor subtire si de lungime mai mica, fiind recomandat ca astfel de modele sa stea la baza gatului.

Unele dintre cele mai populare modele de coliere confectionate manual sunt cele cu margele simple si colorate, de diferite dimensiuni, dar si cele cu pietre semipretioase care pot iesi minunat, daca iti pui abilitatile creative la incercare. De asemenea, poti incerca sa faci coliere crosetate, acestea arata extrem de bine, iar odata ce prinzi tehnica de lucru exersand, cu siguranta vei putea realiza orice iti doresti.

Pentru a iti veni in ajutor, iata cateva modele de coliere din margele facute manual si coliere crosetate manual, pe care le poti avea ca punct de reper in inceperea propriului proces de realizare a unor asemenea bijuterii.

In concluzie, confectionarea manuala a colierelor reprezinta o activitate avantajoasa din multe puncte de vedere, dar si o modalitate sigura de a avea bijuterii unicate si care sa te reprezinte in totalitate. Cum bijuteriile sunt create pentru a ne infrumuseta trasaturile si a ne scoate in evidenta personalitatea, este important ca ceea ce purtam sa fie exact pe placul nostru pentru a straluci in orice context. Asadar, fa alegerile potrivite in in ceea ce priveste materialele, uneltele si identifica tehnicile de lucru care iti fac cea mai mare placere, astfel incat fiecare colier realizat sa reprezinte o adevarata opera de arta plina de emotie.

Sursa foto: Pixabay.com.



WhatsApp Chat WhatsApp Chat