Despre pietrele semipretioase Pietrele semipretioase numite si cristale semipretioase sau nestemate, geme, sunt bucati de cristal mineral care taiate si polishate sunt folosite in productia de bijuterii sau alte ornamente.

In antichitate aceste geme erau foarte apreciate crezandu-se ca au puteri magice. De obiei aveau acces la aceste nestemate, familiile regale sau persoanele cu o pozitie sociala importanta.

De-a lungul timpului, pe masura ce piata de bijuterii si accesorii s-a dezvoltat, in categoria „Pietrelor Semipretioase” au fost incluse si materialele organice (exemplu: coral, perla etc.) si materiale sintetice (exemplu: sandstone, goldstone).

Datorita cererii in continua crestere si a necesitatii diversificarii produselor, resursele naturale ramanand limitate, au aparut pe de-o parte tehnologii de productie artificiala (in laborator) a pietrelor (exemplu: diamant sintetic, rubin sintetic) si tehnologii de imbunatatire artificiala a aspectului pietrelor numite generic tratamente.

Aceste tratamente de imbunatatire a aspectului pietrelor semipretioase pot fi de mai multe feluri :

- Tratament termic: Prin caldura poate fi accentuata/schimbata culoarea unei pietre semipretioase (exemple: culoarea safirului poate fi intensificat prin incalzire sau ametistul la o anumita temperatura capata culoarea galbuie si se transforma in citrin).

- Colorare in profunzime si stabilizare: Acest tratament este tipic pentru pietrele semipretioase des intalnite in natura si care nu au o valoare foarte mare. Agatele albe-gri, jadul alb, howlitul, coralul alb sunt cateva exemple de pietre semipretioase care sunt colorate in profunzime pentru a obtine culori ce in mod normal nu se gasesc in natura.

- Iradiere: Acest tratament este de obicei folosit cu precadere pentru a obtine diamante colorate.

- Ceara: Acest tratament este folosit de obicei pentru a imbunatati aspectul smaraldelor sau pentru a umple fisurile din piatra de turcoaz.

- Umplerea crapaturilor : Acest tip de tratament este folosit cu precadere pentru pietrele pretioase (diamant, rubin, safir) si consta in umplerea crapaturilor din bucatile mari de peste 3g cu sticla.

In concluzie in functie de natura lor pietrele semipretioase pot fi naturale sau sintetice iar aspectul lor poate fi natural sau obtinut in urma unui tratament.