Acvamarinul - caracteristici, beneficii si proprietati uimitoare ale acestei pietre albastre magice

Acvamarinul - caracteristici, beneficii si proprietati uimitoare ale acestei pietre albastre magice

Acvamarinul este o piatra semipretioasa care, de-a lungul istoriei, a fost recunoscuta pentru proprietatile ei vindecatoare si calmante, fiind, in acelasi timp, un talisman norocos. Poti recunoaste acvamarinul cu usurinta datorita culorii sale unice. Albastrul acvamarinului, cu nuante translucide care aduc aminte de apa marii sau seninul cerului, transforma aceasta piatra intr-un simbol al tineretii vesnice, sanatatii si sperantei. Atunci cand alegi o piatra de acvamarin, este ideal sa o porti sub forma unei bijuterii, cum ar fi colierele, inelele sau bratarile. In acest fel, te va inconjura cu energia sa de protectie si sustinere. Daca esti interesata de bijuteriile din acvamarin, vei afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre aceasta piatra cu adevarat magica.

Cuprins:

  1. Ce este acvamarinul?

1.1. Caracteristicile acvamarinului

1.2. Istoria si mitologia acvamarinului

1.3. Acvamarinul - numerologie si zodii

  1. Proprietatile acvamarinului - care sunt utilizarile si beneficiile pietrelor de acvamarin?

2.1. Puterea de vindecare fizica a acvamarinului
2.2. Puterea de vindecare emotionala a acvamarinului

2.3. Beneficiile spirituale ale acvamarinului - de ce este bine sa porti acvamarin?

  1. Cum sa asortezi si sa ingrijestii corect bijuteriile din acvamarin?

1. Ce este acvamarinul?

Acvamarinul este o piatra semipretioasa din familia mineralului numit beril, din care fac parte si smaraldul, morganitul sau heliodorul. Acvamarinul se gaseste in roci sau sub forma de sedimente in albiile raurilor, avand un luciu translucid. In ceea ce priveste nuantele, acestea pot varia de la albastru si bleu, pana la turcoaz si verde pal. Coloritul specific al acvamarinului este dat de prezenta fierului si titanului in mineral.

Denumirea de acvamarin rezulta dintr-o combinatie de doua cuvinte cu origine latina: „aqua” insemnand apa, iar „marina” - mare, cu specific marin. Cuvantul se traduce prin culoarea marii - un nume potrivit, avand in vedere coloritul inconfundabil.

Berilul a fost considerat unul dintre cele mai importante minereuri din lume. Cu toate acestea, extractia sa in stare naturala era un proces foarte costisitor. In zilele noastre, aproape toata productia de acvamarin provine din exploatarea la scara mica. Desi poate fi usor confundat cu alte pietre albastre, precum safirul, acvamarinul este mult mai rar si valoros, datorita caracteristicilor pe care le poseda.

1.1. Caracteristicile acvamarinului

Caracteristici Acvamarin

Culorile fascinante ale acestei pietre variaza de la albastru-verzui si turcoaz, pana la albastrul inchis al marii. Majoritatea pietrelor de acvamarin sunt aproape transparente, insa, culoarea este mai intensa la pietrele mai mari. Astfel, pietrele cu nuante mai inchise sunt cele mai rare si apreciate, dar si cele mai costisitoare.

Timp de aproape un secol, Brazilia si alte cateva zone din America de Sud erau considerate cele mai importante surse de extractie a pietrelor de acvamarin. Cu toate acestea, in prezent, este exploatat peste tot in lume, pe aproape toate continentele. Tari precum Kenya, Nigeria, Madagascar, Zambia, Tanzania, Pakistan, Sri Lanka, Rusia si Statele Unite sunt surse de extractie. Totodata, cresterea disponibilitatii acvamarinului pe piata comerciala a facut ca preturile sa fie mai accesibile decat odinioara.

Se extrage din cristale mari, cu sase fete, care pot avea, in medie, o lungime de pana la 20-30 cm. Acest lucru face ca aceasta sa fie o piatra semipretioasa excelenta pentru a fi taiata si lustruita in cantitati mari, ideala pentru piese de bijuterii indraznete. Acvamarinul este disponibil intr-o gama larga de dimensiuni: de la exemplare mici, pana la cele care pot cantari cateva kilograme. Cea mai mare piatra de acvamarin din lume (cunoscuta si sub numele de Don Pedro), a fost prelucrata dintr-un cristal din Brazilia, care cantarea, initial, aproximativ 45 de kg si masura aproape 1 metru lungime.

Duritatea este o proprietate care permite unei bijuterii sa reziste la zgariere. Acvamarinul are o duritate de 7,5 - 8 pe scara Mohs. Diamantul, rubinul, safirul, topazul si crisoberilul sunt singurele pietre semipretioase care au o duritate mai mare decat acvamarinul. Astfel, acvamarinul are caracteristicile potrivite pentru a fi utilizat pentru toate tipurile de bijuterii. Cu toate acestea, o bijuterie din acvamarin poate avea de suferit in cazul unui impact puternic cu obiecte dure sau taioase.

1.2. Istoria si mitologia acvamarinului

Cunoscut ca „piatra vietii vesnice”, acvamarinul are o istorie bogata in mituri si legende. Inca din cele mai vechi timpuri, a fost folosit pentru a contracara fortele raului si pentru a invita protectia spiritelor divine. Multe culturi antice credeau ca simbolizeaza speranta, curajul si iubirea eterna. Pescarii romani au fost primii care au folosit-o pentru protectie si succes in activitatile comerciale, fiind considerata o binecuvantare de la zeii apelor, precum Neptun (Poseidon in mitologia greaca) sau Oceanus. Totodata, designul bijuteriilor greco-romane a presupus potrivirea culorii pietrelor pretioase in functie de rangul ocupat in societate.

In Evul Mediu, clarvazatorii foloseau pietrele de acvamarin pentru a prezice viitorul. Tot atunci, acvamarinul a fost pentru prima data utilizat in tratarea afectiunilor oculare si, uneori, ca tratament impotriva otravirii. Culoarea sa l-a facut simbolul fericirii si al tinerilor casatoriti. In plus, si in Epoca Moderna, acvamarinul era considerat norocos pentru proprietarul ei.

Acvamarinul este, prin excelenta, un simbol asociat cu regalitatea. In timpul incoronarii lui Napoleon (1804), uniforma ceremoniala a imparatului francez a inclus elemente de fixare cu pietre de acvamarin. Regina Elisabeta a II-a a primit, cu ocazia incoronarii (1953), din partea presedintelui Braziliei, o pereche de cercei si un colier din acvamarin, ca mai apoi sa adauge chiar ea o tiara personalizata care are in centru aceasta piatra pretioasa.

Din punct de vedere mitologic, acvamarinul era asociat cu legendarele fiinte marine, si anume sirenele. Despre aceste fapturi jumatate-om, jumatate-peste, se spunea ca aveau fixate pe cozile lor pietre din acvamarin, care le ofereau protectie. De aceea, marinarii vremii erau in cautarea pietrelor de acvamarin si le purtau asupra lor, crezand ca ii vor proteja si ca se vor intoarce in siguranta la tarm.

Sirene

1.3. Acvamarinul - numerologie si zodii

Din punct de vedere numerologic, acvamarinul este piatra corespunzatoare celor nascuti in luna a 3-a a anului. Luna martie este, prin definitie, timpul renasterii naturii, dar si al trezirii constiintei umane. De asemenea, acvamarinul este folosit pentru a sarbatori aniversarile de 19 ani si pentru a celebra cea de-a 9-a aniversare a casatoriei, cunoscuta si sub denumirea de Nunta de salcie.

In astrologie, acvamarinul este piatra norocoasa pentru nativii din zodia Pesti (19 februarie - 20 martie). De asemenea, este un element extrem de conectat la energia lunii si a planetei Neptun, care guverneaza casa a XII-a (casa subconstientului).

Acvamarin Numerologie

Chiar daca aceasta piatra este asociata cu zodia Pesti, oricine poate purta superba culoare albastra. Ea va evidentia calitatile pozitive, precum compasiunea si blandetea.

2. Proprietatile acvamarinului - care sunt utilizarile si beneficiile pietrelor de acvamarin?

Acvamarinul are proprietati uimitoare, fiind utilizat in multe scopuri de vindecare fizica, emotionala, dar si spirituala. Aceasta piatra are efecte benefice pentru bunastarea omului, armonizand cele trei planuri, dupa cum vei afla in continuare.

2.1. Puterea de vindecare fizica a acvamarinului

Acvamarin Vindecare

Acvamarinul este o piatra cu proprietati incredibile de vindecare, putand fi folosita de catre adulti, dar si de copii sau tineri. Este responsabil cu sanatatea cailor respiratorii si a plamanilor. Aceste pietre semipretioase sunt utilizate pentru a calma durerile de gat, glandele inflamate si problemele tiroidiene. In plus, pot stimula sistemul imunitar si preveni afectiuni cum ar fi febra fanului (rinita) sau alergiile de sezon.

Datorita proprietatilor sale echilibrante, se mai considera ca acvamarinul poate avea un rol benefic in a regla hormonii de crestere, dar si in cazul sarcinilor dificile. De asemenea, o minte hiperactiva poate fi calmata daca asezi cristalul pe frunte cate 20 de minute inainte de culcare. Il mai poti folosi si in perioada examenelor pentru a imbunatati capacitatea de concentrare.

Functia de baza a acestei pietre asociate cu apa clara a marii, ramane cea de „curatare” (sa nu uitam ca organismul uman este compus din 70% apa). Astfel, acvamarinul poate avea un efect placut de racire asupra corpului si poate fi folosit pentru a calma zonele inflamate sau dureroase. Amplasat pe plexul solar, acvamarinul va calma spasmele nervoase.

2.2. Puterea de vindecare emotionala a acvamarinului

Aceasta piatra are numeroase beneficii pentru sanatatea si bunastarea emotionala a oamenilor. Te indeamna sa iti asculti propriile emotii si te ajuta sa treci mai usor peste schimbarile din viata.

Vibratiile blande si pozitive ale acesteia pot relaxa temperamentele agitate. Are un rol calmant pentru purtator, dar si pentru cei din jur, facandu-l foarte benefic pentru oricine are un stil de viata agitat. Se spune ca aceasta piatra ii poate ajuta pe oameni sa se vindece de anumite tulburari emotionale. Poti scapa de unele simptome fizice ale anxietatii, prin simpla asezare a acvamarinului pe buze sau pe piept, si apoi respirand profund de cateva ori.

Alte beneficii ale acvamarinului includ ameliorarea stresului, facilitarea exprimarii emotiilor reprimate si insuflarea unui sentiment de liniste. Atunci cand porti bijuterii din acvamarin, te vei bucura de claritate mentala, precum si de o inima calma in perioade dificile.

Ca piatra a dragostei, energiile acvamarinului te vor ajuta sa devii mai sensibila fata de nevoile si sentimentele partenerului. Vei acorda mai multa atentie cuvintelor nerostite si mesajelor indirecte pe care le poate transmite persoana iubita.

Nu multa lume cunoaste faptul ca acvamarinul mai este si piatra intelegerilor amiabile. Ofera incredere in propriile forte si te indeamna sa folosesti compromisul verbal si arta diplomatiei in situatii conflictuale. Este bine sa porti acvamarin atunci cand mergi la sedintele de la birou sau cand vrei sa rezolvi disputele cu persoanele apropiate. De asemenea, acvamarinul insufla toleranta si intelegere, astfel incat toate partile participante la discutie vor fi mai receptive si mai usor de multumit.

Beneficii spirituale Acvamarin

2.3. Beneficiile spirituale ale acvamarinului - de ce este bine sa porti acvamarin?

Piatra de acvamarin are, de asemenea, multiple beneficii spirituale. De-a lungul timpului, a fost asociata cu albastrul apelor cristaline ale marii, dar si cu calmul pe care il transmite un cer senin. Culoarea acvamarinului este, de asemenea, conectata la elementul lemn din feng shui. Aceasta piatra are o energie blanda, curgatoare, yin, similara lunii, ceea ce te poate ajuta sa cultivi iubirea neconditionata.

Acvamarinul este cunoscut drept piatra claritatii si a comunicarii venite din inima. De aceea, aceasta piatra este benefica pentru meseriile bazate pe comunicare, cum ar fi cea de profesor, manager, terapeut sau public speaker. In plus, pietrele acvamarine sunt indicate pentru oricine este predispus la amanare in afacerile financiare. Este o piatra care imprima perseverenta si disciplina, care, in acelasi timp, va atrage prosperitatea, abundenta si norocul in viata ta.

Datorita faptului ca acvamarinul este atat de frecvent asociat cu marea, sensul spiritual al pietrei este unul de curatare. Astfel, curatarea si alinierea chakrelor poate fi imbunatatita prin utilizarea acvamarinului. In cultura orientala, acvamarinul are o conexiune speciala cu chakra gatului si poate ajuta la imbunatatirea comunicarii sau la depasirea temerii de a vorbi in public. Daca folosesti acvamarinul ca piatra pentru chakra gatului, atunci ar trebui sa o porti la baza gatului, fie ca un choker sau ca un colier din margele.

Calitatile spirituale ale acvamarinului permit oamenilor sa isi acceseze intuitia si sa isi sporeasca abilitatile de clarviziune prin activarea chakrei mintii in timpul meditatiei (sau chakra celui de-al treilea ochi, aflat la imbinarea sprancenelor). Mai mult decat atat, aceasta piatra foarte speciala ajuta la eliminarea oricarui blocaj energetic dintre chakra inimii si chakra mintii. Cand inima deschisa si mintea limpede sunt capabile sa lucreze sincronizate, oportunitatile de bun augur vor deveni nesfarsite.

Un aspect mai putin cunoscut al acvamarinului este incredibila lui putere protectoare. Are capacitatea de a-ti proteja aura si campul energetic de vibratiile negative. De asemenea, te va proteja in calatorii si va preveni acele emotii neplacute cauzate de stresul mutarilor. De aceea, este indicat sa ai cu tine in bagaj o piatra de acvamarin atunci cand calatoresti fie pe calea apei, fie pe calea aerului.

3. Cum sa asortezi si sa ingrijesti corect bijuteriile din acvamarin?

Acvamarinul poate fi purtat sub forma unor bijuterii inspirate si la moda, care pot completa orice tinuta. De exemplu, colierele din margele de acvamarin si morganit roz pastel fac o combinatie frumoasa. De asemenea, acvamarinul poate fi combinat cu alte pietre pentru chakra gatului, cum ar fi agatul albastru sau lapis lazuli, pentru activarea chakrei celui de-al treilea ochi.

Acvamarinul mai poate fi combinat cu pietre de foc, cum ar fi carneolul si piatra soarelui, dar si cu pietrele de pamant (jadul verde) sau cristalele de aer (cuartul roz).

https://www.magazinuldepietre.ro/pietre-semipretioase/morganit.html

Inel Avcamarin

In ceea ce priveste intretinerea bijuteriilor din acvamarin, iata cateva sfaturi:

  • Evita sa porti bijuterii din acvamarin atunci cand cureti casa sau faci activitati fizice solicitante.
  • Pentru a minimiza zgarierea si uzura pietrelor, depoziteaza fiecare accesoriu intr-o cutie de bijuterii captusita.
  • Tine bijuteriile departe de surse de caldura, intrucat, expunerea la lumina si caldura poate modifica culoarea pietrei.
  • Curata bijuteriile din acvamarin cu apa calda si sapun, iar apoi usuca-le cu ajutorul unei carpe moi.
  • Pe langa curatarea fizica, este recomandat sa iti cureti energetic acvamarinul cu ajutorul meditatiei.
  • Pentru a incarca cristalul, il poti plasa pe un pervaz unde poate absorbi lumina lunii.

Asadar, acvamarinul este o piatra cu o energie extrem de benefica pentru oricine o va purta. Completeaza-ti tinuta cu ajutorul unui set de bijuterii din acvamarin si bucura-te de echilibrul interior pe care aceste pietre ti-l confera! Echipa noastra iti sta mereu la dispozitie cu sfaturi si recomandari de pietre pretioase si semipretioase, in functie de dorintele si nevoile tale.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com, Pinterest.com, Magazinuldepietre.ro



WhatsApp Chat WhatsApp Chat